full screen background image

Mourinho, Benitez ili Prandelli? – Mourinho, Benitez o Prandelli?

MILANO – Ukoliko ne dođe do nepredviđenih situacija ili padova (novi poraz u subotu mogao bi malo zakomplicirati situaciju), Roberto Mancini zadržati će se na klupi Intera do kraja ove sezone. To je ukratko odluka Massima Morattija, pa i nakon Inter-Juve, utakmica nakon koje broj 1 Intera se malo nećkao. Ako izuzmemo težinu Mancinijevog ugovora i nedostatak na tržištu trenera koji bi mogli preuzeti na sebe odgovornost ovog prijelaznog razdoblja, predsjednik Intera donio je takvu odluku nakon što su igrači preuzeli na sebe kompletnu odgovornost. “Svi mi veslamo u istom pravcu, scudetto nam neće izmaknuti”: bila je ukratko izjava, odnosno obećanje koje su predsjedniku dali najreprezentativniji igrači. Moratti je rekao da je sve to izgledalo uvjerljivo i da će narednih dana pokušat biti što prisutniji na Pinetini, kako bi ekipa i trener osjetili njegovu blizinu.

A ŠTO U LIPNJU? – Zapravo, Mancinijeva sudbina nije definitivno zapečaćena niti za iduću sezonu, iako je uslijed njegovih nesmotrenih izjava nakon eliminacije iz Lige prvaka vrijednost njegovih dionica svedena gotovo na nulu. U očima obitelji Moratti, radilo se o neodgovornom potezu, nakon kojega počelo se ozbiljno razmišljati o novom treneru. Počelo je onda, pretežno u okviru same obitelji i kluba, svojevrsno ispitivanje tržišta. To potvrđuje činjenica da nije učinjen niti jedan službeni korak u tom pravcu. Nije tajna, međutim, da se na vrhu Morattijevih želja nalaze tri imena: portugalac Josè Mourinho, španjolac Rafa Benitez i talijan Cesare Prandelli.

MOURINHO I BENITEZ – Massima Morattija fasciniraju karizma, ambicije i osobenost bivšeg trenera Chelsea: radi se o osobinama koje ga neodoljivo podsjećaju na “čarobjnaka” Herreru. Njegov prestižni angažman predstavljao bi svakako snažnu poruku konkurenciji, kako talijanskoj tako i međunarodnoj. Takav bi se izbor, međutim, prilično odrazio na crno-plavu blagajnu. Danas kao danas, Massimo Moratti ne namjerava rasturiti ekipu kojoj, po njegovom mišljenju, nedostaje tek pokoje pojačanje na sredini terena (a kako mu ne dati za pravo?). Ova financijska “kočnica” išla bi u korist španjolca Beniteza, koji je s Liverpoolom došao do dva finala Lige prvaka (jedno osvojeno). Sviđa se Morattiju još iz vremena kada je osvojio španjolsku Ligu za kormilom Valencie i malo je nedostajalo, na ljeto 2004. godine, da ne dođe u Milano prije potpisa Roberta Mancinija. Zadnjih nekoliko dana Benitezovo ime se nekako spaja i s Barcelonom, gdje Rijkaard ne provodi baš mirne dane.

RASTU AKCIJE PRANDELLIJA – Ima tu jedno drugo ime u srcu Massima Morattija: riječ je o Cesareu Prandelliju. Sadašnji trener Fiorentine je talijan, njegove ekipe igraju spektakularni nogomet, dokazao je da zna valorizirati igrače kojima raspolaže i zacijelo njegovi bi financijski zahtjevi bili… normalni. Ne zaboravimo ni to da je upravo on taj trener koji je uspio najviše izvući iz Adriana, igrač kojeg Moratti i dan danas smatra važnim kapitalom kluba.

SVE OVISI O FIORENTINI – U Interu su svijesni toga koliko je u ovom trenutku teško razmišljati o razvodu između Prandellija i Fiorentine, a Inter ne planira uznemiravati atmosferu u Firenci: tako nešto ne bi bilo u stilu nerazzurra. Jasno je da i najmanji problem u tim odnosima, koji se danas čine nedodirljivim, ne bi ostavilo Morattija ravonodušnim.

vijest preuzeta sa gazzetta.it


Italia

MILANO – A meno di clamorosi colpi di scena, o malaugurati tracolli (una nuova sconfitta sabato potrebbe in effetti creare qualche problema), Roberto Mancini potrà giocarsi la stagione fino in fondo. È questa, come abbiamo già raccontato nei giorni scorsi, la strada scelta da Massimo Moratti, anche dopo Inter-Juve, prestazione che per qualche ora aveva fatto vacillare il numero uno di Palazzo Durini. Al di là del contratto oneroso del Mancio e della mancanza di traghettatori ritenuti all’altezza della situazione, è stata soprattutto l’assunzione di responsabilità da parte della squadra a convincere il massimo dirigente. “Remiamo tutti dalla stessa parte, lo scudetto non ci sfuggirà”, è stata più o meno la promessa fatta dai giocatori più rappresentativi. Toni e parole giudicate affidabili da un Moratti che in questi giorni sarà più che mai presente alla Pinetina, accanto a squadra e tecnico.

