full screen background image
Search
Wednesday 8 December 2021
  • :
  • :

Momčad koja je nedostajala Milanu

Momčad koja je nedostajala Milanu

Nemam vremena svaki tjedan pisati kolumne. Zaposlen sam na recepciji hotela, honorarno radim kao novinar, iznajmljujem apartman, prihvatio sam se i posla regionalnog koordinatora našeg novog Inter Cluba. A živim u Dubrovniku i ljeto je… No isprike ne vrijede ništa. Stoga sam razmislio: prošli sam put pisao o nastanku našeg grba, ove godine slavimo 100. obljetnicu prvog scudetta, pa zašto onda ne nastaviti s malo rane povijesti Internazionalea koja je i dovela do tog prvog naslova. Članci su iz knjige “Inter 1908-2008: Un secolo di passione nerazzurra.” Nema tu mojih razmišljanja što je u stvari bit kolumni, već samo činjenice. No kao što sam rekao stvarno nemam vremena.
Pa krenimo s počecima…
Internazionale je rođena u Milanu koji buja. U samo nekoliko godina stanovništvo se udvostručilo. Otvaraju se škole, kazališta, restorani, a grad ostaje centar kulture, industrije i mode. I nogometa! Tri momčadi već postoje 1908. Uz Milan tu su Ausonia i Milanese (koji se 1928. stopio s Interom u Ambrosianu) koji je nekoliko godina u nizu izgubio naslov od Pro Vercellija.
Nakon rižota na milanski i čašice vina u restoranu “L’Orologio” pokraj Duoma u 23:30 9. ožujka 1908 Giorgio Muggiani prikupio je i posljednji potpis: “Gospoda osnivači ove su se večeri našli kako bi osnovali novi klub” stoji na dokumentu naslovljenom na Muggianijevog oca. “Ime novog društva je jednoglasno prihvaćeno i ono je Foot-Ball club Internazionale Milano. Potpis – GM.” Ispod njegovog potpisa stoje još 42 međunarodna: Švicarci i Talijani prednjače, no ima Nizozemaca, Francuza, Brazilaca i Škota… Na 20. mjestu je i potpis Virgilia Fossatija, prvog idola navijača Intera, prvog stupa našeg kluba. Fossati je odigrao 97 utakmica, gotovo sve kao kapetan i bio je prvi Interov reprezentativac Italije. Karijera mu je završila 1918. kada je poginuo u Prvom svjetskom ratu pod austrijskom paljbom. Tu je zatim i potpis Pietra Lane, jedinog osnivača koji se pokajao i kasnije vratio u Milan. Lana je ujedno bio strijelac prvog pogotka u povijesti talijanske reprezentacije. Tu je čast oteo upravo Fossatiju, koji je zabio drugog. Njih 43 osnivanje kluba su proslavili šampanjcem, a zatim prošetali Duomom: Muggiani je tada ispalio prokletstvo milanistima: “Dok sam živ nećete osvojiti niti jednu titulu.” Prognoza se ostvarila: trostruki i aktualni prvaci tog trenutka, crveno-crni nisu osvojili ništa sljedeće 44 godine. Kada im je 1951. to pošlo za rukom Muggiani je bio mrtav već 13 godina.
“Beneamata” prevedeno “voljena” crno-plavu je momčad nazvao legendarni novinar Gianni Brera. Pobjednički duh bez izgubljenih vrijednosti: elegantna, korektna… prava duša Milana. Novinari joj se oslovljavaju u ženskom rodu (i dan danas je Inter ženski rod u Italiji), jer s lakoćom zavodi svoje obožavatelje, ali je i nastala iz Milana. “Tako je” – kazao je Peppino Prisco – “nastali smo od dijela Milana: nismo nikada nijekali naše skromne korijene.” Inter je od početka poštovala zakone zbog kojih je i osnovana, a to je dozvoliti svima da igraju za crno-plave, ne samo lokalcima. U prvoj momčadi Intera bilo je sedam Švicaraca, a gotovo stoljeće iza Inter je utakmicu započela s 11 stranaca. Bilo je to 23. studenog 2005 protiv Aritmedie u Ligi prvaka (4:0). Jedini Talijan bio je Cristiano Zanetti – na klupi. Takav je pristup 1908. izazivao kuriozitet i oduševljenje dok je 97 godina kasnije direktor lista Padania napisao: “Jedanaest igrača, jedanaest stranaca: Inter je propast nogometa, prava sramota.” No Massimo Moratti je uvijek odgovarao vrijednostima na kojima je klub osnovan: “Milano su svi koji vole raditi, nije bitno odakle dolaze.” Isto je govorio i Giacinto Facchetti: “One koji su u Interu smatram samo igračima Intera. Ne vidim ih kao strance i Talijane.”
One thought on “Momčad koja je nedostajala Milanu

  1. zythos

    pozdrav! svida mi se ovaj clanak. ima dosta zanimljivih informacija. znam da imas puno posla i da ne stignes ali ako uhvatis malo vremena volio bi da napises jos nesto iz te knjige. cim vise to bolje. hvala. pozdrav svim interistima!!

Odgovori