full screen background image

Mancini: «Svaka je utakmica najvažnija» – Mancini: «Ogni partita è la più importante»

Sutra je na programu Inter-Fiorentina, veòernja utakmica 33. kola Serie A Tim 2007-2008, koja će biti odigrana na stadionu “Giuseppe Meazza” na San Siru, u Milanu, s početkom u 20.30 sati. Po završetku zadnjeg treninga, trener nerazzurra Roberto Mancini posvetio se novinarima.

Da li ispadanje Rome iz Lige prvaka mijenja nešto u sprintu prema scudettu?
“Sasvim je jasno da bi Roma, da se plasirala u polufinale, imala brigu više. Sada smo već pri kraju sezone i vjerujem da će odigrati maksimalno u prvenstvu. Međutim, u ovoj fazi ne vjerujem da je to bitno”.
Fiorentina bi mogla biti umorna nakon utakmice u Kupu Uefa u četvrtak navečer?
“Prošle je nedjelje Fiorentina igrala protiv Reggine i bez obzira što je prije toga odigrala utakmicu u kupu, nije djelovala previše umorno. Mi se nadamo da će protiv nas ipak osjetiti malo umora, ali i to se može savladati kada prevlada euforija poslije velike pobjede”.

Da li se slažete da je Fiorentina-Inter, u prvom dijelu prvenstva, bila možda vaša najbolja utakmica u cijeloj sezoni?
“Ne bih znao da li je bila najbolja. Ono što je sigurno, bila je stvarno izvandredna utakmica, koju smo dobro počeli od prve minute, i nije bilo lako u trenutku kada su oni bili u velikoj formi. Onda su svi igrači bili odigrali odlično”.

Utakmica s Atalantam je pokazala da je i vaša ekipa puno napredovala, obzirom da je imala cijeli tjedan za trenirati na miru. Sada sete imali još jedan tjedan za treniranje. Da li je to bilo od neke koristi za vas?
“Bolje se osjećamo nego prije sedam dana, to je sigurno. U Bergamu smo odigrali jako bitnu utakmicu: naš je protivnik bio još… nadrogiran velikom pobjedom protiv Milana, a imao je puno igrača koji su nam mogli zadavati brige. Sada nas očekuje još jedna teška utakmica, protiv jako kvalitetne ekipe. Mi smo, međutim, u boljoj formi nego prethodnog tjedna i mislim da smo u stanju pokazati nešto više na terenu”.

Da li je istina, kako netko tvrdi, da je Romin raspored do kraja prvenstva kudikamo lakši nego Interov?
“Raspored je težak kako za nas tako i za Romu. Nema lakih utakmica ni za koga: i mi i oni moramo odigrati protiv ekipa koje se bore za nešto, ili da ne bi ispale iz lige ili da bi se domogle mjesta u europskim kupovima. Naredne četiri utakmice imati će visok koeficijent rizika. Jedino bi posljednje dvije mogle biti lakše ukoliko do tada neke stvari budu već riješene. Preostala četiri kola biti će stvarno teška: Roma igra kod kuće protiv Livorna i Torina koji traže spasonosne bodove, a mi smo u isto takvoj situaciji protiv Torina i Cagliarija”.

Kako ste podnijeli to što je Roma ispala iz Lige prvaka bez da ju je itko posebno kritizirao zbog toga, kao što se bilo desilo Interu?
“Ne zanimaju me takve stvari i sigurno ne predstavljaju problem za mene”.

Da li bi ste sutra voljeli vidjeti Christiana Vierija na terenu ili na klupi?
“Radi se o igraču koji može dobro odigrati i kad uđe s klupe. Poznaje dobro prilike u šesnaestercu i može nam zadati poteškoća”.

Da li planirate nekog posebnog čuvara za Adriana Mutua, kao što ste učinili s Donijem iz Atalante?
“Ništa posebno, možda i zato što igra u drugoj ulozi u odnosu na Donija. Mutu je izvanredan igrač. Ako bude bio raspoložen kao u četvrtak, morati ćemo ga se dobro paziti. On igra u špici, pa će stoga obrambeni igrači pripaziti na njega”.

