full screen background image

Ocjene na kraju godine – I voti a fine stagione

Julio Cesar 9 – Što može zavidjeti Gigiju Buffonu? Zaradio je potrebnu karizmu, pokazao je da je stvarno veliki vratar. Bitnost i suština čine njegov način života na golu, prateći veliku klupsku tradiciju, od Giorgia Ghezzija i Giuliana Sartija, do Waltera Zenge i Francesca Tolda. Dres s brojem jedan je doista simbol njegovog životnog stila: biti broj jedan.

Toldo 7 – Čim se oporavio od šoka da je izgobio mijesto u početnoj postavi, shvativši da onaj tko ga je zamjenio je doista bolji i da u tim godinama loptanje može pružiti i takva zadovoljstva, u pozadini i kao protagonista kada zatreba, pronašao je sebe. Toldo je ponovno otkrio ljepotu svoga posla u jednoj velikoj ekipi, uživajući u trenucima koje mu je Mancini pružio, pokazavši se uvijek spremnim.

Maicon 7 – Nije blistao kao prethodne sezone, kada je bio doista sjajan. Recimo da se spustio za jednu malu stepenicu u odnosu na ono što je pokazao u svojoj prvoj sezoni u crno-plavom dresu, možda i zbog jednog problema koji ga stalno muči i koji je ponekad bio jači od njega: nije ništa strašno, ali dovoljno da ga ponekad zakoči i spriječi da bude gospodar desnog boka. Kako god, na svijetu ne vidimo igrača koji ga može nadvladati po snazi i tehničkim vještinama.

Cordoba 7,5 – Kada se izgubio, one gorke Liverpoolske noćo, shvatili smo koliko je Inter izgubio u srcu svoje odbrane, tamo gdje je kolumbijac, miljenik svih trenera do sada ali žrtva kritika, nikada dobronamjernih, odigrao je šet mjeseci pokazavši svu svoju borbenost i sigurnost. Da se nije ozljedio one noći na Anfield Roadu – bilo je 0-0, Inter s deset igrača a nedostaljalo je malo do kraja utakmice – možda bi priča u Ligi prvaka bila drukčija za nerazzurre?

Samuel 8 – Zid, kao što piše u njegovom identikitu. Bio je takav do Božića i do onog lijepog, ali ne za njega, derbija, jer ga ozljeda koljena (ligamenti) oduzela drugu polovicu sezone. Pozvan da preuzme glavnu ulogu već u kolovozu, nakon Materazzijeve ozljede, i nakon prošlogodišnjeg scudetta u kojem je njegov doprinos bio minimalan, argentinac je pokazao sve svoje vrline. Prekrasan režiser igre cijele odbrane, tvorac najboljeg interovog trenutka ove sezone u prvenstvu i ne samo u prvenstvu, tako da mu svakako pripada dio priče o ovm zadnjem scudettu.

Maxwell 6,5 – Kompletan asortiman njegovog nogometa, u kojem se miješaju slatki i gorki okus onoga koji mora braniti a istovremeno osjeća prirodnu želju za napadom, pomiješao je veselje i tugu, ali su ipak prevladali lijepi trenuci, uz sve nedaće koje su ostavile traga i utjecale na njegovu igru. Kad se sve zbroji i oduzme, a to je najbitnije kada se ide na… blagajnu da bi se uzelo prema zaslugama, možemo reći da je više nego pozitivan. kada bi još otklonio neke… brazilske mane u svom šesnaestercu, bio bi savršen.

Burdisso 6,5 – Na kraju sezone dobio je ono što zaslužuje, odigravši nekoliko izvanrednih utakmica. Prije toga morao je trpjeti, što je i učinio. Od prvog crnog trenutka, kod penala kojeg je poklonio Tottiju u talijanskom Superkupu, do onog posljednjeg, crveni karton na početku drugog poluvremena utakmice Inter-Liverpool. Činilo se u onim trenucima da će potonuti, ali je argentinac znao isplivati.

Chivu 7,5 – Ne vrhunac, ali velika požrtvovnost. Ali njegova ga požrtvovnost vodi do vrhunca. kada je Mancini htio (zahtjevao) dolazak Chivua, učinio je to zato što mu je trebao takav profil igrača koji može odigrati bilo koju ulogu, kako u obrani tako i na sredini terena. Tražio je tako od rumunja da se pokeže svugdje na terenu, a bio je nezamjenjiv kada je trebalo pokrpati ekipu u krizi zbog mnogobrojnih ozljeda, koje nisu poštedile ni Chivua, koji je često znao stisnuti zube i odigrati s bolnim grčem na licu zbog rasturenog ramena. Da ponovimo: lijevi bek, stoper, lijevi vezni, zadnji vezni. I što još?

