full screen background image

Joseov zakonik

Harry Mou
Joseov zakonik
Mourinho-to je to

Dan poslije veličanstvene pobjede, kao što je bila Interova nad Barcelonom, uvijek ima poseban štih.

– “To je praznik za dušu i dopustite mi da se napijem tog zadovoljstva!” – kazao je tehniko Lele Oriali, klupska ikona i jedan od vjernih suradnika svakog trenera u eri Moratti. Oriali po kojem je skladana i pop rock uspješnica “Vita di un meridiano” (život halfa), bio je oličenje sreće i ponosa. Nekadašnji sjajni igrač, jedan od onih kojeg kad govori svi slušaju iz poštovanja, makar ga ne poslušali, dobro zna što znači uspjeh u večeri utorka…

– “Tek kad prođe koja godina, postat ćemo svjesni što za status Intera znači pobjeda nad ovako moćnom Barcelonom!”

Pesona non grata Calcia

Čovjek koji je persona non grata calcia, jer govori što misli, bez tabu tema, za Interiste postaje simbolični zaštitnik od “igara iza kulisa”. Zato, kad je Mourinho svijetu otkrio da su ga njegov dragi prijatelj Xavi i nekoliko igrača Barcelone verbalno napali nakon utakmice, u tunelu, Interisti su dobro razumjeli poruku najdražeg im trenera….

– “Oni su veliki igrači, uče ih kako da se kvalitetno ponašaju, ne samo da igraju. No, i oni su lukavi tipovi, pa kada imaju određene probleme onda znaju kakvu klimu stvoriti! -pojašnjavao je Mourinho tezu o psihičkom pritisku igrača Barcelone nakon neuspjeha u Milanu…
U svakom slučaju, kako god završio uzvratni susret na Nou Campu, Inter će ovu sezonu Lige prvaka debelo podcrtati.

– “U Barceloni postoje dvije opcije – ili ćemo izboriti finale u Madridu ili ćemo ispoasti kao velika momčad!Osvojili mi Ligu Prvaka ove iduće ili za dvije sezone, nije važno, ključno je da će Inter u tome uspjeti! – odlučno će Mourinho.

I to je lajtmotiv svih priča koje je donijelo jutro nakon velebne večeri utorka na Meazzi.

Ulazak u elitu

Inter je, nakon gotovo tri desetljeća demonstrirao moć i sposobnost da se uhvati u koštac s najjačima. Posljednji su put u polufinalu najprestižnijeg europskog natjecanja pobijedili 1981. godine, i to Real Madrid. Ovom prilikom su postigli rekord sjajne klupske povijesti – Inter je protiv Barce upisao šestu uzastopnu pobjedu u Ligi prvaka (Rubin Kazan,CSKA,Chelsea)! Dosad je maksimalna serija iznosila pet pobjeda, u vrijeme legendarnog Helenija Herrere, odnosno iz doba kada je Inter bio prvak Europe. Znak sudbine?

– “U Barceloni će se igrati potpuno drugačija utakmica. Zato je dobro da prestanemom slaviti jer time samo dodatno ljutimo igrače Barcelone. Čeka nas 90 vatrenih minuta na Nou Campu, obavili smo tek 50% posla, tolike su i šanse da izborimo finale!” – vrlo trezveno je izrekao “trener s terena” Esteban Cambiasso.

Kako god, Inter je od utorka navečer dio elite i europskog vrha. U njihovim međusobnim ogledima detalji presuđuju, zato, kako god završio uzvrat, nitko Interu ne može uzeti zadovoljstvo da će od ove godine biti tretiran glavnim protagonistom euronogometa. Upravo kako je kazao Jose Mourinho. Ionako, što god danas kazao, u Interovom je svijetu snaga zakona….
Kad je najomraženijem liku tog svijeta, Mariju Balotelliju , odmah u srijedu prijepodne priopćio da se sprema za prvu postavu protiv Atalante u subotu, Mourinho je igrao na kartu “kontre”.

– “Govorili su da sam budala jer ga stalno maltretiram. Danas svi govore protiv njega i daju mi za pravo. Eto, sada ću ja Mariju pokazati da odmah može vratiti povjerenje publike, a da ću mu ja u tome pomoći…

Mourinho. To je to.

Preuzeto iz Sportskih novosti, iz pera Roberta Matteoni-ja
Odgovori