full screen background image

Mancini mora biti Interova budućnost – Dev’essere Mancini il futuro interista

Figo koji priča (i to loše) o Manciniju i očekuje Mourinha u Interu mučenje je bez kraja. I – uvjereni smo – bez perspektive: u smislu mogućeg Morattijevog izbora ukoliko bude morao birati između ostanka portugalskog igrača i trenerove prednosti. Nema tu nikakvog takmičenja između Mancini i bivše (ali jako bivše) Zlatne lopte. Nakon tri sezona, kao protagonist prve, nešto između druge, a kao sporedna uloga treće sezone, sa svojih 35 godina, možda je došlo i vrijeme da se oprosti, obzirom na to da ne podnosi osobu koja ga trenira.

Predjesdnik priča (i to dobro) o svom treneru i kaže da “što se mene tiče i više je nego potvrđen”, a o tome je skoro besmisleno pričati s trećim scudettom na vratima. Ali Moratti dodaje kako “ne zna što misli Mancini napraviti”. Tu se poziva na onu noć 11. ožujka, kada je bio izjavio “da odlazi na kraju sezone”, da bi se nakon toga ispravio ali ne do kraja. Mancio njegov predsjednik zadržali su tako otvorenim ovo poglavlje, jednostrano. Na treneru je da odabere svoj put, a da budemo iskreni, iznenadilo bi nas kada bi pokazao upornost u želji na ode iz Intera. Zašto pokvariti ili uništiti motor jednog vozila, kao što je ovo Interovo, izgrađeno na osovini Mancini-Moratti, koje slavi četvrtu uzastopnu pobjedonosnu sezonu?

Tema je prilično delikatna, a puno se priča o raspoloženjima i o glasinama. Manciniju možemo nabrajati mane i vrline, više vrlina nego mana, kao i njegova sposobnost da jednoj skupini igrača daje jedno prepoznatljivo lice, autentičnu snagu, da se priključi grupi istinskih pobjednika. Prevlast vrlina je takva da ne bi trebali o tome ni pričati. U 100 godina povijesti, nitko – ako se izuzme Helenio Herrera – nije pobjedio koliko Mancini. Do sada 2 scudetta, 2 Kupa Italije, 2 Superkupa Italije, te treći scudetto na pomolu. A mane? Ponekad su neke njegove ne baš popularne odluke prouzročile pretjerana negodovanja: često, međutim, bio je on u pravu, od otkaza Vieriju i Davidsu 2005., do zauzimanja tvrde linije u odnosu na Adriana i Recobu, te lansiranja Julia Cesara i Balotellija. Bilo je i nesporazuma, s Figom i s Materazzijem, da se razumijemo, što potvrđuje njegovu pomalo oštru liniju u odnosu na vrhunske igrače.

A na kraju, pomalo zapanjujuća priča o nesuglasicama s klupskim liječnikom i izjavama o upravljanju klubom, što bi on promijenio. Dakle, ako je Morattijev izbor (potvrđujem Mancinija) iskren, bilo bi dobro da bude do kraja iskren, dajući svom treneru u ruke karte koje on traži: njegovi zahtjevi nisu pretjerani, a znati će poništiti alternative ideje, ako ih ima. Četiri godine na jednoj klupi, kao što je Interova, koja je uvijek vruća, nije mala stvar. Ali četiri godine uspijeha za redomčine stranicu povijesti koju je u crno-plavoj boji znao napisati samo Helenio Herrera, od ‘63 do ‘66. Istina, pridodao je bio i Europske kupove, ukleti za Inter već 40 godina, ne samo za Mancinija. Bilo bi pravedno da bude on taj koji će savladati i ovu prepreku.


Italia

Figo che parla (male) di Mancini e aspetta Mourinho all’Inter è un tormento senza fine. E –confidiamo – senza prospettiva: nel senso della scelta di Moratti, se una scelta occorre compiere fra la permanenza del portoghese e la preminenza del tecnico. Non c’è corsa fra il Mancio e l’ex (molto ex) Pallone d’oro. Dopo tre stagioni, da protagonista la prima, a mezza via la seconda, da comparsa la terza e col peso dei suoi 35 anni, è il momento del commiato, visto che non sopporta chi lo allena.