Materazzi 6,5 – Šest mjeseci bolestan. Nakon toga spori oporavak. Doživio je tešku ozljedu u reprezentaciji, poršlog kolovoza, i činilo se da će morati zaključiti karijeru, ali je u siječnju počeo trčati kako bi se ponovno dočepao mijesta u ovom Interu, ali prije svega da bi pronašao samog sebe. Bilo je i pesimizma, razočaranja, bijesa, i svega pomalo. Čak i nezasluženi koliko i suludi crveni karton u Liverpoolu, koji je itekako utjecao na Interovu sudbinu. S Primaverom (juniorskom ekipom), ponovno je vidio svijetlost njegovog nogometa: a la Materazzi. Do posljednjeg daha, do trenutka kada je promašio penal-scudetto protiv Siene. Međutim, sve je to premalo da bi dotuklo jednog Matrixa.

Rivas 6,5 – Bio je misterijozan igrač po njegovom dolasku. Žrtva jednog problema oko kojeg su napisane bajke i čak o završetku karijere, čitali smo i čuli sramotne stvari. Rivas je zano šutjeti i trpjeti, da bi malo po malo ušao u uži izbor trenera Mancinija, kada ga je ozljeda Cordobe izbacila u prvi plan. Odigrao je… a la Cordoba, odnosno s istim autoritetom kao i kolumbijac, tako da je Inter dobio novu dodano vrijednost.

Zanetti 9 – Da li treba bilo što dodati prekrasnoj priči o Interovom capitanu? Vrhunski je to igrač kojem nije poznat zalazak karijere, jer svake sezone dodaje nešto onome što je već imao, a zna biti kapetan i vrhunski igrač na isti način. Ovaj put, međutim, doživio je trenutak osobne slave i slave čitave ekipe, trenutak koji je dodao još jednu stranicu njegovoj legendi, a to je njegov gol 27. veljače na San Siru u 94. minuti utakmice Inter-Roma 1-1, gol koji vrijedi scudetto. Onda, a ne danas, prvenstvo je poprimilo crno-plave boje. I nije slučajno što je na Tardiniju u Parmi baš on pobrao najviše ovacija.

Cambiasso 8 – Čim je sredio svoje mišiće, koji su mu na jesen i na zimu stvarali probleme, nastavio je činiti ono što najbolje zna, čak i nešto više od toga. I to zato što je Cambiasso tip igrača koji stalno uči i napreduje, koji pregledava svaki svoj potez i radi na onome što misli da mu nedostaje, tamo gdje mora napredovati ili na onome što Mancini traži od njega savjetujući mu da baš na tome inzistira na treninzima. Na takav način dolazi do punog izražaja njegova kvaliteta, koji ponekad zna pridodati slatku voćku nazvanom golom, i to teškim, i etikete koja mu dobro pristaje: kad je on na terenu, Inter nikada ne gubi kompas, odnosno, nikada ne izgubi utakmicu.

Dacourt 7 – Vieira u autu, problemi za Cambiassa, Stanković pati. U jednom trenutku, na početku sezone, Mancini je morao upravljati izvanrednom situacijom, a Dacourt je preuzeo na sebe svu odgovornost takvog trenutka, natovario si Inter na leđa i odveo daleko. U srcu igre, ponopvno je otkrio sve čari njegovog poimanja nogometa, požrtvovnost i kvaliteta. Do ozljede, koja mu nije dozvolila da doživi proljeće na terenu. Ali osjetio je miris pobjede.

Stanković 6,5 – Igrati, i to s rasturenom nogom, boriti se i trpjeti bol, znajući da neće moći pružiti ni približno onoliko koliko bi u stvari mogao. Svaštar Stanković, u smislu da odradi što god mu Mancini naredio, opredijelio se za takvu sezonu, u kojoj neće briljirati, kao pojedinac, ali nije nipošto htio razočarati svog trenera, za kojeg bi dao sve, i više od toga. To su velike žrtve, na koje može biti ponosan i koje mu valja priznati: simbolično, on je taj koji je postigao prvi Interov gol ove sezone (Inter-Udinese 1-1), a bitno je i odakle se kreće kada se stiže do cilja.

