full screen background image
Search
Wednesday 20 October 2021
  • :
  • :

Sto godina derby d’Italia

Derby d’Italia 14. stuednog je napunio točno 100 godina. Inter je momčad s kojom se Juventus susreo najviše puta u povijesti: 211. U službenim utakmicama bilanca je debelo na strani Torineza: 94 pobjede Juventusa, 65 Intera uz 52 remija. Sto godina utakmica, rivalstva i polemika. Od Intera koji ’61 iz protesta na teren šalje juniore, preko nedosuđenog jedanaesterca na Ronaldu ’98 do oduzetih naslova Juventusu i rasističkih povika Balotelliju.
U ogledima Intera i Juventusa postignuto je 569 golova, 304 puta pogodio je Juventus, 265 puta Inter. U početku su pobjede bile visoke – 6:1 za Inter 1911/12, 7:2 za Juventus 1913/14… Dva puta su se rivali susreli na neutralnom terenu. Prvi put 23. svibnja 1920. Bila je to utakmica koja je odlučivala o naslovu. Tada nije bilo Serie A, već se igralo po skupinama čiji su pobjednici o Scudettu odlučivali u finalu. Prvak južne skupine bio je Livorno i čekao je pobjednika sjeverne. Tamo su pak krug zatvorili Inter, Genoa i Juventus: Juventus je u Milanu pobijedio Genou 3:2 uz pomoć suca Varisca, inače potpredsjednika Intera. Potom su se u nemogućoj atmosferi u Genovi susreli Juventus i Inter – pobjeda Intera koji se plasirao u finale i pobijedivši Livorna došao do svog drugog naslova. Druga utakmica na neutralnom terenu pripala je Juventusu. Bilo je to finale Kupa 1965. u Rimu.
Giuseppe Meazza postigao je najviše pogodaka u derbyju d’Italia, čak 12. Od toga 10 u dresu Intera, ali u jedinoj sezoni u dresu Juventusa (1942/43) u oba susreta pogodio je mrežu “svog” Intera. Jedan je od rijetkih koji je postigao hat-trick. Jednaki broj pogodaka postigao je i Boninsegna, od čega sedam u Kupu. On je, kao i Meazza, Fanna i Serena gađao u objema majicama. Nakon duge karijere u Interu prešao je u Juventus i postigao tri pogotka Interu. A kad se samo zamisli da je predsjedniku Fraizzoliju nakon što mu je ovaj javio da ga je prodao Juventusu odgovorio: “Ma ajde ti u Juventus!”
Igrač koji je postigao najviše golova u jednoj utakmici bio je Juventusov Omar Sivori sa šest komada. Bilo je to u poznatoj pobjedi 9:1 10. lipnja 1961. kada je Inter protestirao i igrao sa juniorima. U toj utakmici legenda Intera Sandro Mazzola po prvi put je obukao crno-plavi dres seniorske momčadi zabivši jedini pogodak, a s druge strane legenda Juventusa Boniperti odigrao je posljednju put u karijeri.
Dva su još igrača postigla po tri pogotka. Causio je 1971/72 četiri kola prije kraja zabio tri gola Interu i lansirao Juventus prema prvom od devet naslova u eri Causia i Bettege. Altobelli je s druge strane 11. studenog 1979. tri puta tresao mrežu Juventusa u pobjedi 4:0. Zanimljivo, Inter te godine osvaja svoj 12. Scudetto. Isto tako, Causio je kasnije prešao u crno-plavo, a Altobelli u crno-bijelo, ali nijedan nije zabio svom bivšem klubu.

Prevedeno iz La Gazzetta dello Sport (Giuseppe Bagnati)
Odgovori