full screen background image
Search
Wednesday 22 September 2021
  • :
  • :

Bahati prevoditelj postao je najbolji trener na svijetu

Bahati prevoditelj postao je najbolji trener na svijetu

Jose Mourinho: Portugalski trener zaustavio je najmoćniji nogometni stroj današnjice

Umjerenost u (ne)uspjehu: “Od Robsona sam naučio da ne smijem poletjeti nakon uspjeha, kao i da u lošim vremenima ne smijem nikako pomisliti da sam smeće”

Možete ga voljeti ili ne, ali Joseu Mourinhu mora se priznati da sve što dotakne pretvara u Z L A T O .
Hoće li Interu ispuniti dugogodišnju želju i osvojiti Ligu prvaka.

Za neke će zauvijek ostati “prevoditelj koji će samo ostati priučeni trener”. Ipak je sve manja četa pobornika teze kojom je Alex Ferguson često pokušavao diskreditirati Portugalca. Jose Mourinho jedan je od onih koje se il obožava ili mrzi i koji uživaju u bilo kakvim emocijama koje gajite prema njima.

Povijest sukoba

“The Special One” rođen je za svjetla reflektora i sve će učiniti da se “majstor rasvjete” ne odluči za nekog drugog. S obzirom na način na koji je došao elitnog trenerskog razreda, jasno je da je Jose bio spreman na sve da bi postao veliki momak. Ako pritom na istomišljenike treba ići đonom – nema problema! Prvo veliko ime koje je na tom putu osjetilo Mourinhove krampone na svojim kostima je Jesualdo Ferreira. S današnjim trenerom Porta “Mou” se sukobio u vrijeme preuzimanja Benficine klupe 2000. godine.

Verbalni rat protiv svih

Bahati je 37-godišnjak renomiranijeg, 16 godina starijeg kolegu, koji mu je trebao postati mentor, nazvao “magarcem koji ni nakon 30 godina rada nije barem uspio postati konj”. Podcjenjivački, rugalački stil ostao je njegov zaštitni znak u javnim nastupima. U godinama stolovanja na Stamford Bridge-u Mourinho je vodio česte verbalne ratove sam protiv svih. Konkurente je nazivao senilnim starcima(Ferguson), kukavicama (Wenger) i neznalicama (Benitez), a razloge poraza često nalazio u najomraženijim mu akterima nogometnih utakmica – sucima.
Međutim , verbalni ratovi bili su ciljani i planirani kao i sve u njegovoj karijeri. Mourinho je znao da karizmom “troublemakera”uvijek može računati na medijsku pažnju, ali da mu ona sama neće donijeti željeno trenersko priznanje. Zato je od ulaska u posao učio od najboljih. Ključna osoba svakako je Sir Bobby Robson. Pokojnu englesku nogometnu ikonu Mourinho je impresionirao još za vrijeme suradnje u lisabonskom Sportingu od 1992.do 1994. Jose je starom mačku trebao pomoći da prebrodi jezičnu barijeru, ali mu je s vremenom postao desna ruka i u vođenju momčadi. Robson je prepoznao njegovu taktičku genijalnost i povukao ga za sobom i u Porto.

Procvao uz Robsona

– “Od Robsona sam naučio da se s uspjesima ne smije poletjeti, ali i da u lošim vremenima ne smiješ misliti da si smeće” – sumirao je taj odnos Mourinho. Dolaskom u Barcelonu Mourinho je procvao. U katalonskoj prijestolnici s obitelji je pronašao idealan dom. Kada je Sir Bobby odlazio s klupe, pozvao je Josea da mu se pridruži u novim izazovima. Šegrt je gospodaru tada prvi puta rekao “ne, hvala”. Nastavio je tu raditi i učiti se uz Louisa van Gaala.
Njihovi trenerski umovi savršeno su se nadopunjavali: Nizozemac je izdanak škole totalnog nogometa, a Portugalcu je obrana bila uža specijalnost. U dvije su sezone s Barcom osvojili dva naslova prvaka Španjolske.

-“Odmah sam znao da će biti jedan od najvećih. Njegova moć zapažanja detalja bila je fascinantna, a želja za uspjehom neusporediva s bilo čime što sam ikada vidio” – izjavio je nedavno Van Gaal o Mourinhu.

Pobjednički slalom

Potvrda Nizozemčeve riječi stigla je brže nego što je itko mogao predvidjeti. Portov pobjednički slalom kroz Kup Uefe (2003.) i Ligu prvaka (2004.) bio je doktorski rad kojim je ego narcisoidnog stručnjaka jednostavno eksplodirao. Naravno, proporcionalno je rasla i cijena koju je uspio platiti jedino Roman Abramovič. Rusu za pet milijuna eura godišnje nije ostvario životnu želju i osvojio Ligu prvaka, ali je posložio skupu momčad u cjelinu kaja je postala nova sila europskog nogoloptanja.

Čeka ga posao u Madridu

Danas Mourinho radi na razbijanju europskog prokletstva Intera. “Nerazzurri” čekaju naslov pobjednika Lige prvaka 38 godina, a “Posebni” se ne trudi biti skroman.

– “Do mog dolaska Inter je bio mala momčad u europskim natjecanjima. Imali su strah od Lige prvaka. Danas imamo priliku izbaciti najbolju svjetsku momčad” – cvjetao je Mourinho nakon šamara Guardioli koji još odzvanja San Sirom. Može li mu 3:1 biti dovoljno da na “svom” Nou Campu preživi srdžbu Lionela Messija, Xavija i Zlatana Ibrahimovića? Nogometno prijestolje čeka, a Jose se silno želi domoći finala u Madridu i pokazati se u dvorištu vjerovatnih budućih poslodavaca.

Preuzeto iz Jutarnjeg lista, Tomislav Poljak
2 thoughts on “Bahati prevoditelj postao je najbolji trener na svijetu

  1. hile

    sumnjam da ce ikada otici u real,jer on je prepametan covjek da bi dopustio perezu da ga mami novcem postavlja visoke zadatke a poslije najmanje greske i neuspjeha baca poput istrosene krpe kako to real i radi kako igracima tako i trenerima…

Odgovori