full screen background image

Tomislav Ivić: Analiza igre katalonskog diva

Tomislav Ivić: Analiza igre katalonskog diva

Guardiola je ugušio Messija

Tomislav Ivić uživao je u predstavi na San Siru. Uživao je gledajući nogomet i analizirajući taktičke postavke u kojima je Mourinho nadvisio Guardiolu.

– “Odstupio je Guardiola od svog rasporeda, ugušio je Messija u sredini terena, napravio od njega klasičnog veznog i tu je Inter dobio prevagu, a Barcelona je izgubila svog najvažnijeg igrača.” – u startu će Ivić.

– “Messi je odigrao iza Ibrahimovića, duboko u sredini terena gdje je nailazio na najjače karike veznog reda Intera. Mourinho je naglasak obrane stavio na desnu stranu napada Barcelone, a lijevu je ostavio praznom. Zato se i dogodilo da Maxwell prođe i pripremi pogodak. U završnici susreta Guardiola je vratio Messija na desnu stranu, bliže crti i Barcelona je igrala u svojoj uobičajenoj koncepciji. Ali bilo je kasno za stizanje rezultata”…

Mourinho je naglasak obrane stavio na desnu stranu Barcelone, ali je zato u napadu sva tri pogotka Inter kreirao preko svoje desne strane. Maicon i Diego Milito su napravili ključne stvari po desnom krilu odakle su stigla sva tri pogotka.

– “Keita je bio zadužen za defanzivni dio u veznom redu na lijevoj strani, međutim Maicona je čekao na 40 metara od svojih vratiju. Predaleko….

Jeli Inter pobjedom u prvom susretu došao nadomak finalu?

– “Interu će biti teže u uzvratu, jer Camp Nou je širi 10, a duži 5 metara. Ako Guardiola odigra s Messijem na desnom krilu napada, Pedrom na lijevom i Ibrahimovićem u sredini ofenzivnog dijela, raširit će obranu Intera. Imat će prostor za djelovanje i gosti će se teško obraniti. Barcelona ne može igrati sa dva zadnja vezna, taj jedan mora biti Sergio Busquets, a Xavi desno i Keita lijevo.

Dva trenera koju su igrom nadvisili Barcelonu u posljednjih godinu dana su Hiddink s Chelsea-jem (ispadanju kumovao norveški sudac Ovrebe) te Mourinho s Interom. Postoji li poveznica između ta dva pobjednička sustava igre?

– “Nema poveznice između Hiddinka i Mourinha. Hiddink je išao isključivo na zatvaranje igre sa dva stopera i pet veznih koji su u rasporedu 3-2 napunili sredinu terena bliže svojim vratima. Koncepcija Hiddinka nije bila koncentrirana na kreaciju igre, već na zatvaranje protivnika, pa u kontri ako se nešto dogodi. Mourinho je želio i igrati. Talijani su okomitim loptama stvarali višak u napadu, a oni su zaista najveći majstori takvog stila ofenzivnog igranja”.

Zašto su Hiddink i Mourinho uspjeli pronaći igru kontra Barcelone, a primjerice Pellegrini (Real) i Wenger(Arsenal) nisu?

– “Real nema igru, već se temelji na individualnoj klasi. Za svladati Barcelonu treba imati automatizam igre, a to se gradi godinama.

Preuzeto iz Sportskih novosti, J. Radić
Odgovori