Figo 6 – Ozljeda mu je uskratila kraj sezone. Prestao je gunđati i otjerao zle misli, kao te da ga Mancini ne stavlja u igru iako se osjeća super, iako je on Figo. Zle misli koje su ponekad znale zatrovati atmosferu, a teško nam je shvatiti kako igračina poput njega, s 35 godina, zna prihvatiti tako nezahvalnu i tešku ulogu. Napravio je ono što je mogao, kada mu je trener ukazao povjerenje.

Vieira 6,5 – Francuska je reprezentacija njegov limit. Upravo je tamo zadobio dvije ozljede koje su jako naljutile Morattija i Mancinija, oduzevši Interu njegov doprinos za šestomjesečno razdoblje. Neka bude jasno, nitko ne želi sam nezgode, ali ako se dobro sjećate, upozorenja su bila data prilično glasno. Čim se oporavio, pojavio se na veličanstven način i na proljeće je takozvani faktor-Vieira ponovno proradio, pokazavši svima najbolje iz svog repertoara, kao da je pronašao drugu mladost. Kada njegov motor vrti na visok broj okretaja, čudo je od igrača. Odigrao je svoje i na dan osvajanja scudetta.

Jimenez 6,5 – Dva jako vrijedna gola: jednog u Firenzi, drugi protiv Palerma. Dva vrhunska gola koja mu daju ono što zaslužuje. Kao Figov zamjenik, učinio je i puno dobrih stvari, ponekad je izgledalo da ga nitko ne može zaustaviti i s lakoćom je preuzeo tešku i zahtjevnu ulogu. Ponekad je znao i razljutiti Mancinija, ali i to ulazi u radni staž. Jimenez nije fenomen, iako ponekad odigra kao da to i jeste.

Cesar 6,5 – Malo smo ga vidjeli, ali ono što je napravio napravio je odmjereno. Zaslužuje, mislimo, da bude potvrđen iako ga zovu iz Milana. Mancini ga je ponovno pokrenuo, i ne slučajno, prilikom hvatanja posljednjeg vlaka za scudetto, kako ga ne bi izgubili. Sažetak Cesarovog nogometa, odmjerenost, geometrijska preciznost i fizički naboj, garancija je na koju Mancio može računati. I to vrlo rado.

Pelé 6,5 – Mlad je, mora puno toga naučiti da bi odrastao. Vlada lijepim i ćistim nogometom, ponekad je čak i preizdašan, u smislu da ne odustaje ni od vrhunskih poteza. Ponek šepa u mehanizmima sredine terena a to su mane koje mora eliminirati. Kako god da bilo, radi se o mladiću koji svakako zna kako treba odrastati.

Ibrahimovic 9,5 – Zaustavio se bio na 20 golova, što u prvenstvu što u Ligi prvaka: bio je kraj mjeseca ožujka. Ligament jednog koljena spriječio ga je da bude Ibra, od veljače pa do sada. Posljedice? Njegovo raspoloženje, ne sigurno najbolje; Interove patnje, izlazak iz Europe i po koja suvišna briga u prvenstvu; i po koji suvišni razgovor o njegovoj budućnosti, kojeg su potpirivali razno razni likovi, pa i njegov menadžer. Inter i Ibrahimović nerazdvojni su par, odnosno, zajedno identificiraju i vrhunskog igrača i kolektiv? Naš odgovor je: da, mora postojati dugotrajna i čvrsta veza kako bi imali kontinuitet, i pokušati još jedamput postati netko i nešto u Europi. Inter čeka to već 40 godina, Ibra čeka trenutak kada će se osjećati kao Zlatna lopta. A posljednja nedjelja, trijumfalna nedjelja, pripada Ibri, njegovom dvostrukom čudu, i onom njegovom jedinstvenom načinu da bude najbolji i da uzme ekipu za ruku i odvede daleko. Bio se zaustavio na 20 golova, pomaknuo se na 22, a njegova doppietta zavrijedila je raj.

Cruz 8 – Jedan koji šuti, jadan koji zabija golove: puno golova, i to važnih. Teško je pronaći jednoga kao što je Julio Cruz, poruke koje odašilje njegov visokoprofilni nogomet, konkretan do kraja, svakodnevni su kruh cijelog Intera već pet sezona. Nije zabio koliko i Ibrahimović, ali za nas je on broj jedan što se tiče učinka i stalne forme, iako je proživio dugotrajnu krizu, od kraja siječnja pa do sredine travnja, zbog fizičkih problema. Čim se oporavio, eto onog pravog Cruza.