Il presidente che parla (bene) del suo allenatore e dice che “per me è confermatissimo”, è quasi un’ovvietà con il terzo scudetto alle porte. Ma a corredo, Moratti dice che poi “non so cosa pensi di fare Mancini”. Nel senso che la notte dell’11 marzo, con quella dichiarazione “a fine stagione me ne vado”, poi corretta ma non azzerata, il Mancio e il suo presidente si sono tenuti aperto questo capitolo, unilateralmente. La scelta tocca all’allenatore, e francamente saremmo sorpresi di una sua strenua volontà di andarsene. Perché rovinare o rompere il motore di una macchina, questa interista costruita sull’asse Mancini-Moratti, che sta celebrando la quarta stagione consecutiva da vincente?

Tema delicato, sa molto di umori e di rumori. Su Mancini si può fare la conta dei pregi e dei difetti, ma la prevalenza dei primi, come la capacità di dare un volto, un gioco e una forza autentica al gruppo, e di sistemarsi sulla linea dei vincenti, è nettissima e deve essere tale anche come valutazione. Nella storia dei 100 anni interisti, nessuno – a parte Helenio Herrera – ha vinto quanto Mancini. Fin qui 2 scudetti, 2 Coppe Italia, 2 Supercoppe italiane, col terzo scudetto alle porte. I difetti? Qualche malumore di troppo, per scelte dolorose e anche impopolari che ha compiuto: ma spesso ha avuto ragione lui, dal benservito a Vieri e Davids nel 2005, alla linea dura imposta per allontanare Adriano e Recoba, al lancio di Julio Cesar e Balotelli. Qualche incomprensione in corso, Figo e l’ultimo Materazzi per intendersi, seguendo la linea di un rapporto spesso aspro con qualche campione.

Poi la querelle, stucchevole, col medico e una gestione societaria che vorrebbe diversa. E allora, se la scelta di Moratti (confermo Mancini) è sincera, è bene che lo sia fino in fondo, dando in dote al suo allenatore le carte che egli richiede: non pretende la luna, e saprà azzerare idee alternative, ammesso che le coltivi davvero. Quattro anni su una panchina che scotta da sempre, questa dell’Inter, non sono pochi. Ma quattro anni consecutivamente vincenti sono una storia che solo Helenio Herrera ha scritto in nerazzurro, dal ‘63 al ‘66. Vero, allora col corredo imperiale delle Eurocoppe, dannazione interista degli ultimi 40 anni, non solo di Mancini. Giusto che tocchi a lui, superare la barriera.
11 thoughts on “Mancini mora biti Interova budućnost – Dev’essere Mancini il futuro interista

 1. fanatico

  Mancini ima trofeje i statistički je uspješan tu nema prigovora. Eto kad baš moram idemo analizirati: 2 scudetta, od kojih jedan za zelenim stolom a drugi(prošlogodišnji) u gotovo nikakvoj konkurenciji(prije početka su svi govorili ako sad ne budemo prvaci treba nas baciti u seriju c). Ove godine je samo Roma ozbiljan i pravi konkurent. Dva kupa i super kupa u redu ne tražimo dlaku u jajetu. Prošle godine smo popili šest(6) komada u finalu kupa!? i jedini poraz i to kod kuće od iole jakog konkurenta, koji je ove godine sazrio i dopratio nas skroz do kraja u neizvijesnost. Uzmimo ove godine i par više nego sramotnih odlika sudaca u našu korist, koje su direktno utjecale na rezultat. O Europi nemamo šta trošiti riječi, svi znamo od kog smo i kako ispadali i da u biti nismo nikog pobjedili od ekipa koje nešto znače u Europi. Imali smo sreće u žrijebu svaki put i što se tiče jačine grupe a i kasnije. Totalna nula u LP i nikakvih naznaka da može bolje. Četiri godine igranja i sramotno ispadanje od Milana(ne mislim na baklju, već igru),pa onda Viillareal, Valencia i sad Liverpool bez gola u dvije utakmice. Dakle sa Mancinijem sljedeće godine Europu zaboravimo a prvenstvo?Na godinu će biti tek pravoprvenstvo kako je bilo dok je Cuper vodio i prethodnici. Đubrentus će se silno pojačati kao i deBBilan, Roma isto tako i tu će biti borba do zadnjeg kola i ne vidim što možemo učiniti sa ovim trenerom. Ako ništa drugo nek sam to uzme u obzir i oprosti se kao jedan od najtrofejnijih trenera i proba na drugom mjestu. Ne bih hti da se Moratti i mi svi u to uvjerimo u 9,10 kolu i onda radimo smjenu, kad se zaostane u bodovima.

