full screen background image

Ne daj Bože promjena u reprezentaciji…

Ne daj Bože promjena u reprezentaciji…

Hrvatska reprezentacija ovih dana po medijima proživljava linč. Od istih tih medija koji su je prije do mjesec dana unatrag dizali u nebesa sa svim svojim vrlinama, ali i manama. Ne, nije se ništa promjenilo, osim rezultata. Nismo prošli na Svjetsko prvenstvo, pa što!? Treba odmah smjeniti Slavena Bilića koji je do unatrag istih tih mjesec dana imao status božanstva? Ne kažem da je on vrhunski trener, jer po meni se pravi trener treba dokazati u klupskom nogometu gdje svakodnevno živiš i radiš s 25 mladih, neobrazovanih, egoističnih i što li još ne karaktera. Naravno, čast iznimkama! Sve te karaktere trebaš kontrolirati, a uz to im podariti momčadski i pobjednički duh kako bi napravio rezultat. Slaven Bilić to još nije napravio. Igrači reprezentacije su se previše zbližili sa izbornikom, pa im je dopuštao i izlaske? Opili su se par puta na skupljanjima? Pa što, mladi su ljudi kao i svak drugi. Bilić je napravio puno na reprezentativnom nivou, najviše od svih izbornika. Ako ga usporedimo sa šarlatanom Ćirom onda je jasno kako je Blažević nasljedio gotovu momčad, a isto iskusni prevarant ponavlja i sa Bosnom i Hercegovinom. Najvažnije od svega, Bilić je imao muda! U reprezentaciju je uveo mlade igrače koje se prethodni izbornik nije usudio zvati iako su već tada bili dovoljno dobri za A selekciju (pričam o Modriću za kojeg je Cico, a i dobar dio javnosti držao kako ne može u istu ekipu s njegovim sinom, pa Da Silvi, Čorluki, Rakitiću…). Imali smo tešku skupinu, a jedini kiks bio nam je protiv Ukrajine kod kuće što nas je na kraju i koštalo. Budimo realni, teško je bilo očekivati nešto protiv Engleza s Fabiom Capellom, pogotovo nakon onog što smo im uradili prije dvije godine. Eh da, i to su mediji već zaboravili… I sad je sve odmah katastrofa. Joj, što me ti naši mediji nerviraju. Tužni su što neće besplatno u Južnoafričku Republiku na mjesec dana ludovanja i opijanja, to ih boli.
Po meni je jedina Bilićeva taktička greška (ali pazite, ja sam samo nogometni laik, pa možda i griješim) uvođenje Pranjića u prvu momčad, odnosno micanje Šimunića sa lijevog beka. Tada, u kvalifikacijama za EP 2008. smo bili pre-moćni! Plete, Čarli, Šimić, Kovač, Šimunić, Rapajić (Srna), Kovač, Modrić, Kranjčar (Rakitić), Petrić (Olić), Eduardo. Dobro, kasnije nije bilo Kovača zbog ozljede, ali Bilić je i kod njegovog povratka forsirao s Pranjićem lijevo iako je umjesto Šimića pronađen Križanac. Ne znam, to moram ipak ostaviti nekom u struci, ali rupa na toj strani je po meni bila ogromna… Bio sam na utakmici s Austrijom u Beču i čak se ni s njihovim lijevim krilom (zaboravio prezime, ali znam da je neki Turak) Pranjić nije mogao nositi.
Vjerovatno će me mnogi od vas u sljedećih nekoliko redaka ismijati, ali meni je reprezentacija Hrvatske od početka kvalifikacija za Austriju i Švicarsku do kraja tog ciklusa bila najbolja ikad. Bolja od Francuske ’98. Još tada sam uvidio da smo do te bronce došli uz dosta sreće i bravura Dražena Ladića, a pogotova sada kada gledam te utakmice (ne umanjujem uspjeh, svaka čast, ali jeste li možda gledali utakmicu s Njemačkom prije nego su oni dobili crveni karton ili Nizozemsku za 3. mjesto kada su nas gazili – jedva smo dobili Japan, od Argenitne izgubili, a jedina gdje smo po meni odigrali vrhunski je protiv Rumunjske). To se kod Bilić Boysa nije dogodilo, do Engleske u ovom ciklusu. Gazili smo Englesku dva puta, Njemačku – IGROM! Zato je po meni ova repka najbolja ikad i da nije bilo onog nevjerovatnog, baš nevjerovatnog gola Turaka tko zna gdje bi nam bio kraj. A na prvenstvu nije bilo Dudua, ne zaboravimo.
I sada tu, po meni, sjajnu tvorevinu Slavena Bilića i njegovog stručnog stožera mediji pljuvaju. I ktome spominju Igora Štimca kao nasljednika. Ne daj Bože! Ukoliko jedna osoba tako niskog karaktera, mafijaš, sjedne na izborničku stolicu meni će stvarno, bez pretjerivanja biti teško navijati za Hrvatsku. Nažalost, a Biliću i ekipi svaka čast!!!
One thought on “Ne daj Bože promjena u reprezentaciji…

Odgovori