full screen background image

FIFA uvodi kontrolu transfera

Međunarodna nogometna federacija promovirala je novi sistem kontrole transfera igrača, sa ciljem da se konačno stane na put raznim zlouporabama i pranju novca.

FIFA navodi da je riječ o veoma jednostavnom sistemu, koji bi putem interneta povezao sve klubove, kako bi podaci o transferima igrača bili transparentni i lako dostupni. FIFA je precizirala da će od listopada ove godine tražiti od oko 3.000 klubova iz 150 zemalja da sve podatke vezane za transfere igrača unose u zajedničku bazu podataka.

Klubovi će biti obvezni da svaki transfer prijave FIFA i da podnesu dokaze o plaćanju, uz navođenje svih menadžera koji učestvuju u posredovanju, kao i sva ostala dokumenta koja potvrđuju da je igrač promijenio poslodavca.

“Nogometni transferi su jedine novčane transakcije u svijetu u kojima otprilike milijardu dolara na godišnjem nivou nitko ne provjerava. Uvođenjem novog transparentnog sistema tom haosu će doći kraj”, izjavio je šef FIFA zadužen za borbu protiv korupcije Mark Goddard. On je to tržište slikovito nazvao ‘nepreglednom džunglom’.

Goddard je podvukao prednosti novog sistema, koji je praktično već u funkciji, pošto je kroz njega registrirano više od 4.000 transfera od 2008. godine.

“Ovo sigurno nije najbolje moguće rješenje. Ipak, na ovaj način želimo osigurati da će novac sigurno doći do klubova, kao i da će predmet kupovine i prodaje biti nogometna, a ne komercijalna, ili neka druga vrijednost”, objasnio je Godard.
Izvor: B92
Odgovori