full screen background image

Nogometni janjičari preplavili Europu

U nogometu je jaz između bogatih i siromašnih sve veći i zabrinjavajući. Dok se svijetom virus „svinjske gripe“ (H1N1) širi velikom brzinom te je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila Pandemiju u nogometnom svijetu je aktualan model janjičarstva. Poznato je kako je turska imperija gotovo 500 godina imala specijalne jedinice koje je regrutirala od otete djece kršćana koje su bile elitne postrojbe tjelesne i počasne garde i zvali su se janjičari.
Bogati europski klubovi već godinama regrutiraju mlade nogometašeiz siromašnih zemalja za sitne novce i od njih prave buduće zvijezde i bogate se. Taj model su prvi počeli primjenjivati Francuzi i Nizozemci u Africi davajući državljanstvo narodu bivših kolonija kako bi došli do jeftine radne snage u svojim zemljama. Iskoristili su to i u nogometu šaljući svoje trenere i skaute kako bi sasvim mlade talente otkrivali i dovodili u svoje klubove. Ubrzo je meta postao Brazil kao neiscrpan izvor talenata a uz to mnogoljudna i siromašna zemlja. Vremenom su se „otvorile oči“ i gigantima u Engleskoj, Španjolskoj, Italiji…i Europu su preplavili mladi Brazilci, Afrikanci, Argentinci…
Uz novac ide i moć pa se dobna granica svake godine sve više spušta tako da je postalo sasvim normalno da se kupuju igrači i pionirskog uzrasta. Dižu se odštete i puno se više plaća matičnim klubovima pa je nastala opća jagma i na tom „juniorskom tržištu“. Čelnici klubova i Saveza tih zemalja su sasvim nemoćni zaustaviti odljev svojih mladih talenata. Kako cijene čak i 16-o godišnjaka već dosežu vrtoglave cifre nogometni „Sultani“ već posežu za djecom i odvode ih u svoje klupske dvore praveći moderne (nogometne) janjičare. U zadnje vrijeme tu sudbinu doživljavaju i europske zemlje koje su ekonomski inferiorne velikanima.
Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter je sasvim svjestan te „viroze“ i obećao je pomoć . Pitanje je samo koliko je krovna svjetska nogometna organizacija moćna da zaustavi taj trend. Novac je bojim se postao najveći autoritet u nogometu i teško se iz tog vtloga mogu izvući sportske i moralne vrijednosti. Tehnički je to izvedivo donijeti propis po kojemu se ograničavaju transferi mladih igrača iz matičnih klubova do punoljetnosti (18g.) ali će se moćnici odmah pozvati na temelje demokracije – ograničenje slobode. U svakom slučaju treba pokušati neke granice postaviti jer čisto nogometno gledajući svi gube. Siromašni ostaju u ranoj fazi bez svojih talentiranih igrača a samim tim i kvalitete natjecanja te gubitka interesa publike. Bogate zemlje velikim priljevom stranaca guše svoje igrače i slabe nacionalne selekcije.

Na slici: Philippe Coutinho Correia (Inter)
Odgovori