full screen background image

Cordoba: Lijepo je pomoći mlađima

Ivan Ramiro Cordoba počinje svoju 11-u sezonu u Interu. Njegov duh je isti kao i prve sezone te kao što je rekao njegov trener ima iskustvo, žilavost i mudrost pravog heroja koji se ne predaje nikada. Roberto Scarpini je intervjuirao Kolumbijca za specijalni kanal “Inter Chanela” posvećenog boravku “nerazzurra” u SAD-u.

Ivane, kako ste?
“Vrlo dobro.”
Privikavate se na vremensku zonu?
“Ne, bio sam u Kolumbiji, a razlika u odnosu na Los Angeles je samo dva sata.”
Među Vašim kolegama ima onih koji se još nisu naspavali ?
“Da, neki od nas ne mogu spavati i uzmajui tablete za spavanje.”
Početkom sezone je vrijeme na Vašoj strani?
“Potpuno drukčije nego smo bili navikli na Brunico. Ovdje je tako vruće, ali se dobro radi i to je važno. Dobro je raspoloženje za rad, mi smo već izvan onoga što ste mislili. Vrućina je podnošljiva i naše misli su usmjerene na uspješan rad. Ja sam dobro i nadam se da ću na najbolji način iskoristiti ove pripreme.”

Kako osjećate prvi trening u smislu umora?
“Osjećam noge i leđa malo, zbog dugog putovanja. Ali su to normalne stvari koje polako prolaze, situacija je ista za sve igrače koji su započeli novu sezonu.”

Odmah nakon trening, najviše igrača je uz mali bazen s ledom ..
“Da, to je dobra ideja i vrlo korisna, jer se regulira temperatura i čini mišiće opuštenijim.”

Kako provodite slobodno vrijeme?
“Možemo izaći i prošetati čak između treninga u jutarnjim i poslijepodnevnim satima. Ja se, međutim, radije odmaram jer mogu bolje raditi. Moje ljetovanje sam već napravio.”

Proveli ste godišnji na plaži sa svojom obitelji?
“Da budem iskren, malo sam vremena proveo na plaži jer sam želio da ostanemo u svom rodnom Medellinu. Uživali smo na odmoru.”

Javier Zanetti još uvijek na odmoru, vi ste sada imenovani kapetanom. To znači da ste trebali dati službenu dobrodošlicu za Thiaga Mottu i Milita?
“Naravno. Učinio sam to. Oba su shvatila da su stekli novu obitelj ovdje i da je Inter velika grupa koja ih je dočekala vrlo dobro. Oni su dva vrlo ozbiljna profesionalca koji su pokazali njihovu vrijednost već u Genovi. Očekujemo da će nastaviti raditi dobro i dati vitalni doprinos u pokušaju da dođemo do naših ciljeva. Ovdje će naći sve uvjete za to i oni su svjesni da su stigli u veliki klub i da će imati puno povjerenja kako bi se pokazali što boljima. ”

Milita je bolje da imati kao suigrača nego kao protivnika …
“On ima veliku tehniku i veliki osjećaj za gol što je presudno. On to radi jako dobro i mislim da će to činiti i za Inter.”

Kako vidite obranu nerazzurra? Mourinho kaže da je potreban stoper desno sa iskustvom i sposobnošću za premještanje. Za vas znači konkurent …
“Ne znam, ali konkurencija je uvijek dobra za Inter. Ne znam što misli trener ali je do njega i suradnika da poslože stvari u tišini. Mi samo želimo dobro i ponosni smo na doprinos od prošle sezone, unatoč brojnih ozbiljnih ozljeda, kao što je moja i Waltera Samuela. Godina je iza nas a ove sezone imat ćemo još više samopouzdanja jer može samo biti bolje jer su koljena dobro. Svi smo tu a trenerova je briga za izbor jer odgovara za ekipu pa tako i mene.Ponosan sam što sam ovdje i nakon deset sezona imam istu želju kao i prvi dan. Ponavljam, naš rad će biti maksimalan a trener odlučuje tko će igrati a tko ne”
Što je bolje u Interu od kada je Ivan Cordoba stigao u klub?
“Vrlo, vrlo mnogo u svim smjerovima. Kao momčad i kao klub je postao vrlo jak.”

Javier Zanetti i Vi ste veterani u Interu …
“Da, ali Javier je poseban slučaj. On je simbol Intera, iduće godine će biti njegova petnaesta godina u Interu i zadovoljstvo je raditi sa igračem takvog iskustva. Svatko treba vidjeti u njemu put I biti u stanju pratiti ga. Zatim postoje Francesco Toldo I Marco Materazzi koji su također dio grupe ‘stariji’. Pomoći i biti na stupovima u timu je bitno. ”

Ove godine su četiri mladića došla iz Primavere ali nijedan od njih nije stoper i zapravo u cijelom svijetu mali je broj mladih koji djeluju u ovoj ulozi. Što se događa po vašem mišljenju?
“Mislim da je to poseban trenutak. Možda u drugim zemljama ne daju puno važnosti za ovu ulogu, ali za primjer u Kolumbiji i Argentini postoje dobri. Postoji Cristian Zapata ( kolumbijski branič, od 2005 u Udineseu) naprimjer, ima 23 godina. Možda nisu tako brojni ali ako tražite nađu se.”
U Juventusu kažu da je jaz sa Interom premošten …
“Možda bismo mogli postati izvor motivacije za njih. Ali to je normalno kada je završila sezona na drugom mjestu pokušavate dostići onoga koji je bolji. Zdrava konkurencija u sportu je dobra.”

Vjerujete da je Inter još malo napredovao u odnosu na prethodnu godinu?
“Ja sam oduvijek smatrao da jačina tima mora biti provjerena na terenu a ne na papiru. Sada je Inter najbolji tim u Italiji, došli su novi igrači ali tržište još nije završeno. Kako je sada mi smo najjači “.
Vi kažete da transfer još nije završen, jer možemo vjerovati da centralni branič još može doći …
“( smijeh) Ako je tako mi ćemo biti još jači, svakako. Nogomet je ovo, svi uvijek pokušavaju dati najbolje, ali ako to nije bilo dovoljno trener će odlučiti. ”
Odgovori