full screen background image

Moratti i igrači: “Bitno je zadržati kurs” – Moratti e i giocatori: “Decisivo mantenere la rotta”

Massimo Moratti je dao kratak intervju novinarima Sky-a koji su ga čekali na ulazu njegovog ureda u Sarasu. Inter.it je dao integralnu verziju intervjua.

Gospodin Moratti, možemo li zaključiti temu scudetto?
“Ne, ne. Ima još četiri kola do kraja i sve su utakmice jako bitne zato što će nam protivnici biti ekipe koje se bore za opstanak ili koje traže afirmaciju, kao na primjer Milan u derbiju. Bitno je zadržati kurs, kao što smo to činili do sada. Bilo bi dobro kada bi u tome uspijeli igrajući malo opuštenije a ne u grču, uz lijepšu igru. Međutim, utakmica protiv Torina nam je dala malo više samopouzdanja”.

Dejan Stanković je izjavio da je najbitnija stvar bila ostvariti rezultat. Nije bilo lako izdržati Torinove nalete u potrazi za golom?
“Ne, nije bilo lako. Bilo je jako bitno biti svijesni toga kako se igra jer me uvijek strah da bi se na kraju igrači mogli zadovoljiti s tog aspekta. Oni su svijesni toga i to će im omogućiti da u buduće prikažu bolju igru. Utakmica protiv Torina bila je iznimno teška i trebalo je tu prepreku preskočiti: netko je izjavio da smo bili ukočeni od straha. Istina, ali to se dešava u sličnim situacijama”.

Što mislite o mogućnosti da se osvajanje scudetta poklopi s derbijem?
“Ne, ne… I to još s Milanom kao domaćinom… Mislim da je bitno osvojiti scudetto, u bilo kojem trenutku i bilo gdje”.

Razmišljanja o idućem kolu?
“Mislim da će Roma imati utakmicu kao i prošle subote, kada je stvarno dobro igrala, tako da će sve ovisiti o tome da li će Torino biti u stanju ponoviti razinu igre kao protiv nas. Naravno, ovisit će i o nama. Čeka nas još jedna teška utakmica jer Cagliari je u velikoj formi. Ponavljam: neće nam biti lako”.

Ipak, bilo bi lijepo doći do scudetta baš u derbiju?
“Ponavljam: bitno je pobijediti u derbiju a što se scudetta tiče, važno je osvojiti ga u bilo kojem trenutku”.

Da li vam je zasmetalo kada je Carlo Ancelotti izjavio da bi volio dobiti derbi i na taj način oduzeti scudetto Interu?
“Ancelotti je trener Milana i normalno je da kaže takve stvari”.

Da li očekujete Ibru na terenu iduće nedjelje protiv Cagliarija?
“Mislim da se to neće dogoditi iduće nedjelje”.

Da li će to biti u Milanu?
“Ibra je dolazio na utakmice i kada nije igrao, i ne bih ga kritizirao ni da to nije učinio. Njegova je želja pratiti ekipu i biti blizu svojim suigračima”.

Da li vam je krivo što se otišao liječiti u Švedskoj?
“Ne, odgovarama mi. Tamo se može bolje relaksirati. Postoji i sporazum među liječnicima, suradnja je izvrsna. Ponavljam: najbitnije je da je Zlatan na miru”.

Priča se u kuloarima da je vaš sin Angelomario bio nedavno u Barceloni?
“(smiješi se) Bio bi to lijepi odmor, ali mislim da se nije odmorio…”.

Adriano Galliani je izjavio da je Ronaldinho preskup: da li su time porasle akcije Intera?
“Skup je i za nas. Nema da je ‘skup’ za jedan klub a za drugoga ne. Skup je za svakoga”.

DRUGE IZJAVE:

Julio Cruz, autor pobjedonosnog gola s Torinom: “naravno da sam presretan zbog gola, a još više što taj pogodak vrijedi tri boda koja su nam omogućila da se udaljimo od Rome. Da li smo već osvojili titulu? Ne. Moramo se založiti kako bi povečali razliku u odnosu na Romu. U nogometu se može svašta dogoditi i dok ne budemo imali matematičku sigurnost da smo osvojili scudetto, nećemo popustiti. Torino je odigrao veliku utakmicu, a u nekim trenucima igrali su bolje od nas. Međutim, mi smo bili lucidniji u presudnim trenucima i znali smo sačuvati pobjedu do kraja”.

