full screen background image

Mourinho je i najbolji trgovac

Inter, Mourinho, Branca i Moratti obavili vrhunski posao

Zlatan je prodan za 69.5. Za 15 milijuna dovedeš Sneijdera, čovjek ti unaprijedi igru za 5o% a nakon šest mjeseci vrijedi dvostruko više.

Desetljeće i pol Massimo Moratti je ubrizgavao stotine milijuna eura k’o da manje – više, baca lovu kroz prozor. Jedan Kup UEFA i pokoji Talijanski kup nisu ni bili utjeha klubu Interove tradicije i ambicija. Calciopoli je zasluženo srušio Juventus i Milan s vrha talijanskog nogometa, ali opipljiv efekt u Europi nije se dogodio dok na klupu nije doveden karizmatični Jose Mourinho.
Premijerne investicije nisu upalile: Mancini je doveden pa prodan Milanu, Quaresma ustupljen Chelsea-u, a Muntari nije postao standardan u početnih 11. Mourinho je u prvoj sezoni snimio svaku nogometnu i karakternu vrlinu i manu svakog nogometaša u svojoj momčadi pa prošlog ljeta zajedno sa sportskim direktorom Marcom Brancom osmislio prijelazni rok i – pogodio 100% u svakoj kupnji.
Momčad mu sad ne ovisi o Ibrahimoviću, nego ima dvojicu svjetskih napadača, Eto’o-a i Milita. Koji su koštali 45 milijuna. Zlatan je prodan za 69.5.
Za 15 milijuna dovedeš Sneijdera, čovjek ti unaprijedi igru za 50% , a nakon šest mjeseci vrijedi dvostruko više od početne investicije.
Mourinho je uhvatio Inter za ruku i vodi ga ka krovu Europe. Kako sam veli “Ako ne ove, slijedeće sezone.”
Kada je prijelazne rokove okončavao sa 100-injak milijuna minusa, Inter se nekad ne bi dokopao europlasmana.
U prvoj sezoni u kojoj je mercato odrađen tako da je u blagajni ostalo viška, Nerazzurri su blizu finala Lige prvaka.
Samo jedan pravi čovjek na pravom mjestu…

Kupljeni:

D. Milito (Genoa) 25, Samuel Eto’o (Barcelona) 20, Sneijder (Real) 15, Motta (Genoa) 14, Lucio (Bayern) i Viviano (Brescia) 7, Mariga (Parma) 5, Meggiorini (Genoa) 2.5, Pandev(Lazio) -, Arnautović(Twente) –

Prodani:

Ibrahimović (Barcelona) 69.5, Aquafresca (Genoa) 15, Meggiorini (Genoa) 5, Maxwell (Barcelona) 4.5, Bonucci(Genoa) 4, Viviano(Bologna) 3.5, Bolzoni(Genoa) 3, Fatić(Genoa) 1.

Inter je prvi put nakon 15 godina manje kupio nego što je prodao

Još su tri utakmice ostale do kraja najspektakularnijeg natjecanja na kugli zemaljskoj, UEFA-ine Lige prvaka. Inter i Bayern blizu su konačnom obračunu na Santiago Bernabeu.
Osvoji li Inter naslov prvaka Europe, bit će to, ne samo sportski trijumf Nerazzurra za sva vremena, nego i fenomenalan doseg sa “dobiveno-uloženo” aspekta. Ostala tri polufinalista ove su sezone svoje momčadi gradili tako da su ostali u nemalom minusu:
Barca 89, Bayern 51, a Lyon 27 milijuna. Inter je u plusu, 10 milijuna. Za gigante tog tipa 10 milijuna eura nije velik novac, ali Interu je ovo prva godina koju će, što se kupnje i prodaje igrača tiče, završiti u plusu.
I prva u kojoj je, nakon trijumfa 1964. i 1965. (dakle nakon 45 godina; a tada je klubom ravnao Massimov otac Angelo) blizu naslova europskog prvaka. Ako nemaš brdo love, ne možeš do vrha vrhova, ali brojni su oni koji imaju budžete vrijedne stotine milijuna, a jako rijetki oni koji taj novac u kontinuitetu troše dovoljno pametno da bi u konačnici uzeli trofej.

Preuzeto iz Sportskih novosti, Daniel Vukušić
3 thoughts on “Mourinho je i najbolji trgovac

Odgovori