Crespo 6,5 – Kada počinje zalazak nekog igrača? S njegove 33 godine, Hernanu Crespu su pokazali put prema zalasku, ali on se ne da, pokazavši da se ne slaže s odlučnim, a za njega i gorkim, izborima njegovog prijatelja-trenera Mancinija. Ako je tako, da li stvarno radi o igraču na zalasku karijere? Ne, nije muguće, Crespov je talent apsolutan i nakon toliko godina iskustva trebao bi znati upravljati i takvim trenucima. Odigrao je svoju ulogu, s vrhunskim potezima koji su obilježili put prema scudettu. Ako ga ne svladaju mušice, mogao bi još biti od koristi za Inter.

Suazo 6,5 – Znate koja je prava istina? Očekivali smo svi nešto više od njega. Možda je platio dolazak u veliki klub, turn-over za jednog igrača koji je bio navikao uvijek biti u prvom planu, a San Siro ne oprašta ništa nikome. Bilanca njegove sezone, kao jednog koji je tek započeo avanturu u crno-plavom dresu, mogli bi reći da je pozitivna, znajući, međutim, da Suazo zna, može i mora dati više od toga, pogotovo koristiti njegove neosporne vrline, kao što su brzina i spretnost u šesnaestercu.

Balotelli 8 – Čudo. Kao njegov gol na debiju u Coppi Italia protiv Reggine. kao i dva šamara Juventusu u Kupu. I kao prvi gol u prvenstvu protiv Atalante. SuperMario Balotelli predstavlja sadašnjost i budućnost Intera, jer je znao, bez obzira na svojih 17 godina, shvatiti realnost, svjestan toga da je jek igrač, toliko jak da je i Mancini rekao da jedan kao on ili nestane zauvvijek ili postane svijetska klasa. U iščekivanju, SuperMario je ušao u povijest Interovog šesnaestog scudetta. Jedan manje od njegovih godina. Fenomenalno.

Adriano bo – Jedan gol u Reggio Calabriji, čak se ni ne zna da li je njegov ili Figov. Uz to psovka upućena Manciniju pred publikom. Plus njegovi presedani što se javnog života tiče. Pregazio je samog sebe, a sada u Sao Paolu traži rehebilitiranje. Scudetto mu ne pripada. Budućnost u Interu, možda.

Mancini 8 – Tri scudetta za redom, a Interu nije to nikada pošlo za rukom. Dobro, privi je došao za zelenim stolom, ali ako gledamo na konkretne stvari, Roberto Mancini je već napisao jednu posebnu, jedinstvenu stranicu u povijesti kluba u 100. godini postojanja. Imidž je mladog trenera (43 i pol godina), winner, uz ne baš veliku želju da ga svi zavole, uključujući igrače i predsjednika. Njegove vrline: upravljati tolikim zvijezdama, izgraditi ekipu koja ima svoju fizionomiju i svoj identitet, juriti i osvojiti tri scudetta. Njegova obećanja (a kakva bi mogla biti): pronaći pravi put u Europi. Napeto je u ovim trenucima slavlja upravo stoga što se ne zna da li će ostati ili otići. Ako ostane, zna se što interisti očekuju od njega.


Italia

Julio Cesar 9 – Che cosa può invidiare a Gigi Buffon?. Si è dotato del carisma giusto, ha esibito le doti per vestire i panni del grande portiere. L’essenzialità è il suo sistema di vita fra i pali della porta, sulla scorta di quella che è una grande tradizione interista, da Giorgio Ghezzi e Giuliano Sarti, fino a Walter Zenga e Francesco Toldo. La maglia numero uno è davvero il vessillo del suo modo di essere: un numero uno.

Toldo 7 – Gettata via la maschera del dolore nel vedersi sottratto il posto da titolare, consapevole che chi sta davanti a lui è il più bravo, e che a una certa età le gioie del Pallone sono anche queste, in retrovia e da protagonista quando serve, ha riscoperto tutto se stesso. Toldo ha riscoperto il gusto di fare il suo mestiere in una grande squadra, godendosi le gioie che Mancini gli ha concesso e rispondendo sempre bene alle chiamate.

Maicon 7 – Non come un anno fa, quando è stato spaventosamente bravo. Diciamo un gradino sotto l’eccellenza mostrata al suo primo impatto interista, complice anche un malanno che lo insegue e talvolta ha avuto il sopravvento: niente di grave, ma quanto basta per frenare talvolta la sua esuberante marcia da padre-padrone della fascia destra. Comunque sia, al mondo non vediamo chi possa superare le sue virtù tecniche e di agonismo.

