full screen background image

Momčad koja je nedostajala Milanu

Momčad koja je nedostajala Milanu

Nemam vremena svaki tjedan pisati kolumne. Zaposlen sam na recepciji hotela, honorarno radim kao novinar, iznajmljujem apartman, prihvatio sam se i posla regionalnog koordinatora našeg novog Inter Cluba. A živim u Dubrovniku i ljeto je… No isprike ne vrijede ništa. Stoga sam razmislio: prošli sam put pisao o nastanku našeg grba, ove godine slavimo 100. obljetnicu prvog scudetta, pa zašto onda ne nastaviti s malo rane povijesti Internazionalea koja je i dovela do tog prvog naslova. Članci su iz knjige “Inter 1908-2008: Un secolo di passione nerazzurra.” Nema tu mojih razmišljanja što je u stvari bit kolumni, već samo činjenice. No kao što sam rekao stvarno nemam vremena.
Pa krenimo s počecima…
Internazionale je rođena u Milanu koji buja. U samo nekoliko godina stanovništvo se udvostručilo. Otvaraju se škole, kazališta, restorani, a grad ostaje centar kulture, industrije i mode. I nogometa! Tri momčadi već postoje 1908. Uz Milan tu su Ausonia i Milanese (koji se 1928. stopio s Interom u Ambrosianu) koji je nekoliko godina u nizu izgubio naslov od Pro Vercellija.
Nakon rižota na milanski i čašice vina u restoranu “L’Orologio” pokraj Duoma u 23:30 9. ožujka 1908 Giorgio Muggiani prikupio je i posljednji potpis: “Gospoda osnivači ove su se večeri našli kako bi osnovali novi klub” stoji na dokumentu naslovljenom na Muggianijevog oca. “Ime novog društva je jednoglasno prihvaćeno i ono je Foot-Ball club Internazionale Milano. Potpis – GM.” Ispod njegovog potpisa stoje još 42 međunarodna: Švicarci i Talijani prednjače, no ima Nizozemaca, Francuza, Brazilaca i Škota… Na 20. mjestu je i potpis Virgilia Fossatija, prvog idola navijača Intera, prvog stupa našeg kluba. Fossati je odigrao 97 utakmica, gotovo sve kao kapetan i bio je prvi Interov reprezentativac Italije. Karijera mu je završila 1918. kada je poginuo u Prvom svjetskom ratu pod austrijskom paljbom. Tu je zatim i potpis Pietra Lane, jedinog osnivača koji se pokajao i kasnije vratio u Milan. Lana je ujedno bio strijelac prvog pogotka u povijesti talijanske reprezentacije. Tu je čast oteo upravo Fossatiju, koji je zabio drugog. Njih 43 osnivanje kluba su proslavili šampanjcem, a zatim prošetali Duomom: Muggiani je tada ispalio prokletstvo milanistima: “Dok sam živ nećete osvojiti niti jednu titulu.” Prognoza se ostvarila: trostruki i aktualni prvaci tog trenutka, crveno-crni nisu osvojili ništa sljedeće 44 godine. Kada im je 1951. to pošlo za rukom Muggiani je bio mrtav već 13 godina.
“Beneamata” prevedeno “voljena” crno-plavu je momčad nazvao legendarni novinar Gianni Brera. Pobjednički duh bez izgubljenih vrijednosti: elegantna, korektna… prava duša Milana. Novinari joj se oslovljavaju u ženskom rodu (i dan danas je Inter ženski rod u Italiji), jer s lakoćom zavodi svoje obožavatelje, ali je i nastala iz Milana. “Tako je” – kazao je Peppino Prisco – “nastali smo od dijela Milana: nismo nikada nijekali naše skromne korijene.” Inter je od početka poštovala zakone zbog kojih je i osnovana, a to je dozvoliti svima da igraju za crno-plave, ne samo lokalcima. U prvoj momčadi Intera bilo je sedam Švicaraca, a gotovo stoljeće iza Inter je utakmicu započela s 11 stranaca. Bilo je to 23. studenog 2005 protiv Aritmedie u Ligi prvaka (4:0). Jedini Talijan bio je Cristiano Zanetti – na klupi. Takav je pristup 1908. izazivao kuriozitet i oduševljenje dok je 97 godina kasnije direktor lista Padania napisao: “Jedanaest igrača, jedanaest stranaca: Inter je propast nogometa, prava sramota.” No Massimo Moratti je uvijek odgovarao vrijednostima na kojima je klub osnovan: “Milano su svi koji vole raditi, nije bitno odakle dolaze.” Isto je govorio i Giacinto Facchetti: “One koji su u Interu smatram samo igračima Intera. Ne vidim ih kao strance i Talijane.”
One thought on “Momčad koja je nedostajala Milanu

  1. zythos

    pozdrav! svida mi se ovaj clanak. ima dosta zanimljivih informacija. znam da imas puno posla i da ne stignes ali ako uhvatis malo vremena volio bi da napises jos nesto iz te knjige. cim vise to bolje. hvala. pozdrav svim interistima!!

Odgovori