Javier Zanetti, jedan od najboljih i na Olimpicu u Torinu: “U ovoj fazi prvenstva rezultat je bitniji od svega ostaloga. Došli smo do jako bitne pobjede i naša je patnja trajala do 90. minute. Znali smo se ponašati skromno a bili smo i dovoljno inteligentni da pravilno interpretiramo razne faze utakmice. Uspijeli smo biti kompaktni do kraja i trudili smo se paziti u svakom trenutku na Rosinu, koji nam je mogao stvoriti dosta neprilika. Na kraju kapitalizirali smo maksimalno ono što smo stvorili na utakmici. Balotellijeva zamjena? Mario mora biti miran i dati svoj doprinos kao što je to činio do sada”.

Siniša Mihajlović zamjenio je Roberta Mancinija, koji je uslijed kiše ostao potpuno bez glasa, nakon utakmice Torino-Inter: “Napravili smo veliki korak naprijed. Četiri kola prije kraja prvenstva imamo priličnu prednost. Sretni smo, ali moramo biti svijesni da sezona nije još gotova. Protiv Torina smo loše odigrali, pogotovo u prvom poluvremenu. Dečki su igrali maksimalno borbeno. U određenim trenucima na je zadesilo ono što se u tenisu zove kratka ruka, u drugim trenucima smo bili sretni što nismo primili pogodak. Previše dugih paseva? Nismo nikako uspijevali u kreiranju naše igre, tako da smo odlučili sistematski preskakivati sredinu terena. A ni teren nam nije bio saveznik u konstrukciji igre. Bilo je jako sklisko a oni su stalno stiskali. Utakmica je bila takva da su poteškoće na kraju shvatljive. Znali smo iskoristiti prvu priliku koju smo stvorili, nakon čega je sve bilo lakše. Svaka čast Torinu za igru. Ako tako budu igrali i u Rimu, sigurno će doći do pozitivnog rezultata. S nekoliko taktičkih preinaka uspijeli smo im razbiti igru. Zamjene Cambiassa i Balotellija? Cambiasso je primio jak udarac u list i zamjenili smo ga iz čiste predostrožnosti. Balotelli je napustio teren zato što su neki protivnički igrači, iskusniji od njega, uzeli na pik i počeli provocirati, tako da je riskirao opomenu. Nije korektno, ali i takve se stvari dešavaju na terenu. Dok sam igrao, i ja sam pomalo provocirao mlađe igrače ne bi li ih izbacio iz takta. Mario je korektan i grač i nikada ne provocira protivnika. Znajuči da bi ga eventualna opomena automatski udaljila s terena za narednu utakmicu i u ovom trenutku nismo htjeli riskirati. On je jako bitan igrač za nas. Mario je pookazao koliko vrijedi i omogučio nam je, između ostalog, da postignemo mnogo golova iz prekida. Tijekom utakmice često smo mijenjali taktički modul i čak ulogu u igri mnogim igračima, ali to je moguće samo kada imaš takve igrače koji mogu pokriti više uloga i taktički su jako prilagodljivi. Ibrahimović? Vi dobro znate da je u Švedskoj kao bi se liječio a vratit će se u ponedjeljak poslije utakmice s Cagliarijem. Vidjet ćemo da li će biti spreman za derbi. Na kraju, ja mislim da smo dužni poželjeti Francescu Tottiju da što prije ozdravi i vrati se na teren”.


Italia

Massimo Moratti ha rilasciato una breve intervista a Sky che lo attendeva all’ingresso degli uffici della Saras. Inter.it vi propone la versione integrale delle dichiarazioni del presidente nerazzurro.

Presidente Moratti: per quanto riguarda il discorso scudetto è quasi fatta?
“No, no. Mancano ancora quattro partite che hanno un grande significato perchè sono tutte difficili contro squadre che hanno necessità di restare in serie A o di cercare un rilancio come, ad esempio, il derby. Bisogna mantenere la rotta come abbiamo fatto sino a oggi. Magari, se riuscissimo, giocando un po’ meno contratti e quindi esprimendosi meglio. Però ieri questo è bastato per darci un po’ più di sicurezza”.