Cordoba 7,5 – Quando si è perso, nella notte di Liverpool amara e beffarda, si è capito cosa e quanto l’Inter avesse perduto al centro della difesa. Laddove il colombiano, pupillo di tutti gli allenatori passati in nerazzurro nonché vittima di critiche chissà perché mai benevole, ha esibito sei mesi di grande impeto e di estrema sicurezza difensiva. Non si fosse infortunato quella notte ad Anfield, si era sullo 0-0 con l’Inter in dieci a pochi minuti dalla fine, magari oggi la storia della Champions interista sarebbe diversa?

Samuel 8 – Il muro, com’è scritto nel suo identikit. Lo è stato fino a Natale e a quel derby bello e (per lui) maledetto, l’infortunio a un ginocchio (legamento) che gli ha tolto l’altra metà della stagione. Chiamato alla ribalta già ad agosto, per il ko di Materazzi e dopo un campionato-scudetto che non l’aveva reso felice perché non protagonista, l’argentino ha esibito il meglio delle sue qualità. Magnifico regista della difesa, artefice del miglior momento interista in campionato e non solo, per capire quanto gli appartenga la storia di questo sedicesimo titolo.

Maxwell 6,5 – L’assortimento del suo calcio, che mescola i sapori dolci e aspri di chi deve difendere e sente la vocazione di attaccare, ha miscelato gioie e dolori, comunque con la netta prevalenza dei giorni buoni, con la scorta di malanni che a un certo punto hanno condizionato il suo rendimento. La sostanza però rimane più che positiva ed è quello che conta quando si va alla cassa, per ritirare ciò che si merita. Se poi gli va di eliminare quei difetti …brasiliani dei tocchi di fino nella propria area di rigore, sarà perfetto.

Burdisso 6,5 – Il finale di stagione gli ha reso i meriti che le sue qualità pretendono, con prestazioni di sicuro spessore. Prima ha dovuto (e fatto) soffrire. Dal primo impatto in negativo, il rigore regalato a Totti nella finale di Supercoppa italiana, all’ultima scena-no, l’espulsione all’avvio del secondo tempo di Inter-Liverpool. A quel punto, è sembrato di vedere la deriva del bravo argentino. Ma ha saputo rialzarsi.

Chivu 7,5 – Non l’eccellenza, bensì il sacrificio. Ma è lo spirito di sacrificio la sua eccellenza. Quando Mancini ha voluto/preteso l’arrivo di Chivu, lo ha fatto per tenersi stretto uno che sa giocare in ogni ruolo, di difesa e a metà campo. Così chiedendo al rumeno di cimentarsi in ogni dove, indispensabile supporto alla crisi di acciacchi che ha assalito la squadra e anche lo stesso Chivu, a volte capace di giocare con una spalla fuori uso. Riepilogando il suo status: terzino sinistro, difensore centrale, mediano sinistro, guardiano dinanzi alla difesa. E poi altro ancora?

Materazzi 6,5 – Sei mesi di malattia. Poi la lenta risalita. Ha subito un infortunio tremendo in Nazionale, lo scorso agosto, col rischio sfiorato di dover chiudere la carriera, e da gennaio ha cominciato a correre per riprendersi l’Inter e prima di tutto per ritrovare se stesso. Ha trascorso momenti di pessimismo, di delusione, di rabbia, di panchina e quant’altro. Compresa l’immeritata, cervellotica espulsione-choc di Liverpool che così tanto ha pesato sui destini interisto. Con la primavera, ha rivisto la luce del suo calcio: alla Materazzi. Agli ultimi respiri, si è visto travolgere dal rigore-scudetto sbagliato col Siena. Ma per travolgere davvero Matrix ci vuole ben altro.

Rivas 6,5 – Soggetto misterioso, al suo arrivo. Perdipiù vittima di un malanno intorno al quale si sono scritte favole da fine carriera e sul suo autentico valore, abbiamo letto e udito cose vergognose. Rivas ha sputo tacere e soffrire ed entrare poi a pieno titolo nello scacchiere di Mancini quando al kappao di Cordoba ha risposto con partite… alla Cordoba, ovvero con quel piglio e quell’autorità che hanno fatto di lui un autentico valore aggiunto.

