full screen background image

Bandiera – traktor koji nikada ne staje

Izvor: Sportske novosti
Znači li Vam što ime Sebastian Rambert! Sjećate li se tog nogometaša? U ljeto 1995 iz Argentine je došao u Inter kao potencijalna velika buduća zvijezda svjetskog nogometa, jedan od najboljih mladih napadača na svijetu. Ostao je godinu dana, “nula utakmica, nula golova”. S njim u paketu među nerazzurre je došao još jedan Argentinac. Javier Zanetti. Za njega ste “vjerovatno” čuli. Menadžer ga je debitantu na Interovoj predsjedničkoj poziciji, Massimu Morattiju, uvalio kao “dodatak”.

Srušit će i Bergomija

Rambert je utonuo u prosječnost (Zaragoza,Iraklis…), sad je nogometni “umirovljenik”. Zanetti je debitirao 27.kolovoza 1995 (Inter-Vicenza 1:0).10 je godina Interov kapetan. Stranac! Istinska, igrački aktivna legenda svjetskog nogometa sa 15 godina staža u Interu, putokaz svakom mladom nogoloptaču. Odigrao je 668 utakmica za nerazzurre, više od čovjeka – spomenika Giacinta Facchetija i vjerovatno će srušiti rekord Giuseppea Bergomija od 758 ponosnih nastupa za veliki Inter (za Argentinu je skupio 136 kapica). Ne zna za ozljede, ne zna za umor, nikad ga nije zanimala ponuđena mu veća lova u nekom drugom klubu (Realu npr.), nikad tijekom pustih Interovih godina bez trofeja nije rekao “Sad mi je dosta, hoću naslove. Odo’ ja, nikad nije omalovažio suparnika, nikad na njegovo ime nije pala ni mikroskopska mrlja. Interovi ga navijači obožavaju a tifosi svih drugih klubova poštuju. U jesenskom dijelu ove sezone Inter je odigrao 24 utakmice, 17 u prvenstvu, 6 u Ligi prvaka i 1 u talijanskom Superkupu. Znate koliko ih je odigrao kapetan? Sve 2294 minute! Sve do u posljednju zlatnu minutu. I to zagazivši u 37 godinu života. To nije sve. Zanetti prošle godine nije izostao s niti jedne službene utakmice nerazzurra, ukupno 50 utakmica predvodio je svoju momčad – 4630 minuta. Fenomen. “Ironman”! U čemu je razlika između dvojice Argentinaca s početka priče?Rambert je bio raskošni talent, ali Zanetti je – karakter. Pozitivni, nepoderivi, sportski i ljudski karakter. Normalni sportski život, maksimum od sebe na svakom treningu. Jednostavan recept kojeg rijetki slijede dosljedno, a veliki Javier Zanetti takvim je, najnormalnijim mogućim pristupom poslu kojim se bavi zaradio silne milijune, postao poznat u svakom kutku planeta i osvojio brojne trofeje.

Meazza grmi Grande

– “Kad Zanetti završi karijeru ja ću biti sretan. Sretan zato što ću moći reći da je neke od svojih 700-injak utakmica u Interu odradio igrajući i za mene” govori Interov trener Jose Mourinho. Jedni hvale njegovu impresivnu fizičku snagu (nadimak mu je – “Traktor”), drugi slave njegov savršeni karakter, a pravo imaju i jedni i drugi. Da bi sportaš toliko dugo bio u svjetskom vrhu mora imati te odlike. Uz nadarenost, one čine razliku. S obzirom na fizičku i mentalnu snagu Zanetti je zapravo daleko mlađi od svojih bioloških 36 godina. Takve kao što je Zanetti u Italiji zovu “bandiera”. Zastava. Ne jedan od igrača nego simbol kluba poput zastave s klupskim bojama. Kako postati “bandiera” jednog od najvećih svjetskih klubova? Ako Javiera Zanettija pitate, filozofije nema. “Ozbiljnost,profesionalnost,skromnost”, veli Argentinac. Tri putokaza prema kojima oni pošteni i žive i rade, bez obzira jesu li nogometni milijunaši ili su u nekom uredu “od devet do pet”. -Nakon gotovo 15 godina Javier je, ne jednako dobar kao kad sam ga doveo u Inter, nego još bolji. Karakter tog nogometaša i čovjeka divljenja je vrijedan-rekao je Interov predsjednik Massimo Moratti. Mnogim HNL-u “zvjezdicama” iz tjedna u tjedan treba govoriti kako “moraju imati pravi pristup”. Da se ne opuste… Zanettiju nikad nitko nije morao reći “Daj sve od sebe”. Kad uzme loptu i krene u prodor sa tribine “Meazze” grmi: “Grande”! Upravo takav i jest. Veliki, veliki Javier Zanetti. Čudo od sportaša i čovjeka.

Inter je život, Inter je obitelj

Sa 19 godina upoznao je svoju Paulu, oženio se sa 26, imaju kćerkicu Sol. To je kapetanov nukleus i jedan od razloga sportske dugovječnosti, ali njegova je obitelj zapravo veća. -Došao sam sa samo 22 godine u jedan od najvećih klubova na svijetu, a ljudi su bili puni strpljenja i vjere u mene od prvog dana u ovom veličanstvenom klubu – priča Zanetti. -To se ne može zaboraviti, na tome se mora biti doživotno zahvalan. Ja jednostavno osjećam da je Inter moja obitelj, ovdje sam doma i nikada mi na kraj pameti nije palo da odem. Naj-trenutak u Crno-plavom? Niti jedan od četiri osvojena scudetta nego Kup UEFA 1998. kontra Lazija na Parku prinčeva, 3:0. Prvi gol Ronaldov, treći Zamoranov, a drugi-Zanettijev. Desnom vanjskom u desne rašlje. Trofej za koji je i on zabio, u Zanettijevom srcu kao najdivniji spomen za sva vremena.

Životni putokaz

Zanetti je rođen u lučkoj zoni Buenos Airesa, Dock Sud. – Djetinjstvo mi nije bilo lako, nije se živjelo u izobilju. Sad ne živim u domovini, ali ne zaboravljam koliko štete odrastanje u siromaštvu može učiniti. Pa je osnovao zakladu “Pupi” (njegov prvi dječački nadimak). Učinio je to 2001,kada je Argentina potonula u tešku ekonomsku krizu. Kroz zakladu Javier i supruga Paula djecu školuju, hrane i pomažu im u socijalnoj integraciji. Koju godinu kasnije sa suigračem i sunarodnjakom Estebanom Cambiassom utemeljio je humanitarnu zakladu “Leoni di Portero”. Pomažu društveno izoliranoj djeci i onoj sa motoričkim problemima. – Pomoć najmlađima duboko je usađena u srž mog Intera. Esteban i ja radimo koliko možemo i održavamo tu inicijativu. Sport je divan, zdrav, pun vrijednosti na kojima se može temeljiti život. Djeci želimo pomoći i naučiti ih da te vrijednosti nikada ne zaborave. FIFA ga je imenovala svojim veleposlanikom za SOS dječja sela u Argentini. Jer veliki Javier Zanetti najbolji je mogući životni putokaz. U nogometu i van njega.
2 thoughts on “Bandiera – traktor koji nikada ne staje

Odgovori