Dejan Stanković ha detto che l’unica cosa importante era portare a casa il risultato. Non era facile resistere al tentativo di rimonta del Torino?
“No, non era facile. Era importantissimo avere la consapevolezza di come si gioca perchè la mia paura, pensando sempre alla gara seguente, era che alla fine si sentissero soddisfatti da questo punto di vista. Invece no, hanno questa consapevolezza e questo li metterà in condizione di poter far meglio, anche come gioco, la prossima volta. Comunque era una partita dura che bisognava superare: qualcuno ha parlato di braccino corto, è vero, ed è quello che capita in partite di questo genere”.

Che cosa pensa della prospettiva di poter vincere lo scudetto nel derby?
“No, no… A casa del Milan tra l’altro… Credo che sia comunque importante vincerlo, poi va bene in qualsiasi momento”.

Sensazioni sul prossimo turno?
“Credo che la Roma abbia una partita come quella di sabato nella quale l’ho vista giocare bene, quindi dipenderà tutto anche dal Torino se ripeterà una prestazione come quella fatta con noi. E ovviamente dipenderà da noi che abbiamo una partita non facile perchè il Cagliari sta giocando moto bene. Ripeto: non sarà facile”.

In ogni caso non crede che sarebbe suggestivo vincere lo scudetto nel derby?
“Ripeto: l’importante è vincere il derby e comunque portarsi a casa il campionato in qualsiasi momento”.

Le hanno dato fastidio la dichiarazione di Carlo Ancelotti che vorrebbe vincere il derby e togliere lo scudetto all’Inter?
“Ancelotti è il tecnico del Milan ed è normale che dica così”.

Si aspetta che ‘Ibra’ sia in campo domenica prossima contro il Cagliari?
“Non credo proprio domenica prossima”.

Sarà almeno a Milano?
“Ibra è sempre venuto a vedere l’Inter anche quando non giocava, quindi non lo criticherei se non lo facesse. Ma la sua volontà è quella di seguire la squadra e di starle vicino”.

Dispiaciuto che sia andato in Svezia a curarsi?
“No, invece mi va bene. Si sente più tranquillo lui. È un accordo tra dottori, c’è un’ottima collaborazione. Ripeto: la cosa importante è che Zlatan si senta tranquillo”.

Circola un’indiscrezione di calciomercato: è vero che suo figlio Angelomario è stato recentemente in visita a Barcellona?
“(ndr.: sorride) Sarebbe stata una bella vacanza, ma non credo proprio l’abbia fatta…”.

Adriano Galliani ha dichiarato che Ronaldinho è troppo caro: questo può rilanciare le possibilità dell’Inter?
“È caro anche per noi. Non esiste la parola ‘caro’ per una squadra e non per l’altra. È caro per tutti”.

ALTRE DICHIARAZIONI:

Julio Cruz, autore del gol che ha deciso la sfida dell’Olimpico con il Torino: “Chiaramente sono felice per il gol, e lo sono ancora di più perchè è una rete da tre punti che ci permette di allungare in classifica sulla Roma. Titolo già conquistato? No. Dobbiamo impegnarci per aumentare ancora il distacco sulla Roma. Nel calcio può accadere qualsiasi cosa e fino a quando non avremo la certezza matematica della conquista dello scudetto, non allenteremo la presa. Il Torino questa sera ha disputato una grandissima gara, a tratti giocando meglio di noi. Noi, però, siamo stati lucidi nei momenti importanti e siamo stati bravi a raggiungere un risultato fondamentale”.

Javier Zanetti, all’Olimpico di Torino uno dei migliori in campo: “A questo punto della stagione l’unica cosa che conta è il risultato. Abbiamo conquistato una vittoria importantissima soffrendo fino al novantesimo. Siamo stati umili e intelligenti a capire i diversi momenti della partita. Siamo rimasti compatti e abbiamo cercato di fare grande attenzione a Rosina che poteva metterci in difficoltà e alla fine abbiamo capitalizzato al massimo le occasioni avute. La sostituzione di Balotelli? Mario deve solo stare tranquillo e dare il suo contributo come ha fatto fino ad adesso”.

