full screen background image

“Lega serie A”…korak naprijed?

Talijanski nogomet evidentno zaostaje za engleskim i svake godine je to sve uočljivije. Englezi su uveli brojne novine u svoj nogomet (strani vlasnici klubova, novi stadioni, komercijalizacija…) i uključili li ga u ekonomsku globalizaciju modernog svijeta. Mnogima je to bilo čudno i neshvatljivo što se događa u „kolijevci nogometa“ na što su u „Gordom Albionu“ jako ponosni. Engleska je inače tradicionalistička zemlja i ljubomorno se tako ponaša u svemu. Nemalo puta sam se i sam zapitao kuda sve to vodi. Sad polako shvatam, kao i mnogi u nogometnom svijetu, da su imali viziju i na vrijeme se prilagodili svjetskim trendovima modernog društva. Biznis iznad svega, biznis kao način života, biznis kao nužnost opstanka. Dobro, reći će mnogi, odavno novac vlada svijetom. Točno, ali svijet se sve brže i brže razvija i nužne su pametne i pravovremene prilagodbe. Nogomet je samo jedan segment društva i samo je pitanje vremena i načina kako ga uklopiti u globalni razvoj.
Napokon su u Italiji shvatili nužnost promjena (bar se nadam) i pokrenuli se sa „mrtve točke“. U četvrtak je održan sastanak 19 predsjednika prvoligaških klubova (nije bio samo predsjednik Leccea) na kojem su donijeli odluku o odvajanju Serie A i početku priprema za formiranje zasebne Lige pod nazivom „Lega serie A“. Talijansku profesionalnu nogometnu ligu sačinjavaju prvoligaški (Serie A) i drugoligaški klubovi (Serie B) između kojih već dugi niz godina dolazi do nesuglasica oko televizijskih prava prijenosa utakmica. Drugi veliki problem je i u obavezi prvoligaških klubova da izdvajaju određena sredstva od zarade za pomoć drugoligaškim klubovima a klubovi Serie A permanentno u zadnje vrijeme smanjuju slanje prihoda u Serie B. „Lega serie A“ bi bila preslika „Premiership“, koju su najbolji engleski klubovi oformili 1992 godine izdvojivši se od drugoliša i ostalih, te ubrzo postala najbogatija Liga na svijetu. Prvi predsjednik „Lige serie A“ postao je Mauricio Bereta, bivši direktor talijanskog javnog servisa RAI Uno.
Naravno da to nije najsretnije riješenje, jer je sadašnji sustav počivao na ideji solidarnosti za opći dobrobit i razvoj talijanskog nogometa a ovaj novi sistem od bogatih pravi bogatije a od siromašnih siromašnije. Nažalost, čitav svijet ide tim tokom i prilagođavanje je nužnost. Očigledna je stagnacija talijanskih klubova na europskoj sceni i problem je puno kompleksniji ali je važno da se krene od nečega. Ovo bi trebao biti temelj a onda krenuti u sređivanje stanja sudačke organizacije gdje je stanje gotovo kaotično i ima za posljedicu suđenje kojeg se treba sramiti. Stanje nogometnih stadiona je nova priča za sebe i pod hitno treba krenuti u totalne rekonstrukcije ili (još bolje) izgradnju novih i modernih nogometnih zdanja (engleski model). Zakon o huliganima i sigurnosti navijača odmah donjeti i provoditi (samo prepisati od – opet ti Englezi). Puno je posla a vrijeme leti.
Pozdravljam „Lega serie A“ i sretno joj bilo!
Bili smo prvi pobjednici (1929/30) Profesionalne lige (Serie A) pa se nadam da ćemo biti i prvi pobjednici nove lige.
Forza Inter!
One thought on ““Lega serie A”…korak naprijed?

  1. nraguz

    Odlično fanatico što si mi sve pojasnio, jer ja jučer kada sam čitao nisam baš shvaćao razliku. Nisam znao da ovi odvajaju za slabije. Jedino, Lecce jest sudjelovalo na sastanku, ali je jedini prvoligaš koji je glasovao protiv novog sustava.

Odgovori