full screen background image

Mazzarri: Sljedeće sezone ćemo igrati bolje

Trener Intera Walter Mazzarri danas je održao, kako je i obećao press konferenciju na kojoj je odgovarao na pitanja novinara u vezi svojih prvih 12 mjeseci na klupi Intera…

Tražio se povratak u Europu i cilj je ostvaren kolo prije kraja?

Tako je, govorio sam tijekom godine da ne mogu odgovoriti na sva pitanja. Ali brojevi sada govore: želio sam sačekati kraj, jer cilj je bio plasman u Europu, ali nije ga bilo lako ostvariti. To sam shvatio prvih dana. Napravili smo dosta toga i zahvaljujem se svojim suradnicima.

Hoćete li biti trener Intera sljedeće sezone?

Da, imam ugovor. Sretan sam telefonskim pozivom koji sam primio nakon Lazija. Morattija ste vidjeli na terenu i sve me to učinilo sretnim, radio sam dobro cijelu godinu.

Što kažete onima koji kažu kako ovo nije dovoljno?

Ta priča nikada ne bi završila. Ali pitam ja vas: kada se ostvari cilj kako se može pričati o negativnoj godini. Vidjevši odakle smo krenuli ne razumijem.

Koja je vaša greška?

U nekim utakmicama sam morao biti bolji. Generalno, imali smo previše remija iz utakmica koje smo mogli ranije zatvoriti. Previše kornera smo izvodili što znači kako nismo bili dovoljno konkretni. Preuzimam odgovornost za to i radimo s igračima, ali više smo napravili pozitivnih stvari.

Što vas je u kritikama najviše zasmetalo?

Vrlo sam samokritičan i kada mislim da je tuđa kritika objektivna daje mi uvid, isto kao što radim sa svojim suradnicima: slušam svih, ali odlučujem ja. Rođen sam da se suočavam, želim da mi se govore stvari i onda ih elaboriram. Međutim dio ih ne slušam ni kada pretjeruju. Znam kako neki svjetovi funkcioniraju.

Jeli važnija obnova ugovora ili zajednički program?

Važno je poštovanje i pokazali su ga iz dana u dan. O ugovoru je već govorio Ausilio i već mi se dogodilo da odradim odlično sezonu s ugovorom na isteku. Ljudi te moraju poštovati, igrači vide kada radiš dobro. No sada moramo svi skupa biti uvjereni u zajednički rad.

Kako mislite da ćete se približiti Romi i Napoliju s obzirom na financijsku politiku?

Uvijek sam nastojao da budemo dobri na terenu. Ako se već ne možemo natjecati u drugim stvarima imamo bar to. Moramo puno stvari napraviti, a klub će govoriti o prijelaznom roku i fair playu. Prvog dana priprema ću reći što ćemo napraviti sljedeće sezone.

Koliko odlazak Argentinaca mogu isprazniti momčad?

Ponosan sam što sam bio uz ove četiri klase. Znam da su i oni željeli vratiti Inter u Europu. Hvala im, zajedno smo uspjeli. U godinu dana zajedničkog rada mislim da su uspjeli prenjeti sve na mlade i nadam se kako će se to vidjeti sljedeće sezone. Mladi će biti godinu iskusniji.

Zabrinjavaju li vas zvižduci protiv Lazija?

Shvatio sam trenutak, ali gledatelji nisu shvatili moj izbor. No trener Intera se želio vratiti u Europu i mislim da se ta odluka pokazala ispravnom. Oproštaj Zanettija sam odradio na najbolji mogući način, ušao je u pravom trenutku i da je igrao od početka ne bi izdržao 90 minuta. Javier je znao sve, složio se sa mnom, a rezultati su pokazali da sam bio u pravu.

Što ste naučili o sebi?

Svake sezone nastojim nešto naučiti posebno u ovoj gdje je situacija bila povijesna. Bilo mi je i zadovoljstvo naći se u ovakvoj situaciji, u godini kada smo trebali čekati kraj da bih govorio. Sada moram reći da sam umorniji nego ikada, ali uveo sam brod u luku rukovodeći pažljivo svakim trenutkom.