 2. DRAKULA

  bio sam medju prvima u kritikama mancinia, o njegovom radu opcenito, i posebno nakon one izjave nakon liverpoola, kad sam rekao da po meni ne bi docekao kao trener drugi dan.
  medjutim moram se sloziti i sa tezama iz gornjeg clanka, mancini je puno napravio u interu i za inter!
  uz sve olakotne okolnosti proizasle iz “calciopolia” svejedno puno, bio je dominantan, pa cak i ove godine unatoc ozljedama i medijskog pritiska!
  znamo kakvu je ekipu nasljedio, sa koliko pojedinacnih problema medju igracima, nesredjenim odnosima u klubu, pritiskom navijaca i medija.
  procistio je momcad i sa nekim bolnim odlukama, ojacao se bez puno novaca i uspio stvoriti pobjednicki niz!
  istina, u C.L. se nije proslavio, ali svi znamo da je tesko osvojiti oba natjecanja, a nama je, ne zaboravimo to, svima i ove godine prioritet bio scudetto, da potvrdimo prethodna dva koja imaju gresku!
  malo je nezgrapan u odnosima sa okolinom, grijesi u postavljanju igre i u izboru igraca, ali tko na ovom svijetu ne grijesi!?
  isto tako, cinjenica je da se zna korigirati i da napreduje kao trener.
  veci problem od trenera za danasnji inter je nuzna rekonstrukcija ekipe, ako to uspjesno obavimo mozemo racunati na daljnje uspjehe, ukljucujuci i C.L., ako se to ne obavi kvalitetno bojim se da je ciklus gotov sa manciom ili bez njega…

 3. fanatico

  jednu stvar samo želim znati i da se to javno kaže. Po čijoj želji se kupuju igrači? Ako samo Moratti kupuje po svojim željama onda mogu razumjeti trenera i mogu neke njegove odluke shvatiti o ne forsiranju nekih igrača (bez obzira na moja ubjeđenja) ali ako je cve dovedeno po želji trenera a on radi ovakve gluposti onda nije zaslužio ni trunku razumjevanja. Treća stvar ako toliko inzistira da Mancio bude i dalje trener onda nek mu da odriješene ruke ako ova druga teza nije točna u protivnom ne vidim ništa dobro. Znači jedini tračak nade je taj da trener isključuvo dovodi igrače ako nije do sada i onda možda bude neke nade u napredak u protivnom…ostajem na svom mišljenju da mora otići.

 4. srdanlujo

  Stvarno nisi tražio dlaku u jajetu. O ovim temama mogli bi napisati jedan kraći Rat i mir, kako i vidimo na forumu. Manje više svi ćemo se složiti u nekim stvarima, ali definitivno ne da ovaj scudetto uzimamo jer su nam pomogli suci – koliko su dali toliko i uzeli. Inter je prvak jer je najjači, a nisu ni ti drugi baš tako slabi. Nemojmo omalovažavati zasluženo postignute uspjehe jer to dovoljno rade drugi.
  Ostaje, ide, ostaje, ide, ostaje, ne ostaje. Mogu ovako mediji do prekosutra. Ja i dalje (naivno?) vjerujem da nije ništa odlučeno i da se čeka kraj sezone. A na klupi bi uz Mourinha naredne sezone umjesto Mihajlovića želio vidjeti Figa.

