full screen background image

Edoardo Reja: Nerazzurri bez slabe točke

Edoardo Reja prognozira ekskluzivno za Sportplus

Nerazzurri bez slabe točke

Barcin totalni nogomet krije u sebi i opasnosti, pogotovo jer im defanzivni red ipak slabiji dio ekipe. Eto’o i Milito su već dokazali da poput igala mogu izbosti svakog protivnika, za njih će to biti idealna utakmica.

Nitko ovih dana ne može razumijeti, shvatiti Pepa Guardiolu kao – Edoardo Reja. Jer dok će trener Barcelone morati večeras pronaći odgovor na pitanje – kako zaustaviti Inter, strateg Lazija će se s tim suočiti u nedjelju navečer u super derbiju na “Olimpicu”:

– “Polufinale Lige prvaka ostaje potpuno otvoreno za svaki epilog. Inter donosi značajnu prednost iz Milana, 3:1 je svakako lijepa “startna osnova”. Ali predviđam da će se “nerazzurri” peći kao na roštilju, čeka ih najveće od svih iskušenja. Jer, kako svi znamo, Barcelona je ipak najbolja momčad na svijetu, koja je svoj uspjeh izgradila na tri ključna temelja:
igračkim zvijezdama, vrhunskoj tehnici i posjedu lopte. Ovaj uzvrat po mnogo čemu podsjeća na nogometne klasike iz povijesti:
zato je zaista važno što će se dogoditi u prvih 20-ak minuta, kad će Intera zapljusnuti taj “tsunami”. Izdrže li početni udar, recimo zadrže remi do poluvremena mislim da će proći u finale!”

Rekoste da su Katalonci najbolji, ali ipak nisu nepobjedivi, što smo vidjeli i prije 8 dana na San Siru?

– “Njihov totalni nogomet krije u sebi i opasnosti, pogotovo jer im je defanzivni red ipak slabiji dio ekipe. Zato su primili tri gola na San Siru, zato će i u uzvratu živjeti pod velikom opasnošću. Eto’o i Milito su već dokazali da poput igala mogu izbosti svakog protivnika, za njih će to biti idealna utakmica, koja će neminovno ponuditi šanse iz kontraudara, kakvi oni jedva čekaju… Ipak ,po mom sudu, taj tandem napadača nije ključna karika momčadi. To je Wesley Sneijder, kreativac, distributer, režiser: o njegovim loptama sve će ovisiti. Zato je strašno važno hoće li biti fit, nakon što je zadobio ozljedu bedrenog mišića protiv Atalante.”

Vi se ovog tjedna pripremate za Inter, sigurno ste ih već dobro “dubinski” proučili, odgledali snimke njihovih utakmica. Imaju li oni, uopće, neku slabu točku, gdje će ih Guardiola pokušati iznenaditi?

– “Inter jednostavno nema slabu točku. Oni su stroj za mljevenje, kojeg je nemoguće zaustaviti kad funkcionira sa sto posto svog potencijala. Međutim, u prvenstvu nisu tako djelovali, znali su često podcijeniti svoje rivale, dozirati se i gubiti bodove. U prvenstvu im je često manjkalo koncentracije i motiviranosti kakve ih krase na europskoj sceni. Tako se i dogodilo da im presahne zaliha od nevjerovatnih 14 bodova koliko su imali spram Rome.”

Što će u sudaru divova, Barce i Intera, onda presuditi, kad su i jedni i drugi tako moćni: netko, konačno, mora ispasti?

– “Ključ polufinala je u tome da Inter ne smije imati kukavički pristup, pa dozvoliti Barceloni da diktira ritam, da drži loptu u svom posjedu i polako ih sabija prema šesnaestercu. Kad bi Inter došao na Camp Nou sa mišlju kako samo valja zadržati atake Messija i suigrača, obraniti tih 3:1, potpisao bi sebi presudu. Ali, Mourinho je lisac i to dobro zna: Inter mora, kako rekoh, izdržati onaj prvi nalet “blaugrane”, ali onda se nametnuti kao ravnopravan, pa čak i nadmoćni rival. Upravo ono što je već uradio na Stamford Bridgeu kod Chelsea: iako će večeras to biti znatno teži zadatak.”

Koliko na konačni ishod može utjecati vulkansko ozračje 90 tisuća navijača: u Barceloni se sprema dosad neviđena koreografija na tribinama, vodi i medijski rat…

– “Da. Vidio sam da su igrači nosili majice sa natpisom “Skupo ćemo prodati kožu”, pa izjavljivali da će “interisti” zažaliti dan kad su počeli igrati nogomet… To su bedastoće, koje puno više govore o tome da su se u Barceloni preplašili Intera, pa na ovaj način žele ohrabriti sami sebe. Time zapravo izazivaju samo kontraefekt. Ne vjerujem ni da će sudac podleći ozračju.”

Preuzeto iz Sportplusa, iz pera Danijela Trumbića
Odgovori