Parma i Torino su uz puno manje kvalitete napravili gotovo isti rezultat kao Inter?

Svaka godina ima svoju priču… Postoje klubovi gdje je pritisak puno manji, ali važan je cilj. Ove su se sezone prve dvije momčadi nevjerovatno izdvojile, ali na kraju se gleda rezultat. No moraju se gledati i druge stvari, matematika se ne može uspoređivati s drugim parametrima.

Europska liga može biti prepreka?

Prvo moramo vidjeti kakvu ćemo momčad imati. Ja sam s Napolijem prošao prvi krug s mladima, dao sam im priliku za stjecanje iskustva, ali ako se želi osvajati na svim frontama onda su potrebna određena ulaganja. Kada vidimo momčad na početku sezone imati ćemo ideju.

Thohir priča o boljoj igri sljedeće godine, što mislite o ovoj?

On je strastven, želi uvijek pričati o tome. Ponekad je bio zadovoljan, a kada nije to jasno kaže. Ova momčad je imala napadački mentalitet, dovoljno je vidjeti posjed lopte. Ponekad smo se zbog toga izgubili i to ćemo nastojati izbjeći sljedeće sezone, ali igra je ove sezone bila pozitivna. Dogodine će biti bolje.

Bilo je poteškoća održati momčad u formi cijelu sezonu?

Uz Pondrellija sve moje momčadi su imali malo padova. Mislim da je problem bio u rukovođenju utakmicama. Imam svoje ideje, a ne zaboravimo da je momčad prolazila razne stvari ove sezone. Teško je svih 38 utakmica igrače držati na 110%. Ja nastojim to podići na 120%, ali nekada ne uspijem.

Što treba Interu?

Vidjeti ćete to prvog dana priprema. Počinjemo s obranom sa četvoricom. Mene zanimaju određene logike i ravnoteže, treba mi jedan zadnji vezni kako bi mogao igrati i u 3-5-2 formaciji. Evo imena: Luiz Gustavo mi se sviđa, ali ne možemo do njega. Volio bih i De Rossija od ove godine, ali jedno je izbacivati imena, a drugo jesu li dostupni. Izabrati ću formaciju ovisno o igračima koje budem imao.

Postoji li projekt povratka u Ligu prvaka?

Thohir je rekao Liga prvaka, sljedeću sezonu smatra prvom, jer ova je bila tranzicijska. Ja želim pokazati više nego prošle sezone. Momčadi kažem da sljedeću utakmicu moramo dobiti.

Imate li već u momčadi playmakera?

Imamo dva natjecanja. Razmišljamo o baznih 11, a vidjeti ćemo što će nam donijeti prijelazni rok. Svakako želim što više prvotimaca, kako bi bilo konkurencije za svaku poziciju.

Znači baza će biti obrana s četvoricom?

Nisam to rekao. Ove sezone nisam mogao raditi kao u Napoliju. Sada želim to pokazati momčadi kako bismo možda to mijenjali u tijeku utakmice. No morate znati da sam ja trener koji od igrača da budu uvjereni u ono što radimo. Zato ću stvari koje nisam mogao ove raditi sljedeće sezone.

U Kupu se moglo više?

Birao sam kako sam birao. Utakmica s Udineseom je bila u posebnom trenutku i ne želim se vraćati na to.

Obi Mikel ima iste karakteristike kao Luiz Gustavo?

Znao sam da ne smijem o imenima. Ausilio i ostali će o tome pričati.

Kako se može zamijeniti Milito?

Icardija nismo imali, a cijelu sam sezonu tražio pravog Diega i da sam ga imao rezultati bi bili bolji već ove sezone. Ali ako je mladić s toliko problema napravio solidnu sezonu onda je to baza za početak momka koji još mora napredovati.

Smatrate li se dodatnom vrijednosti Intera i koliko je Inter podbacio u usporedbi s vašim očekivanjima?

Pogledajte tablicu lani i sada. Samo Roma i mi smo napredovali. Pogledajte pojačanja drugih momčadi i unatoč tome smo u Europi.