 5. fanatico

  ne, nisam htio omalovažiti ovaj scudetto nego samo malo baciti svjetlo na Mancinija i njegove trofeje koje je osvojio. Ne kažem da njegove zasluge za svaki nisu velike ali moramo malo biti objektivni i u kontekstu sljedećeg prvenstva ,koje će biti apsolutno najjače otkad je on trener, vidjeti koliko je moguće biti prvi sa ovom koncepcijom i igrom. Meni je jako važno uzeti scudetto na godinu da svima konačno začepimo usta a i da stignemo deBBilan u titulama. Zato sve moramo predvidjeti i odraditi maksimalno dobro.

 6. DRAKULA

  tko kupuje igrace u interu!’
  tesko pitanje!
  ali ih sigurno ne kupuje mancini!
  mancini daje svoje zelje a odluke se donose u trokutu oriali-branca-moratti!
  osim toga obzirom na morattijev “organizacijski sustav” sigurno postoji jos dosta neformalnih cinbenika kao napr. njegov sin!
  ono sto je znanom da je mancio u 1.mj htio konka a dobio maniche-a!
  i tako tko zna koliko puta…
  sto se tice davanja potpune autonomije treneru u kupovini igraca, nesto slicno je imao u interu samo lippi i znamo sto je napravio…
  takva je praksa trener/manager u italiji nepoznata.
  na kraju, nakon svega, mislim da ukoliko mancio osvoji titulu i kup i ukoliko igraci u vecini zele njega, onda mora ostati!
  mislim da su figo i matrix glasovi koje ne treba slusati obzirom da su gotovi.
  pa neka odradi jos jednu sezonu, i tada ako ne odradi ocekivanja, zbogom!

 7. fanatico

  ooo…ima tu još puno njih koji bi digli ruku za odlazak trenera: Vieira,Adriano,Jimenez,Crespo,od onih koji su pokazali nezadovoljstvo a sigurno ih ima još koji se nisu usudili otvoreno kritizirati. Mislim oduvjek da Moratti ima loše suradnike i suflere i da bi taj dvojac oriali-Branca isto mogao malo na hlađenje i raditi neke druge poslove a dati šansu novom dvojcu.

 8. DRAKULA

  …i tko zna koliko njih jos, ma slazem se ali pobjeda je pobjeda!
  a svaki trener radi izbor medju igracima i donosi odluke, iskljuceni su uvjek nezadovoljni, ali pobjede rjesavaju sve pa i takve probleme,
  ali
  ako tako ne bude neka mancini odstupi, to je jedino razumno rjesenje!

 9. Otto J.

  Od svih ovih komentara trebalo bi složiti rezime, međutim, kao što ste svi vidjeli, teško je komentirati određene odluke i situacije ako se ne poznaje pozadina. Ako ste pažljivo čitali članak, mogli ste primjetiti da je Mancini, osim na klupskog liječnika, kivan i na Morattija, s kojim ne dijeli mišljenje oko organizacije kluba. Istina je da trener ne bi se nikada trebao uplesti u klupsku politiku, međutim, ako je to Mancini učinio sigurno postoji malo veći razlog, kojeg mi ne poznajemo te stoga ne možemo prosuđivati. Treba shvatiti još jednu stvar, zbog koje trema Manciniju skinuti kapu: nije jednostavno stvoriti radnu atmosferu kada od 25 igrača najmanje 15 misli da su zvijezde i da im nitko nije ravan. Nije lako pustiti nekoga na klupi i davati prednost nekome drugome. Crespo se s pravom buni, da, ali da bi se njega zadovoljilo na klupu bi morao preseliti Balotelli, dok se Cruz nikada ne buni i kada god nastupi daje sve od sebe i pokazuje visoki kvocijent inteligencije i razumijevanje igre, pa čak i kada ga gol ne ide. Stoga, prizemnimo loptu i budimo strpljivi, pa što bude bude, u nadi da će biti najbolje i za naša srca. Pozdrav svima sa sunčanog Kvarnera, odnosno zvijezdanog, jer je mrak…

Odgovori