Tocca a Siniša Mihajlović sostituire Roberto Mancini, afono a causa della pioggia, nelle interviste del dopo Torino-Inter: “Questa sera abbiamo compiuto un passo avanti molto importante. A quattro gare dalla fine godiamo di un vantaggio considerevole. Siamo contenti ma perfettamente consci che il campionato non è ancora finito. Questa sera abbiamo giocato male soprattutto nel primo tempo. I ragazzi hanno combattuto impegnandosi al massimo. In alcuni momenti della gara abbiamo avuto, come si dice nel tennis, il braccino corto, in altri momenti siamo stati fortunati a non subire gol. Troppi lanci lunghi? Non riuscivamo a creare gioco allora abbiamo deciso di lanciare lungo sulle punte saltando il centrocampo. Stasera anche il campo non aiutava nella costruzione del gioco. Era molto scivoloso e loro pressavano con insistenza. Era un tipo di partita nella quale facilmente puoi incontrare delle difficoltà. Siamo stati bravi a sfruttare la prima vera occasione da rete. Poi è stato tutto un po’ più tranquillo. Complimenti al Torino per come ha giocato questa sera. Se farà una gara così a Roma, sicuramente centrerà un risultato positivo. Con qualche aggiustamento tattico abbiamo spezzato il loro gioco sul nascere. Le sostituzioni di Cambiasso e Balotelli? Cambiasso ha preso un colpo ad un polpaccio ed è stato sostituito per precauzione. Balotelli è stato sostituito perchè era stato preso di mira dagli avversari più esperti di lui e rischiava di essere ammonito. Non mi sembra giusto e corretto ma sono cose che in campo accadono. Quando giocavo lo facevo anch’io con gli avversari più giovani. Mario è un giocatore corretto e non provoca mai l’avversario. Comunque, era diffidato e non volevamo rischiare di perderlo in vista delle prossime gare. Per noi è molto importante. Mario è molto bravo e in queste ultime gare ci ha permesso di segnare tanti gol su calcio piazzato. Durante la partita cambiamo spesso il modulo di gioco e il ruolo ai giocatori e ciò è possibile grazie ai giocatori che abbiamo e che sono tatticamente molto duttili. Ibrahimović? Come sapete è in Svezia per curarsi e tornerà il lunedì successivo alla partita con il Cagliari. Vedremo se sarà disponibile per il derby. Infine, doverosi gli auguri a Francesco Totti per l’infortunio capitato al capitano giallorosso nella gara di ieri contro il Livorno. Anche Mancini si associa a tutti noi nell’augurare a Totti una pronta guarigione e un rapidissimo ritorno in campo”.
4 thoughts on “Moratti i igrači: “Bitno je zadržati kurs” – Moratti e i giocatori: “Decisivo mantenere la rotta”

  1. fanatico

    zaboravili smo svi u diskusijama spomenuti kišu i skliski teren i naša obrana i sredina su odradili veliki posao. Nakon izjave Mihajlovića i dodatnog objašnjenja našeg Otta J. oko Marijeve izmjene povlačim svoje izjave i moram reći da je to više nego hvale vrijedan potez. Ovoga puta je odlična taktička postavka i do kraja izveden posao. Bravo za stručni štab a naravno i svim igračima koji su dali maksimalni doprinos.

  2. fanatico

    naravno, sad je gotovo i o nekakvom pravljenju velike igre nema niti govora niti je to realno moguće, niti to naš trener može a niti je potrebno. Samo puna ozbiljnost i pažnja da se što prije dođe do matematički osiguranog scudetta pa onda ODIGRATI BAR JEDNU UTAKMICU ZA GUŠT. nE ZABORAVIMO I DA OV EZADNJE UTAKMICE IGRAMO SA DAVLJENICIMA (toRINO, PA SAD cAGLIARI PA NA KRAJU Parma i onda i derbi kao derbi + što Milanu gori pod petama LP a zna se koliko je to bitno velikom klubu. Znači nsvi na nož igraju a nama je stalo isto do bodova i čemu onda još tražiti lepršavost kad je nemamo već tri mjeseca.

Odgovori