full screen background image

Moratti je davno priznao razgovore

Vjerovatno ste mnogi upoznati sa najnovijim razvojem situacije u slučaju Calciopoli, sada nazvanom Calciopoli 2. Objavljeni su mnogi razgovori između čelnika i rukovoditelja mnogih klubova i sudaca, a među njima i one Massima Morattija i pokojnog Giacinta Facchettija. Dok Italija proziva Morattija da se kunuo kako nije razgovarao sa glavnim sucem iz tog vremena Bergamom, istina je ipak sasvim drugačija i naš predsjednik i naš tadašnji predsjednik nisu to negirali.

Evo intervjua Massima Morattija iz Corriere della Sere od 31. kolovoza 2006.

Moggi kaže da je s Bergamom govorio i Facchetti?

Nema ništa loše u razgovaranju s Bergamom. Bitan je sadržaj razgovora.

Što manje razgovora sa sucima to bolje?

Oni su ti koji nas nazivaju, jer žele znati jesmo li zadovoljni.

Jeste li ikada nazvali nekog suca?

Ne, ali oni jesu mene.

Dakle nije isključeno da se jednog dana u javnosti pojave vaši razgovori sa sucima?

Nije, ali to su normalni razgovori, bez interesa.

Moggi kaže da su vas prisluškivali da bi našli iste stvari?

Nisu oni prisluškivali Moggija, nego Bergama. Sumnjalo se da je on povezan s Juventusom, ali s Interom sigurno ne.

U sastavu svjetskih prvaka i u mnogim drugim reprezentacijama na SP je bilo puno juventina. Nije li to dokaz da su najbolji?

Naravno, Juventus je imao odličnog trenera i odlične igrače i mogli su biti prvaci bez namještanja utakmica. Ali, htjeli su biti 100% sigurni da se to ostvari. Moggijev sistem im je to omogućio.

Jeste li znali da postoji Moggijev sistem?

Da jesam ne bih slao momčad na teren. Što ćeš igrati kada znaš da ne možeš pobijediti. No shvatio sam da su Moggi i Giraudo privilegirani, da im suci poklanjaju posebnu pažnju.

Prije nekog vremena bivši sudac Nucini vam je ispričao što radi Moggi?

Da, savjetovali smo mu da ide na Sud, ali on nije otišao jer se bojao posljedica.

Jeste li onda vi razmišljali o prijavi?

Ne, jer sam se bojao da ne ispadnem glupan. No tada se u meni rodila želja da provjerim jeli sve to istina.

Jeste li pratili suca De Santisa?

Jedna nam se osoba ponudila da to napravi, ali nismo našli ništa.

Koga biste gurnuli s tornja, Moggija ili Girauda?

Girauda, jer Moggi je unatoč svemu ostao svoj, hrabar.

Upravo tako zasada i jeste, nema niti jednog razgovora koji bi Inter i Massima Morattija doveli u inkriminirajuću situaciju. Obrana Luciana Moggija i dalje pokušava naći taj osuđujući razgovor, ali njega nema. 13. travnja će se objaviti svih 170 tisuća obavljenih razgovora između sudaca i čelnika klubova. Imena koja se spominju uz Morattija i Facchettija su: Galliani i Meani iz Milana, predsjednik Palerma Zamparini, tadašnji trener i vlasnik Parme Sacchi i Tanzi, tadašnji trener Udinesea Spalletti… Dakle, naći će se tu svi. Ipak, naglašava se kako niti jedan od tih razgovora nije bio inkriminirajuć kao Moggijevi, a nitko osim Moggija se nije našao u slučaju kao onom iz Reggio Calabrije kada je u poluvremenu zatvorio suca u svlačionicu pod prijetnjom da promjeni način suđenja u nastavku.

Administrativni tajnik Intera Mario Tronchetti Provera je rekao: “Ovih dana na vidjelo nije izašlo ništa novo, jer gospodin Moratti je još 2006. priznao da je razgovarao sa sucima. Sada pokušavaju dokazati da je to bilo ilegalno, a u biti ničeg ilegalnog nema.”

Sud zasad odbacuje oduzimanje titule 2006. i vraćanje dvaju Scudetta Juventusu dok se ne nađu konkretni dokazi da su i drugi radili isto što i Moggi. Njih zasad nema.
3 thoughts on “Moratti je davno priznao razgovore

  1. nraguz

    Svaka čast La Gazzetti na pronalasku ovog intervjua!!!
    Bio sam ovih dana posumnjao u našeg Presidentea, ali čovjek je sve davno priznao i vjerujem kako ćemo ostati čisti još jednom. Gledao sam sinoć na TV-u kako ga cijela Italija optužuje da je lagao kako nikada nije razgovarao sa sucima i zato još jednom hvala La Gazzetti dello Sport na objavljivanju prave istine. Još jednom, FORZA INTER i FORZA MORATTI!

Odgovori