full screen background image

Tko nam treba, a tko će doći?

Fantassista – čarobna riječ što liječi sve rane prosječnog Interovog navijača. Igrač koji bi riješio sve Interove probleme i s kojim bi ponovno bez problema pokorili Apenine, poput starorimskih legija promarširali Europom, ukratko, osvojili sve što se osvojiti da. Ili većina bar misli da bi tome bilo tako.
Takav igrač nesumnjivo bi donio puno Interovoj igri. Napadači bi stajali više naprijed, jer bi (za promjenu) iza njih ordinirao netko tko bi im slao upotrebljive lopte koje bi oni onda puno lakše pospremali u gol. Sve to, priznajem, super zvuči, mada nisam do kraja uvjeren da je jedan takav igrač sposoban sam do kraja izvući teret osvajanja Lige Prvaka čiju kantu svi toliko želimo.
Stvar kadrovski gledano ni izbliza nije tako jednostavna. Trebat će tu zakrpati puno rupa koje već postoje, ili će se otvoriti nakon ovoljetne čistke igračkog kadra.
Kako sad stvari stoje na ljeto odlaze Crespo i Cruz, a Adrianov dossier već je arhiviran u nekom tamnom kutu Interove prošlosti. Ostaju dakle svega dva napadača – Ibrin otvoreni slučaj ovom prilikom neću ni spominjati. Deficit u napadu popunit će se izgleda Militom i to je, kažu, gotova stvar, a spominje se i mladi austrijski Srbin Arnautović.
Što se sredine tiče na izlaznim vratima su Vieira, Figo koji završava karijeru i Jimenes na kojeg se i onako nije previše računalo. Treba spomenutu i Mancinijev status koji je također na klimavim nogama. U paketu s Militom trebao bi doći i Thiago Motta što je po meni odličan potez koji će u budućnosti bitno olakšati Cambiassov posao na mjestu zadnjeg veznog, jer Argentinac neće morati ponovno odigravati sve utakmice kao što je to bio slučaj ove sezone.
U obrani, koja nam je već dugo vremena tradicionalno najjači dio momčadi također će, ako je vjerovati predviđanjima, doći do promjena, jer su Materazzi, Burdisso i Rivas na izlaznim vratima. Može se dakle očekivati dovođenje barem jednog, a možda čak i dvojice obrambenih igrača koji će zamijeniti staru gardu.
Svi ovi odlasci će se vrlo vjerojatno dogoditi i sad se otvara pitanje hoće li i kako Mourinho, odnosno Moratti na njih reagirati. Kriza je pogodila svih, pa tako i talijanske nogometne klubove čija je financijska moć danas znatno manja nego pred koju godinu. Iz AC Milana su već polovinom sezone najavili “tihi” mercato, a slične glasine čuju se ovih dana i iz Interovog glavnog stana. Za pretpostaviti je da će ovoljetna čistka također biti iskorištena i za Mourinhovo željeno smanjenje kadra i da će broj dovedenih igrača biti manji od broja onih koji će potražiti drugu radnu sredinu.
Sad se dakle treba zapitati koga će još Mourinho htjeti dovesti, jer iako svi mi navijači imamo nekakve igračke želje i svaki od nas ima neku svoju ideju kojim igračima popuniti novu Interovu kadrovsku križaljku, njegova je predzadnja (Morattijeva je, naravno, zadnja). Ovdje sad ne bih špekulirao o imenima (kojih u sportskim glasilima koja ma i jednom rečenicom spominnju Interove moguće transfere ima bar 40 – 50) nego samo o vrsti igrača koje preferira Interov strateg. Sve njegove dosadašnje ekipe bazirale su se na radništvu, a ne na umjetnosti, pa je tako realno za očekivati da se neće ići za onim tipom igrača kojeg svi toliko žele – čistim kreativnim ofenzivnim veznim, nego za robusnim radnicima što Mottin primjer donekle i dokazuje. Također nije realno očekivati velike promjene u načinu igre, nego samo (u ovisnosti o tome kako se snađu igrači koji se dovedu) veću, ili manju učinkovitost.
Ipak najvažniji faktor u cijeloj priči bit će Moratti koji će na kraju odlučiti koliko će “driješiti kesu” preko onoga koliko je je, ako su priče o Militu i Motti 100% istinite, već odriješio.
I zato nam je svima najpametnije (meni prvome) o ovoj temi previše ne razbijati glavu, niti sanjati o velikim transferima (ovim naravno ne tvrdim da se isti neće dogoditi), jer bi se na kraju lako mogli razočarati činjenicom da će u ovogodišnjem mercatu i iznad Morattija biti Moratti u obliku jedne ne baš tako česte, ali ovih dana sveprisutne ekonomske pojave – recesije.
3 thoughts on “Tko nam treba, a tko će doći?

  1. fanatico

    Po meni je prva stvar očistiti svlačionicu, što neće niti malo biti lako s obzirom na visoke plaće naših zvijezdica. o onda popunjavati kadar s onim što realno možemo dovesti a pretpostvka da će se dobro uklopiti. Nije nužno da to bude super-veliko ime jer smo se i tu dokazali da kod nas i takvi potamne već da imamo dobar nos za igrača koji će kod nas još napredovati a ne nazadovati.

  2. stefi

    Treba pametno kupovati ali se prije svega treba se riještiti viškova, odrezati suhe grane kojih imamo previše, Mourinho je cijelu prošlu sezonu govorio da ima previše igrače. Nek se riješi suvišnih, preplačenih i istrošenih koji nisu bez obzira na imena igrači za Inter. U kupovini mora se uzimati samo ono što nam je potrebno, dva stopera, jedan centralni vezni i dva napadača. Ja sam za perspektivnije, treba ulagati u budućnost. Ligu prvaka ne možemo i ne trebamo očekivati preko noći. Treba graditi ekipu nadopunjavat praznine i najbitnije je strogo ciljano kupovati. Ne trebaju super velika imena.

Odgovori