Koliko je važno zadržati prednost pred Romom protiv Fiorentine, koja igra u vrhunskoj formi?
“Čini mi se da su svi naši budući protivnici u velikoj formi, nikada da naletimo na protivnika u krizi. Sutra će biti teško kao i protiv Atalante. Nakon pobjede u Kupu Uefa biti će još više nabrijani. Igraju jako dobro i biti će bez daljnjega teška utakmica. Za nas je najbitinije nastaviti s pobjedama, a imamo mogućnost da tako i bude”.

A kakve su mogućnosti da Materazzi bude sutra navečer u početnoj postavi?
“Materazzi će biti u početnoj postavi”.

Čini se da je Ronaldinho na korak od Milana, iako postoje mogućnosti da se Inter ubaci u njihove pregovore. Koliko vi inzistirate da se dovede brazilac?
“Trenutno razmošljam o samo jednom cilju, a to je osvajanje scudetta. Ostale me stvari, u ovom trenutku, ne brinu. O njima ćemo razmišljati naknadno. Naše su misli sve usredotočene na ovih šest preostalih utakmica do kraja prvenstva”.

Primjetili smo da su se Nelson Rivas, Cristian Chivu i David Suazo oporavili, obzirom da su u širem sastavu za sutra…
“Rivas je bolje, danas je intenzivno trenirao iako bez lopte. On bi htio igrati, ali odlučiti ćemo sutra. Chivu e Suazo su OK”.

Da li ćete se sutra držati principa da ‘se ekipa koja pobjeđuje ne mijenja’?
“Vidjet ćemo sutra, imamo još vremena za donositi odluke. Svi su dečki bolje nego što su bili, ali odluka oko sastava će pasti sutra”.

Da li bi Mario Balotelli mogao opet igrati od početka?
“Moguće je. Crespo je puno napredovao i protiv Atalante je dokazao da se bolje osjeća. I Suazo je pokazao da tijekom tjedna da se bolje osjeća, tako da imamo četiri napadača”.

Kada se očekuje povratak Zlatana Ibrahimovića?
“Ibra već dva tjedna radi punom parom. Teško je prognozirati sada njegov povratak u ekipu. Moramo se uvjeriti da je njegovo koljeno u redu. Ima dana kada se čini da je sve u redu a dana kada djeluje umorno. Vidjet ćemo idući tjedan. Najbitnije je za njega da prije povratka odtrenira s ostatkom ekipe cijeli tjedan. Posljednja dva tjedna trenira sam”.

Da li je preuranjeno razmišljati o njegovom povratku u Tim Cupu protiv Lazia ?
“Ne mislim da će biti spreman za srijedu, u nedjelju je već moguće”.

Protiv Atalante, Balotelli je odigrao jako dobru utakmicu. Da li je istina da vi mislite kako mladić može najviše od sebe dati kad je bliži vratima?
“Svakako, najopasniji je kad je bliži golu jer posjeduje izvanredne osobine. Istina je i da ima samo 17 godina i dečko u tim godinama može još naučiti igrati i na drugim mjestima, a de ne izgubi svoju ubojitost, jer se radi o snažnom i brzom igraču. Nema tu nikakvog problema, ali je jasno da će najviše pružiti kao špica”.

Kako radite ako se svakodnevno spominju imena trenera koji bi vas mogli zamjeniti na Iterovoj klupi?
“Mislim da je i to dio našeg posla i da nije ništa neobično. U ovom djelu sezone, ovisno o tome kako idu stvari, svaki trener ima četiri ili pet zamjena. Sve to spada u normalu i ne vidim da bi mi to moglo stvoriti problema”.

Rekli ste da to spada u normalu, i nakon dva osvojena scudetta, od kojih jedan s dvadeset bodova prednosti ispred drugoplasirane ekipe?
“Da, to je normalna stvar i to se dešava svakom treneru, osobito ako trenira u velikom klubu. Za ovakvu situaciju sam pomalo i ja kriv, ali bez obzira na sve, sve je to uobičajeno i ne dira me previše”.

Kakvi su vaši odnosi s francuskim selektorom Domenechom? Da li ste pričali o formi Patricka Vieire?
“Nikada nisam imao priliku razgovarati s Domenechom, jedino preklo novina il liječnika, kada se informirao o Patrickovom zdravlju. Osobno nisam nikada pričao s njim o Vieiri”.