E A GIUGNO? – Di fatto, il destino di Mancini non è ancora definitivamente segnato nemmeno per quanto riguarda la prossima stagione, anche se l’imprudente “sparata” seguita all’eliminazione in Champions League ha inevitabilmente portato vicino allo zero le azioni del tecnico marchigiano. Un gesto irresponsabile agli occhi dei Moratti, che proprio da allora hanno cominciato a prendere realmente in considerazione l’ipotesi di un nuovo tecnico. Sono quindi scattati i primi sondaggi, più che altro interni alla famiglia e alla società. Infatti, non si registrano passi ufficiali nei confronti delle eventuali alternative. Ma non è un segreto che in cima alla lista ci siano tre nomi: il portoghese Josè Mourinho, lo spagnolo Rafa Benitez e Cesare Prandelli.

MOURINHO E BENITEZ – Massimo Moratti è affascinato dal carisma, dalle ambizioni e dalla personalità dell’ex tecnico del Chelsea: caratteristiche che gli ricordano non poco il Mago Herrera. Un eventuale ingaggio di grandissimo prestigio, un segnale forte alla concorrenza italiana e internazionale. Una scelta che però, si dice, avrebbe in sede di mercato ripercussioni piuttosto pesanti sulle casse nerazzurre. E oggi Massimo Moratti non sembra intenzionato e pronto a ribaltare una squadra che, a suo dire (e come dargli torto), avrebbe bisogno al massimo di un paio di ritocchi a centrocampo. Di questa “frenata” puramente economica, potrebbe quindi approfittare lo spagnolo Benitez, due finali di Champions (una vinta) negli ultimi tre anni alla guida del Liverpool. Piace fin dai tempi in cui vinse lo scudetto con il Valencia e per poco, nell’estate del 2004, non arrivò a Milano prima dell’ingaggio di Roberto Mancini. Nelle ultime ore, tra l’altro, Benitez è stato accostato anche al Barcellona, dove Rijkaard non sembra vivere giorni tranquillissimi.

SALE PRANDELLI – Ma c’è un altro nome nel cuore di Massimo Moratti, ed è quello di Cesare Prandelli. L’attuale tecnico della Fiorentina è italiano, propone un calcio spettacolare, ha già dimostrato di saper valorizzare il patrimonio tecnico di cui dispone e di certo non avrebbe richieste particolari in sede di mercato. E’ poi il tecnico che più di tutti ha saputo tirare fuori il meglio da Adriano, giocatore che Moratti considera ancora oggi un patrimonio importantissimo della società.

DIPENDE DALLA FIORENTINA – L’Inter sa quanto sia difficile in questo momento ipotizzare un divorzio tra Prandelli e la Fiorentina, e comunque non sono previste manovre di disturbo, che poi non rientrano nello stile del club di Palazzo Durini. È chiaro, però, che anche la minima “crepa” in un rapporto oggi obiettivamente inattaccabile non troverebbe insensibile il presidente nerazzurro.

vijest preuzeta sa gazzetta.it
9 thoughts on “Mourinho, Benitez ili Prandelli? – Mourinho, Benitez o Prandelli?

 1. fanatico

  Upravo su i moja razmišljanja išla u krugu tri trenera, smo moj treći( talijanski ) favorit je uijek bio Spaletti, a ova prva dvojica su apsolutno nedodirljivi, kao iredosljed spominjanja. Apsolutno sam za Mourinha, ali u ne mogućnosti dovođenja ili opcije sa manjom turbulencijom momčadi ( što je sasvim na mjestu ) , oda Rafo pa Spaletti.

 2. fanatico

  Ma kkvi gubimo scudetto, nema ni govora i to ni na kraj pameti nam ne smije biti. Jednom sam već rekao da bi sa Murinhom to bio GRANDE INTER 21- og stoljeća. Opet bi pokupili sve trofeje, kako kažeš.

 3. fanatico

  Ja mislim da traži pojačanja zato što niti nema igrača za velike dometei daleko je po kvalitedi ispod MU i arsenala. To za Španjolce je točno ali ne mora biti pravilo. Tek mu je prvi angažman izvan svoje zemlje, pa možda i zato, najbolje ih pozna i nisu možda skupi kao drugi. Sa Toresom pun pogodak.

 4. srdanlujo

  Kao da je dovesti novog trenera koji bi bio pravi isto kao poći u samoposlugu uzeti 20 deka mortadele. Naravno najbolji bi bio Mourinho, ali za njega se treba potrgati – ne vidim da se Moratti baš nešto trga – ali i ova dvojica bi trebali biti dobri. Svakako bolji od Mancinija koji više nije IN. Bez obzira, 8 kola prije kraja se ne mijenja trener. Neka pregovaraju u tajnosti pa kad završi… Sad se treba staviti da se odbrani naslov pod svaku cijenu. Kakva malodušnost, pa naš sastav je izmišljen za Romu, a i da nije tako se treba postaviti.

 5. fanatico

  Tako je, sve snage za scudetto. Mislim isto da Mourinhi ima male šanse, bez obzira na naše šelje. Preskup je i sam plus još i pojačanja koja bi tražio. Benitez bi bio i jevtiniji i sa manje zahtjeva, a što se toga tiče Prandelli je najpovoljniji financijski a i u igračkom kadru bi Moratti i dalje bio gazda, čega se on nikako nema namjeru odreći, tako da je i to prepreka do Mourinha. Ponavljam da sm od talijana ipak više za Spalettija jer mi se čini da u Europi sa Prandellijem nije sigurno kao ni sa Mnciniem i bili bi u ne izvjesnost nekog uspjeha, dok bi u serie bili sigurno dobri i atraktivni. još jedan problem s njim je da li bi mogao biti autoritet za naše zvijezde. Spaletti skuplj sad iskustvo lige prvaka i mogao bi tu biti bolji.

Odgovori