Zanetti 9 – Che cosa aggiungere alla fantastica parabola del capitano? E’ il campione che non sa cosa sia il viale del tramonto, ogni stagione aggiunge qualcosa al suo modo di essere entrambe le cose, capitano e campione allo stesso modo. Stavolta però c’è un momento di estasi che è personale e di tutta l’Inter che sposta un passo in più in là la sua leggenda, ed è quel gol a San Siro al ‘94 di Inter-Roma 1-1, la prodezza-scudetto di mercoledì 27 febbraio. Allora, non oggi, il campionato si è colorato di nerazzurro. E non per caso, al Tardini è stato per il capitano l’urlo più lungo.

Cambiasso 8 – Sistemati i muscoli, che un po’ in autunno e un po’ d’inverno hanno fatto i capricci, ha ripreso a fare quello che sa, e anzi di più. Perché Cambiasso è un tipo che studia e dunque migliora, rivede il repertorio e si accanisce in allenamenti mirati per progredire là dove ne avverte il bisogno o dove Mancini gli suggerisce di insistere. Così emerge la sua qualità, col frutto prelibato di qualche gol “pesante” e con l’etichetta che gli sta a pennello, confortata peraltro dalle cifre: con lui in campo, l’Inter non perde mai la bussola, anzi non perde mai.

Dacourt 7 – Fuori Vieira, problemi per Cambiasso, Stankovic in sofferenza. A un certo momento d’inizio stagione, Mancini ha dovuto gestire quella che si chiama emergenza, e Dacourt si è preso la piena responsabilità del messaggio, caricandosi l’Inter e portandola lontano. Nel cuore del gioco, ha riscoperto i momenti belli del suo modo d?intendere il calcio, sacrificio e anche qualità. Fino a subire un infortunio che gli ha negato la primavera sul campo. Ma non il profumo del successo.

Stankovic 6,5 – Giocare e giocare con un piede in disordine, lottare e soffrire ben sapendo di non esibirsi la metà di quel che si vale. Il tuttologo Stankovic, nel senso che dove lo mette (Mancini) lui sta, si è votato a una stagione di profilo non eccelso, nel senso personale, pur di non tradire la causa e il “suo” allenatore, per il quale è disposto a dare tutto, anche di più. Sacrifici dei quali essere fiero e che gli vanno riconosciuti: simbolicamente, è l’uomo che ha siglato la prima rete di stagione dell’Inter (Inter-Udinese 1-1), e conta anche il punto di partenza, quando si taglia il traguardo.

Figo 6 – Finale di stagione da infortunato. E avrà pur smesso di brontolare e di inseguire cattivi pensieri, Mancini non mi fa giocare, io mi sento benone, sono Figo. Quei pensieri che hanno un po’ avvelenato certe giornate interiste, e si fatica a capire come un campione qual è il portoghese, giunto a 35 anni, si ostini a calarsi in una parte così scomoda e difficile. Ha fatto quel che ha potuto, nelle occasioni nelle quali l’allenatore lo ha chiamato in causa.

Vieira 6,5 – La Nazionale di Francia è il suo limite. Lì, ha speso due infortuni che molto hanno fatto arrabbiare Moratti e Mancini, togliendo all’Inter il supporto-Vieira per sei mesi. Chiaro, gli accidenti nessuno se li va a cercare, ma se ben ricordate gli avvisi erano ben scritti ed esposti in bacheca. Guarito, si è finalmente ripresentato sulla scena e con la primavera il fattore-Vieira ha funzionato, mettendo in luce quasi una ritrovata gioventù, per dire una ritrovata vena, del francese. Quando il suo motore gira ai massimi, è un prodigio. E nel giorno dello scudetto ha fatto la sua parte.

Jimenez 6,5 – Due gol preziosi: uno a Firenze, uno contro il Palermo. Due prodezze che gli consegnano il dovuto. Da vice-Figo ha fatto cose buone, in certi spunti è parso irresistibile e i panni del trequartista ha saputo indossarli con disinvoltura. Se poi, in altre occasioni, ha fatto arrabbiare Mancini, beh: questo rientra nei piani di lavoro. Jimenez non è un fenomeno, anche se talvolta esibisce giocate come se lo fosse.

Cesar 6,5 – Si è visto poco, ma quel poco l’ha fatto con le giuste misure. Meritandosi, crediamo, una sorta di riconferma nonostante qualche sirena milanista. E Mancini l’ha rimesso in moto, non per caso, l’ulttimo giorno utile per prendersi lo scudetto, o meglio non perderlo. La sintesi del calcio di Cesar, fatto di misura, precisione geometrica e impeto, è una garanzia cui il Mancio si affida. Volentieri.

