full screen background image

g. Moratti, malo vam samokritike ne bi škodilo

Malo mi bode oči najnoviji nastup našeg predsjednika Massima Morattija. Ako je on doista zadovoljan sa ovogodišnjim prijelaznim rokom i smatra ga zaključenim onda sam u najmanju ruku razočaran. Svi smo očekivali velike stvari i ozbiljan pomak u Europi. On taj pomak i sada nudi, ali koliko je to realnost i tko je za to odgovoran?
Konkurencija u Serie A u predstojećoj sezoni će biti puno snažnija i konkretnija. Juventus je po običaju kupovao točno ono što mu treba i zasigurno će nam biti najveći konkurent. Na Milan se uvjek mora računati a Palermo, Genoa, Fiorentina, Roma…sigurno neće biti slabiji. Rekonstrukcija naše momčadi je više nego nužna iz nekoliko razloga: nekolicina igrača je sasvim spremna za mirovinu (Figo, Orlandoni…), neki su nepovratno u silaznoj putanji forme djelomice i zbog godina i čestih ozljeđivanja (Vieira, Materazzi…), neki su se „dokazali“ da nisu kalibar za našu momčad (Burdisso, Rivas, Jimenez, Obinna…), Quaresma i Mancini su velika razočarenja, Crespo i Cruz se ne uklapaju u koncepciju trenera (a polako ih stišću i godine te je nužno na vrijeme tražiti zamjene). Od prvog dana kada je došao u Inter Mourinho govori da imamo previše igrača pod ugovorom i da je teško raditi sa tolikim brojem igrača sa čim se apsolutno slažem (i Van Gal u Bayernu isto govori sada).
Sukladno svemu navedenom za očekivati je bilo da se riješimo velikog broja igrača. Tu nastaje najveći problem današnjeg Intera: previsoke plaće igrača. Teško je naći klub koji je spreman preuzet ugovor za igrače sa tako visokim primanjima. Naši „pomoćni radnici“ imaju plaće kao vodeći igrači u tim klubovima za koje se može reći da bi bila pojačanja ili da bi taj klub za naše prekobrojne „igračine“ bio vrijedan pažnje. Teška i bolna realnost je da ih ne možemo uvaliti niti bez odštete zbog utega plaće a druga stvar je što niti sami igrači baš ne trče za nekim drugim klubom. Što im fali…godišnja primanja kao najveće zvijezde nekog srednjeg kluba lige petice, skupljaju trofeje, u velikom su klubu…Lijepo je rekao Mourinho na otvaranju sezone: „Posebno nije dobro imati igrače koje ne želim. Oni znaju da ih ne želim, ali i dalje su tu. Nekad davno kada bi klub rekao igraču da nije potreban on bi otišao. Danas više ne. Ne znam jeli to zbog ekonomskih problema ili se u Milanu predobro živi. Tako imamo igrače koji neće sigurno igrati, a ostali su. To je situacija koja mi se ne sviđa, ali je moram prihvatiti. No neću promjeniti mišljenje o tim igračima. Ako misle da će igrati varaju se“.
S druge strane je nužno bilo osvježiti momčad sa novim igračima koji bi donjeli dodatnu kvalitetu momčadi i ojačali linije. Najnužnija korekcija je potrebna u veznom redu a dobro bi došao i jedan stoper. Upravo je to na kraju sezone detektirao trener i tražio dva veznjaka i po jednog stopera i napadača. Reagirali smo odmah po završetku sezone i doveli iz Genoe Mottu i Milita.Čini mi se da smo po običaju preplatili taj dvojac i onda…stop.
Naš predsjednik nas je već navikao na mnoge obrate i suprotne poteze od onih koje javno objavi. Recesija pogađa sve (osim Reala) pa tako i mi osjećamo (i tek ćemo osjetiti) pogotovo što smo klub sa najvećom dubiozom u Italiji što je posljedica,opet, neumjerene rastrošnosti našeg predsjednika. Opet krenemo žestoko rasipati novac (na ovaj dvojac) i onda stanemo na pola puta jer smo postali štedljivi i moramo voditi računa o financijama. Odjednomi zadovoljstvo učinjenim i ubjeđivanje javnosti da smo još i jači nego lani pa čak pucamo i na Ligu Prvaka po našem predsjedniku. Da bi još više poentirao i sebe ogradio on unaprijed ne prihvaća nikakve alibije ako se to ne dogodi. Gospodine Moratti ovaj ste put zbilja pretjerali jer alibi za eventualni neuspjeh (a što se Europe tiče je on sasvim realan) unaprijed prebacujete na igrače i ponajprije trenera. Svjesno precjenjujete igrače jer ste vi isključivi krivac za sve transfere koje godinama vodite sa svojim suradnicima (a njih vi birate naravno), kako krive procjene kvalitete igrača još više nerazumnim plaćanjima. Točno je da je kriza i da treba kresati budžet ali ste si sami vezali ruke i ne možete se osloboditi viška a nama sad (i treneru) mažete oči pričom o velikoj kvaliteti kadra i nepotrebnosti dovođenja pojačanja.
Nadam se da će scudetto opet kod nas (mada će biti više nego teško) a o iskoraku u Europu nemojmo puno sanjati. Budimo realni ali navijački se nadajmo, dok god ima trunka šanse uz neophodnu dozu sreće mi ćemo navijati i željeti. Bilo bi dobro g.Moratti da vi ne mislite tako kao što ste izjavili.
4 thoughts on “g. Moratti, malo vam samokritike ne bi škodilo

  1. Dexter

    Tekst je odličan, pravi kritički osvrt. Sve stoji, ali za Jimenesa i Rivasa već poslovično se neću složiti. Ni jedan ni drugi nakon odličnih predstava pod Mancinijem kod Mourinha nisu dobili šansu. A ono što je priredio Rivasu – nakon gotovo 3/4 sezone neigranja gurnuo ga protiv Manchestera od prve minute, a onda ga u 35 – toj zamijenio – može učiniti samo lud čovjek. Taj mi se njegov potez nikako nije svidio jer se takve stvari ne rade, osim ako se ne želi potpuno uništiti igračevo samopouzdanje. Ako je igrač i podbacio (što, dakle, nakon 3/4 sezone na klupi, pa još u utakmici protiv najbolje momčadi na svijetu i nije neko čudo) ne možeš mu se nikako iskenjati na glavu pred cijelim stadionom. Ili možeš… ako si Mourinho.
    Neka mi društvo oprosti za ovu malu offtopičnost, ali morao sam olakšat dušu.

Odgovori