full screen background image

Inter čeka pakao

Silna želja Katalonaca da zaigraju u finalu na stadionu mrskog Reala može presuditi na oba načina: može potaknuti Barcelonu da nadmaši sebe i pregazi Inter, ali je i navesti da sagori i poklekne pred sastavom kojeg znalački vodi Jose Mourinho.

Nešto se “strašno” sprema Interu na Camp Nou. Cjelokupna vojska od desetaka milijuna navijača Barcelone diše jednim plućima i širi vjeru u preokret u uzvratu polufinala Lige prvaka. Onih 98.000 “vojnika” koji će biti prisutni na stadionu bit će udarna igla mase koja želi jedno: nadoknadu 1:3 sa San Sira i proboj u finale na Santiago Bernabeu.
Jedini puta u povijesti Barcelone se ukazuje prilika da odigra (i dobije) finale LP na terenu najgoreg neprijatelja, Real Madrida, i to baš u sezoni najvećih Realovih ulaganja u pojačanja. Ta silna želja Katalonaca da zaigraju u finalu na stadionu mrskog Reala može presuditi na oba načina: može potaknuti Barcelonu da nadmaši sebe i pregazi Inter, ali je i navesti da sagori i poklekne pred sastavom kojeg znalački vodi Jose Mourinho.

Interovih 3:1 velika je prednost. Milanezi su u povijesti pet puta na uzvrat nosili taj rezultat, a samo su jednom napustili natjecanje. Barcelona je od pet pokušaja da stigne 1:3 uspjela dvaput i to u zadnja dva takva slučaja. Jedini puta nakon 3:1 Inter pao 1985/86 u polufinalu Kupa UEFA protiv Real Madrida pretrpjeli u uzvratu poraz od 5:1 u produžecima.
Barcelona je na istovjetan način 1999/00 preskočila Chelsea u četvrtfinalu LP, nakon 1:3 s 5:1 u produžecima.
Obje priče ne povezuju samo rezultati, već i protivnici;
Real Madrid, Interov krvnik iz 1986, domaćin je predstojećeg finala, a Chelsea je momčad koju su Talijani izbacili u ovosezonskoj osmini finala.
Tako će se Barcelona danas boriti da reprizira Realov podvig iz 1986. protiv istog suparnika.

De Bleeckere na vatri

Barcelonino vodstvo zadnji je tjedan tutnjalo protiv portugalskog suca Olegarija BenQuerence zbog niza grešaka koje su pogodovale njenom porazu na San Siru. Belgijac Frank De Bleeckere bit će na tihoj vatri, jer pogreška u bilo kojem smjeru bit će protumačena kao dokaz zavjere. Ošteti li Barcelonu, bit će to dvostruki udar na Katalonce u polufinalu; naudi li Interu, bit će to drugo polufinale zaredom u kojemu Barca ima vjetar u leđa, Interov predsjednik Masimo Moratti upozorio je da “Barcelona želi proći u finale po svaku cijenu i zato stavlja suca pod pritisak”.

Povijest na strani Barce

U povijesti euro-kupova, Barcelona je u četiri domaće utakmice s Interom triput zabilježila rezultat koji bi je u srijedu navečer odveo u finale.
U starom Kupu velesajamskih gradova 1960. svladala ga je s 4:0; u Ligi prvaka 2003 s 3:0 a ranije ove sezone u grupnoj fazi s 2:0. Samo je 1970. u Kupu velesajamskih gradova Inter izvukao neriješeno (1:1) i prošao. Pored toga Inter je protiv španjolskih klubova u podređenom položaju. Od 13 dvoboja na ispadanje devet puta je eliminiran.

Preuzeto iz Sportplusa, iz pera Ozrena Podnara
Odgovori