Pelé 6,5 – È giovane, deve imparare per crescere. E’ padrone di un bel calcio pulito, in certi momenti è addirittura esuberante, nel senso che prova giocate importanti. Ma nei meccanismi del centrocampo talvolta sbanda ed è questi difetti che deve eliminare. Comunque sia, è un giovane che sa come crecere.

Ibrahimovic 9,5 – A quota 20 gol, fra campionato e Champions, si era fermato: fine marzo. Colpa del legamento di un ginocchio che gli impedito di essere Ibra, da febbraio in poi. Le conseguenze? Il suo umore, tutt’altro che buono; la sofferenza dell’Inter, fuori dall’Europa e con qualche apprensione aggiunta in campionato; e qualche discussione di troppo sul suo futuro, alimentata da chi di dovere, anche dal suo procuratore. L’Inter e Ibrahimovic sono un binomio inscindibile, ovvero l’identità di un campione e la squadra? La risposta è sì, deve esserci un legame serio e di lungo periodo per dare una continuità di immagine e cercare, fra un anno in Europa, di essere davvero vincenti. L’Inter aspetta da oltre 40 anni, Ibra aspetta per sentirsi Pallone d’oro. E l’ultima domenica, quella del trionfo, appartiene davvero a Ibra, alla sua doppia magia, a quel modo -diciamo raro se non unico- di essere un campione e di saper trascinare la squadra. Si era fernato a 20 gol, si è portato a 22, e la doppietta finale vale l’estasi.

Cruz 8 – Uno che sta zitto, uno che fa gol: tanti e importanti. Uno come Julio Cruz è difficile da reperire, i messaggi del suo calcio di alto profilo e di sicura sostanza sono il pane quotidiano di tutta l’Inter e da ormai cinque stagioni. Non ha segnato tanto quanto Ibrahimovic, ma per noi è il numero uno come rendimento e continuità, pur avendo sofferto una crisi piuttosto lunga, da fine gennaio a metà aprile, a causa di problemi fisici. Riparati quelli, ha ritrovato la vena di sempre.

Crespo 6,5 – Quando uno imbocca il viale del tramonto? A 33 anni, Hernan Crespo si è visto inserire su questa strada, ribellandosi quanto basta e quanto serve, sbattendo il muso contro le scelte perentorie ancorché amare del suo amico-allenatore Mancini. Ma allora, è davvero un campione al tramonto? Non lo è, non può essere, Crespo è un talento assoluto che conosce gli affanni della lunga milizia e deve imparare a gestire momenti così. Ha fatto la sua parte, con prodezze che hanno segnato il cammino-scudetto, e se non si fa prendere la mano da smanie alternative, sarà ancora prezioso per l’Inter che sarà.

Suazo 6,5 – La verità? Che ci si aspettava qualcosa di più, dall’honduregno. Forse ha pagato l’effetto grande platea, il turn-over per uno che era abituato a farla da padrone, la scena di San Siro che non risparmia niente a nessuno. Ma come bilancio da primo impatto, da esordiente in maglia nerazzurra, si può anche tracciare un buon bilancio, ben sapendo che Suazo sa e deve fare di più, soprattutto sapendo sfruttare appieno le sue doti di rapidità e in zona-gol.

Balotelli 8 – Sbalorditivo. Come il suo gol d’esordio in Coppa Italia contro la Reggina. Così come gli schiaffi alla Juventus (due) in Coppa Italia. E come la “prima” in campionato contro l?Atalanta. SuperMario Balotelli è l’Inter del presente e del futuro, l’impatto tremendo con una realtà che ha affrontato con la sfrontatezza dei suoi 17 anni, sapendo di essere molto forte e facendo dire a Mancini che uno così, o si perde nell?anonimato oppure diventa un fenomeno mondiale. Nell’attesa che il destino si compia, SuperMario è entrato nella storia del sedicesimo scudetto. Uno in meno dei suoi anni. Fantastico.

Adriano sv – Un gol a Reggio Calabria, peraltro molto discutibile la paternità del medesimo tra lui e Figo. Accompagnata da un mezzo-vaffa pubblico a Mancini. Coi precedenti di una vita dispendiosa. Travolto da se stesso, sta cercando al San Paolo la riabilitazione. Lo scudetto non gli appartiene. Il futuro interista forse sì.