Jeste li već procijenili koji se mladi trebaju vratiti?

Još to radimo.

Hoćete li tražiti garancije od kluba i mislite li da se s Interom može dogoditi isto kao u Napoliju?

Različite su to situacije, iako imaju ponešto zajedničkog. Brojevi ne lažu, rezultati se ne mogu skrivati. Prvo želim razgovarati, važno je da svačiji rad bude jasan. Dosada je bilo tako i to mi daje nadu za budućnost.

Hoće li biti promjena u trening kampu prema vašim smjernicama?

Kao trener se vezujem uz sve što vidim i mislim da je to ispravno. No odluke su na klubu. Ja samo dajem savjete, ništa drugo.

Postoje igrači koje se ne mogu priviknuti na vaše zahtjeve: treba li s njima raditi ili ih mijenjati?

Sada imam jasne ideje. Ako su igrači dobri onda svakako mogu nešto promijeniti. Bitno je vidjeti podudaraju li se ideje kako bi se surađivalo u budućnosti.

Zašto Kovačić ne igra u sredini?

Ako tako kvalitetnog igrača staviš ispred obrane, pređe čovjeka ili čak dva i što će onda? Kvalitetne igrače uvijek treba stavljati naprijed. Pogledajte Hamšika. Da igra natrag sigurno ne bi zabio 12 golova. Momčad je mozaik koji mora funkcionirati zajedno. Kovačić je protiv Lazija imao dvije asistencije i da je bio otraga to bi morao netko drugi. A ktome je napredovao u obrambenoj fazi.

Što ćete raditi na odmoru, usavršavati engleski?

Nemam vremena za to, čak sam gori nego prije 15 godina kada sam kao promatrač putovao svijetom.

Može li Inter bez Guarina?

Ovisno o tome tko će doći. Guarin je igrao kada sam mislio da je to pravi izbor. Do 4. srpnja ne mogu ništa reći, tek tada ću imati sve u rukama.

Nakon godine osjećate li se interista?

Moji me suradnici nose doma iscrpljenog nakon utakmica… Uvijek ponavljam kako se nadam pobjedi kako tijekom tjedna ne bih imao problema u privatnom životu. Kada navijač izgubi utakmicu poludi… a ja sam još gori. Mislim da nakon godine dana imam dinamiku planeta Inter.

Nakon Udina niste govorili o suđenju, koje objašnjenje imate za greške koje su obilježile sezonu?

Iako smo imali visok posjed lopte, te pregršt greda i vratnica najmanje nam je jedanaesteraca dosuđeno. To su podaci, a razlozi iza toga mene ne zanimaju. U nogometu postoje te stvari i uzimamo ih u obzir kao sve ostalo.

Jeste li zadovoljni zalaganjem momčadi, posebno mladih?

Jako. Statistiku vode moji suradnici, pomaže mi da bolje radim. Mislim da smo bili najbolji po korištenju mladih unatoč problemima Juana, Icardija i korištenja Kovačića. I Ranocchia je bio drugačiji krajem sezone. Mislim da je to jako važno jer će ta četvorica puno koristiti naučeno iz ove sezone u sljedećoj.

Od studenog do siječnja je bio crni period, momčad nije dobro podnijela promjenu vlasništva? jeli javno mišljenje pogriješilo?

Kada dođe novo rukovodstvo svatko misli da mu je pozicija ugrožena. Normalno je da novi vlasnik nešto promijeni, a tako je i s igračima. Ako u današnjem nogometu ne paziš na sve detalje, gubiš puno, to je normalno.
4 thoughts on “Mazzarri: Sljedeće sezone ćemo igrati bolje

  1. il-principe

    “Što kažete onima koji kažu kako ovo nije dovoljno?”

    “Ta priča nikada ne bi završila. Ali pitam ja vas: kada se ostvari cilj kako se može pričati o negativnoj godini. Vidjevši odakle smo krenuli ne razumijem.”

    A odakle je Roma krenula????

Odgovori