full screen background image

Tko je čovjek iza naših boja?

Tko je čovjek iza naših boja?

Milanisti 1908. nisu baš dobro primili osnivanje novog kluba u njihovom gradu. Kada su vidjeli grb Internazionalea komentirali su ga polu ironično, ali i polu zavidno: “Rodio se klub s grbom koji se ne može dešifrirati”. Grb dizajniran od Giorgija Muggianija, slikara koji je predvodio osnivanje novog kluba. Da, bilo ih 43 te večeri 9. ožujka, no kada bi se trebalo izdvojiti samo jednog začetnika našeg kluba bio bi to Giorgio Muggiani. Muggianijevo djelo je povijesno, jer Inter je jedan od rijetkih klubova koji koristi isti grb (da, mijenjali su se grbovi, ali se uvijek vraćalo ovom današnjem, originalnom) već više od 100 godina. Inicijali u zlatu koji simboliziraju klub: F kao Football, C kao Club, I kao Internazionale, te M kao Milano međusobno se poigravaju okruženi crnom i plavom trakom. Nema rigoroznih znakova ili životinja kao na grbovima drugih klubova: Muggiani je futurista, umjetnik, inovator. Danas bismo ga nazvali kreativnim. On je to uistinu i bio. Izmislio je jedan grb koji je obišao svijet, te ga obilazi i dan danas. U to doba osmislio je reklame i loga mnogih firmi, a poneki još uvijek žive. Njegova još uvijek prisutna djela su grb Cinzana, Bitter Camparija, Borsalina, ali i onaj usko povezan s našim klubom – Pirellijev! Mnogi su se obraćali njemu, čak i Benito Mussolini koji ga je 1914. zaposlio da dizajnira logoe svih budućih fašističkih novina. Muggiani je studirao u inozemstvu, proputovao svijet, ali se uvijek vraćao svom Milanu. Rođen 1887., umro 1938. Majstor umjetnosti i sporta zaljubio se u nogomet dok je studirao u švicarskom San Gallu. Vratio se u Milano s velikom strašću i brojnim prijateljima koji su se odlučili slijediti ga u njegovoj velikoj avaturi. Prvo je bio član Milana, ali samo zato jer, u šali je rekao Peppino Prisco, “Inter tada nije postojao”. Jednog je dana uzeo prazan papir i obojao ga. Na sreću milijuna danas koji njegovo remek-djelo nose na svojoj odjeći!
4 thoughts on “Tko je čovjek iza naših boja?

  1. nraguz

    Postoje tri verzije o tome kako su nase boje nastale:

    Prva i najcesce spominjana je ona da je vecer 9. ozujka 1908. bila vedra, s mnostvom zvijezda na milanskom nebu. Stoga je prva boja naseg kluba postala zlatna (da, ZLATNA je prva boja naseg kluba, sto se vidi u podlozi grba) kao zvijezde te noci. Crna je dosla prema boji noci, dok su sudionici veceri “mudro” zakljucili kako nakon noci stize dan, pa zato plava.

    Druga verzija je pak ona da se htjelo da dresovi budu suprotni boji Milana, kluba iz kojeg su se svi oni izdvojili. A ima li sto suprotnije od crvene nego plava.

    Treca verzija je da su zlatna, crna i plava bile jedine boje s kojima je raspolagao Muggiani kada je radio grb!

Odgovori