Mancini 8 – Tre scudetti di fila, l’Inter non li ha mai vinti. D’accordo, il primo è arrivato dopo una sentenza dei tribunali sportivi, ma siccome è la sostanza quella che conta, Roberto Mancini ha già scritto la sua storia particolare, unica, nel Centenario interista. L’immagine è quella di un tecnico giovane (43 anni e mezzo), molto vincente, poco incline a farsi amare da tutti, calciatori e presidente compresi. Le sue qualità: nel gestire fior di campioni, nel costruire una squadra che ha un volto e un’identità, nell’inseguire e conquistare scudetti. Le sue promesse (obbligate): scovare la rotta per l’Europa. La tensione di queste ore di festa, per capire se resta oppure se ne andrà. Se rimane, è il minimo che gli interisti si aspettano.
9 thoughts on “Ocjene na kraju godine – I voti a fine stagione

 1. anteadriano

  1. nedostaju neki igrači poput orlandonija, solaria
  no ja ovako vidim stvari
  j. cesar: 28 godina i već u prvih 10 golmana svijeta, neki tu razinu dostignu tek u 34. godini života
  toldo- spreman kada treba, a to je rijetko
  orlandoni- služi kao formalnost
  burdisso- nisam siguran ni dali je dobro riješenje kao rezerva
  chivu- katastrofalan početak na kraju jedan od najboljih
  cordoba- malo utakmica zbog ozlijede ali sve je odradio na nivou
  maicon- istina da nije baš kao prošle sezone, mislim da bi trebao preseliti u vezu
  matrix- niti sjena onog dobrog starog matrixa
  rivas- nakon što je onako nespreman obačen protiv engleza pokazao se kao dostojna zamjena ivana cordobe
  samuel- rekao bih da mu je to bila maxwell- dobar na boku kada krene naprijed, ali u obrani i ne baš. treba malo doraditi obranu i centaršut
  polusezona karijere. definitvno stup naše obrane
  cambiasso- odličan iako se na kraju sezone nekakako ponukan ozlijedama uklopio u sivilo momčadi. dostojan kapetanske vrpce
  zanetti- CAPITANO!
  dacourt- nikako klasa za nas, čovjek se trudi ali jednostavno ne zna
  pele- jedan od naših mladih investicija i s obzirom na godine mogao bih s cambiem stajati rame uz rame za koju godinu
  jimenez- također odličan u prvom djelu sezone nakon toga žrtva mancinia i ozlijeda te se sasvim uklopio u sivilo momčadi koja je igrala u 2. djelu sezone
  figo- unatoč godinama, njegovi centaršutevi su ubojiti. ali još jedna žrtva mancia
  maniche- nije se uklopio, mnogi će reći nije imao prilika ali ja mislim da ih je imao bezbroj jednostavno to nebi išlo
  solari- ne znam dali je i igrao ali defintivno ga se treba riješiti
  stanković- ovo nije bila njegova sezona, trudio se i sve to ali nije išlo. nije to isti deki koji je bio naš ronaldinho te koji je znao roknut jednu s centra i da uđe
  vieira- ozlijeđen dugoo, ali svojom krivicom. najbolji naš igrač rekao bih u ovom kriznom djelu
  super mario- nevjerojatan talenat o kojemu će se pisati epovi. ima šut adriana, dribling ibre, osjećaj za gol crespa. uz vieiru naš najbolji igrač ovog kriznog dijela
  crespo- vidi se da je jpš željan igre no mora se priznati da mlađi igrači mogu dati više te se treba dobro iskoristiti u pokušaju nekog deala s romom
  cruz- također mislim da su ga godine sustigle. nekako mi je bolji ka đoker iako je zaslužio da igra
  ibrahimović- odličan igrač. no fali mu ono malo da bude najbolji. fali mu da protiv velikih ekipa pogađa da ruši tuđe a ne naše snove. iako se ovim pogocima protiv parme uvukao svima nama pod kožu i zaslužio veliko priznanje
  suazo- loša kopija martinsa, loša investicija. dobio je malo prilike no snašao se nije sigurno

 2. batavl

  iako od samog starta, pa ni sad nisam mancinijev obozavatelj ipak mu skidam kapu tri naslova nam je donia…al ipak zelim mu sto prije sretan put jer previse zivaca me kosta…
  a za sljedecu sezonu treba obavezno jedan fantasista u sredini….jer sada su uglavnom sve trkaci…
  i na kraju ibrakadabra hvala!!!!!
  jos kup…

Odgovori