Italia

Domani è il giorno di Inter-Fiorentina, gara valida per il posticipo del la 33.esima giornata della Serie A Tim 2007-2008, in programma allo stadio “Giuseppe Meazza” di San Siro in Milano con inizio alle ore 20.30. Dopo l’ultimo allenamento, il tecnico nerazzurro Roberto Mancini si è concesso ai giornalisti.

Mancini: l’eliminazione della Roma dalla Champions League cambia qualcosa nella volata scudetto?
“È chiaro che, se loro avessero avuto ancora la Coppa, avrebbero avuto un pensiero in più. Ma ormai siamo al rush finale, ci metteranno sicuramente quacosa di più nel campionato. Ma siamo alla fine e non credo che cambi molto”.
La Fiorentina potrebbe essere stanca dopo aver giocato in Uefa Cup giovedì sera?
“Domenica scorsa la Fiorentina giocava contro la Reggina e, nonostante venisse dalla gara di coppa, ha comunque fatto bene anche a livello fisico. Noi speriamo che un po’ di fatica si faccia sentire, però è anche vero che la stanchezza viene superata dall’euforia quando si vince”.

È d’accordo che Fiorentina-Inter del girone d’andata forse è la gara migliore che avete giocato in questa stagione?
“Non saprei se è stata la migliore. Sicuramente è stata un’ottima gara affrontata subito bene dall’inizio, e non era facile in casa loro in un periodo nel quale stavano facendo bene. Avevamo giocato tutti bene”.

La gara contro l’Atalanta ha dimostrato che la sua squadra è migliorata parecchio avendo avuto la possibilità di lavorare una settimana intera. Un’altra settimana di allenamenti insieme può essere stata ancora più utile per voi?
“Stiamo sicuramente ancora meglio rispetto a settimana scorsa. Quella di Bergamo era una gara delicata: affrontavamo una squadra che veniva da una vittoria importante e aveva il morale alle stelle, con giocatori che potevano crearci difficoltà. Ci aspetta una partita comunque molto difficile con giocatori altrettanto difficili da affrontare. Noi, però, stiamo meglio rispetto a settimana scorsa e possiamo esprimere anche qualcosa di diverso”.

È vero, come qualcuno sostiene, che il calendario della Roma da qui a fine stagione è più facile di quello dell’Inter?
“Il calendario è difficile sia per noi che per la Roma. Non ci sono gare semplici per nessuno: affrontiamo entrambe squadre che lottano per non retrocedere o per qualificarsi per un posto in Europa. Le prossime quattro saranno tutte partite con grandi difficoltà, non ce ne saranno di semplici, forse le ultime due gare potranno essere più facili se saranno già usciti alcuni verdetti. Gli altri quattro saranno turni molto duri: le prossime settimane la Roma affronta in casa Livorno e Torino che devono salvarsi, noi faremo altrettanto giocando contro Torino e Cagliari”.

Che effetto le ha fatto vedere che la Roma è uscita dalla Champions League senza avere quelle stesse critiche alle quali è stata sottoposta l’Inter?
“Non è una cosa che mi interessa e non è un problema”.

Domani sera preferisce vedere Christian Vieri in campo o in panchina?
“È un giocatore che può fare bene anche a partita iniziata, conosce bene l’area di rigore e può crearci difficoltà”.

Pensa di riservare qualche accorgimento speciale per Adrian Mutu un po’ come ha fatto settimana scorsa con Doni dell’Atalanta?
“Non penso a nulla di particolare, anche perchè gioca in un ruolo diverso rispetto a Doni. Mutu è un giocatore straordinario, se è in forma come giovedì dovremo stare ancora più attenti. Lui gioca in zona offensiva, starà ai difensori essere molto attenti”.

Mancini: quanto sarebbe importante mantenere il distacco sulla Roma contro una Fiorentina in grande forma?
“Sembra che tutte le squadre che dobbiamo affrontare noi siano in un momento di forma straordinario, non ce n’è mai una in difficoltà. Domani sarà una partita molto difficile come lo è stata quella contro l’Atalanta. Per di più loro avranno il morale molto alto visto che hanno ottenuto la qualificazione in Uefa Cup. Stanno giocando bene e sarà sicuramente una gara molto dura. Per noi è importante continuare a vincere e abbiamo le possibilità di farlo”.

