full screen background image

Mourinho: U Torinu nije bilo rasizma

Trener Intera Jose Mourinho održao je konferenciju uoči uzvratnog susreta polufinala Kupa Italije izmedu Intera i Sampdorije na stadionu “Giuseppe Meazza” u četvrtak u 20:45.

Od subote se još provlači rasistički ispad u Torinu?

Ja pokušavam učiti svoje igrače, o svemu. Ono što mi se kod Balotellija ne sviđa je što se buni sucu i što podiže ruke zbog svake odluke. Na tome radim s njim. No ako se protivnici žale na njega jer je odličan igrač nije moj problem. Ljute se jer je odličan i zabija im golove. To što zna primiti loptu, okrenuti se i nestati je njegov talent. Sjećam se jednog igrača Atalante koji je to isto nama radio, ali nisam čuo niti jednog našeg navijača da ga vrijeđa, kao što ga moji igrači nisu provocirali ili pokušali ozljediti. Nisam čitao nikakvu kritiku. A povici protiv Balotellija su krenuli od prve minute… Ja ga moram braniti. Žao mi je zbog tih povika, no nisam siguran kako je to rasizam. Ono što mogu reći u korist Juventusa je da se to ne događa prvi put, događa se na svim stadionima. Kazna zabrane igranja pred publikom mi se ne sviđa, prevelika je. Kada bih morao igrati pred praznim tribinama pola moje motivacije bi nestalo.

Što se može učiniti po pitanju rasizma?

Ne znam. Svakako moramo maknuti etikete, samo stvaraju probleme. Vi u tome možete puno pomoći, a već ste obilježili Balotellija, tek mu je 18 godina. Prekinuti utakmicu, prekinuti je na 10 minuta, stvarno ne znam… UEFA, FIFA, FIGC su tu da razmišljaju. Ja ću samo nešto reći: slučaj iz Torina nije rasizam! Da jest onda bi vikali i Sissoku. No on je idol istog tog stadiona. Ono što se dogodilo u subotu je samo glup način da se pokaže kako im se Balotelli ne sviđa.

Kolike su uistinu šanse Intera da okrene rezultat?

Iz Sampdorije govore kako imaju 51% šanse. To je isto kao kada mi diplomatski govorimo kako moramo pričekati matematiku da osvojimo naslov. Još nismo prvaci, ali bit ćemo sigurno. Čak ako Milan i Juventus oboje osvoje 18 bodova (nemoguće, jer imaju i međusobni susret), mi ćemo opet osvojiti sigurno više od osam. Ako Sampdoria zabije gol, sigurno neće primiti pet. Ako zabiju, gotovo je. Ako pak mi prvi zabijemo, atmosfera će se ugrijati, nogometno gledano. Želimo finale kupa, to nam je motiv. No sigurno nam je scudetto najvažniji, nitko ne bi mjenjao scudetto za kup. Nismo zapostavili kup, sutra će igrati najjači sastav, s Juliom i Ibrom od početka.

Što bi značila dvostruka kruna?

Ja sam stranac u Italiji i nije mi lako. Koliko je stranih trenera osvojilo naslov? Vrlo malo, a samo rijetki su ga osvojili u prvoj godini. Sigurno da bi scudetto bio velika stvar za moj životopis, za moju karijeru. Skoro polovica trenera ovdje niti ne završi sezonu u istom klubu. Oko 75% se ne zadrže kao prvoligaški treneri na duge staze. Zbog toga su talijanski treneri tako taktički potkovani.
One thought on “Mourinho: U Torinu nije bilo rasizma

Odgovori