full screen background image

Jose Mourinho – ipak je poseban, ma što mislili o njemu

Portugalski nogometni stručnjak Jose Mourinho je u srijedu na čelu milanskog Intera prešao preko moćne Barcelone i uveo ga u ovogodišnje finale nogometne Lige prvaka. Iako se trenerskim poslom bavi tek deset godina, već sada ga se može svrstati među najbolje klupske nogometne trenere svih vremena.

Kontroverzni trener koji ne bira sredstva kako bi došao do cilja. Od svađa sa suigračima, vlasnicima, novinarima, protivnicima, pa sve do burnih i ludih proslava. Mourinha možete ili voljeti ili mrziti.

José Mário dos Santos Félix Mourinho rodio se 26. siječnja u portugalskom gradu Setubal, te je, kako mu je otac bio nogometni vratar José Félix Mourinho, mlađi Jose krenuo očevim stopama. Od 1980. do 1987. godine igrao je profesionalno nogomet u četiri portugalska kluba (Rio Ave, Belenenses, GD Sesimbra i Comércio e Indústria).

Nezadovoljan razvojem svoje igračke karijere Mourinho se okrenuo trenerskim vodama. Tako je 1990. godine postao prevoditelj Sir Bobbyja Robsona, koji je tada vodio Sporting i Porto, te ga je čak pratio i u Barcelonu 1996. godine. Mourinho nije bio samo Robsonov prevoditelj, već je od njega puno naučio na samom početku svog trenerskog puta.

Nakon jedne sezone Robson je otišao iz Barcelone, ali Mourinho je ostao i bio pomoćnik Louisa van Gaala. Tada je, osim pomoćnog trenera prve momčadi, Mourinho bio postavljen za glavnog trenera druge momčadi Barcelone.

Svoj samostalni put glavnog trenera Portugalac je započeo 2000. godine u Benfici, gdje se nije puno zadržao jer je novi predsjednik tada poželio na klupi vidjeti drugog trenera.

Tek nekoliko mjeseci kasnije Mourinha je angažirala Leiria i s njim stigla do svog najvećeg uspjeha u povijesti kluba, petog mjesta u portugalskom prvenstvu.

Ovaj uspjeh nije ostao neprimjećen i 2002. godine Mourinho je zasjeo na klupu Porta i od tada počinje njegov strahoviti uspon prema vrhu. Od tada, Mourinho je u svojoj riznici skupio čak 14 trofeja.

Uspjesi s Portom su ga lansirali u nebo. Porto je s njim na čelu stigao do dva nacionalna naslova, osvojen je jedan portugalski kup i superkup, uzeo je naslov najboljeg u Kupu UEFA-e te godinu iza u Ligi prvaka.

Svi ti naslovi 2004. godine odveli su ga kod velikog gazde londoskog Chelsae Romana Abramoviča koji je poželio imati najboljeg mladog trenera u svom klubu ta ga je i masno platio 4,2 milijuna funti. U slijedeće tri godine momčad Chelseaja je žarila i palila engleskim prvenstvom osvojivši dva naslova prvaka, FA Kup, dva Liga Kupa. Međutim, dalje od polufinala Lige prvaka nije uspio doći.

Odmah po dolasku u Englesku Mourinho je sam sebe nazvao ‘posebnim’ (The Special one), što su engleski mediji prihvatili i tako je nastao nadimak.
Nakon što je na početku sezone 2007. – 2008. vodstvo Chelseaja raskinulo ugovor s Portugalcem, on je odmorio cijelu jednu sezonu i na ljeto 2008. potpisao trogodišnji ugovor s Interom s kojim piše nove nevjerojatne stranice nogometne povijesti.

Rekord

Jose Mourinho trenutačno drži rekord od 135 ligaških domaćih utakmica bez poraza. Ovaj rekord stoji od 23. veljače 2002. godine kad je njegov Porto izgubio od Beire Mar (3:2).

Od tada je s Portom imao 38 domaćih uspjeha (36 pobjeda, 2 neodlučena), Chelsea 60 (46 pobjeda, 14 bez pobjednika) i Inter 37 (28 pobjeda, 9 neodlučenih).

Preuzeto sa Slobodna Dalmacija.hr
Odgovori