Che possibilità ci sono di vedere Materazzi titolare domani sera?
“Materazzi domani partirà titolare”.

Ronaldinho sembra a un passo dal Mlan, sembra però che l’Inter possa reinserirsi nella trattativa. Quanto spinge lei perchè possa arrivare il brasiliano?
“Io spingo solo in una direzione e verso un obiettivo: cercare di arrivare a vincere lo scudetto. Le altre cose, in questo momento, non sono nei miei pensieri e ci penseremo più avanti. La nostra mente in questo momento deve essere rivolta solo a cercare di vincere le sei partite che ci restano”.

Dai convocati vediamo che ha recuperato Nelson Rivas, Cristian Chivu e David Suazo…
“Rivas sta meglio, oggi ha forzato un po’ anche se non ha calciato il pallone. Lui ci tiene ad esserci e io l’ho convocato, poi decideremo domani. Chivu e Suazo, invece, stanno bene”.

In vista della gara di domani vale il detto ‘squadra che vince non si cambia’?
“Vedremo domani, abbiamo ancora tempo per decidere. I ragazzi stanno sicuramente tutti quanti meglio, vedremo per la formazione”.

Potrebbe essere confermato Mario Balotelli dal primo minuto?
“Questo può essere. Anche se Crespo è migliorato ancora di più rispetto alle scorse settimane e anche contro l’Atalanta ha dimostrato di star bene. Anche Suazo ha dimostrato in settimana di stare bene, almeno abbiamo la possibilità di scegliere tra quattro attaccanti”.

Quando si aspetta di riavere in squadra Zlatan Ibrahimovic?
“Ibra è due settimane che sta lavorando molto. È difficile fare previsioni perchè bisogna vedere come starà con il ginocchio che a giorni va bene e a giorni è più affaticato. Vediamo per settimana prossima. La cosa importante è che lui, quando deciderà di rientrare, riesca a fare una settimana di allenamenti con la squadra. Ora è due settimane che si allena da solo”.

È prematuro pensare che Ibra possa tornare in Tim Cup contro la Lazio?
“Non penso possa esserci mercoledì, è più probabile domenica prossima”.

Contro l’Atalanta Balotelli ha giocato molto bene, ma è vero che lei pensa che il giovane dia il meglio di se stesso più vicino alla porta?
“Assolutamente sì, lui vicino alla porta è più pericoloso perchè ha grandi qualità. È anche vero che ha 17 anni e un giovane, a quell’età, può imparare a giocare in più ruoli e ad essere ugualmente pericoloso perchè ha forza e corsa. Non è un problema, ma è chiaro che è più pericoloso vicino alla porta per le caratteristiche che possiede”.

Come si lavora sentendo continuamente nomi di possibili nuovi allenatori associati alla panchina dell’Inter?
“Penso che questo faccia parte del nostro lavoro, è abbastanza normale. Quando si arriva in questo periodo dell’anno, a seconda di come stanno andando le cose, tutti gli allenatori hanno due, tre, quattro o cinque sostituti. Ma siamo nella normalità e non c’è nessun tipo di problema per questa cosa”.

Ha appena detto che questa è una situazione normale, anche dopo aver vinto due scudetti uno dei quali con venti punti circa di vantaggio sulla seconda in classifica?
“Sì, è una cosa normale e fa parte di tutto quello che può capitare ad un tecnico soprattutto quando allena una grande squadra. Un po’ di questo, poi, è venuto fuori per colpa mia. In ogni caso, come ho già detto, credo che sia tutto nella normalità delle cose e non mi tocca assolutamente”.

Che tipo di rapporti ha con il ct della Francia Domenech? Parlate della condizione di Patrick Vieira?
“Non ho mai avuto l’opportunità di parlare con Domenech se non attraverso i giornali o i medici per far sapere a loro come stava Patrick. Personalmente non abbiamo mai parlato di Vieira”.
One thought on “Mancini: «Svaka je utakmica najvažnija» – Mancini: «Ogni partita è la più importante»

  1. fanatico

    svi se nadamo pobjedi i sigurno da ce “viole” biti malo psihicki ispumpane nakon ulaska u polufinale CUPA UEFA. Sitnice ce odlucivati pa je i ti jedna od naših prednosti, a imat cemo opet rezultat Rome ispred sebe.

Odgovori