full screen background image

VERONA vs INTER: Priča o prijateljstvu koja je završila u krvi i mržnji

Ovaj vikend Inter i Verona se sastaju u Seriji A. Ova utakmica će biti napeta zbog pozicije ova dva kluba na tabeli, ali najviše zbog povijesti između navijača ova dva kluba. Kad su se Inter i Verona sastali u Kupu Italije prošle sezone (18. Decembra) izbili su navijački neredi u neposrednoj blizini i izvan stadiona, policija je morala baciti suzavac da bi se situacija smirila. Ono što je na papiru bila jednostavna Kup utakmica u hladnoj Milanskoj noći u Decembru (prosincu), za Ultrase oba tima to je bila najvažnija utakmica. Verona često ima velik broj navijača, ali ovaj nadolazeći vikend će ih biti vjerovatno više. To je velika utakmica za klub, ali rivalstvo između klubova je važnije i da bi shvatili trebamo se vratiti u prošlo vrijeme da saznamo kako su Inter i Verona od najboljih prijatelja postali gori od neprijatelja.

Interovi i Veronini navijači su bili prijatelji zbog nekih sportskih, ali uglavnom zbog političkih razloga. Postoje desno orijentirane skupine (desnice) u obje grupe, neke su ekstremnije od drugih. Prijateljstvo je počelo krajem 70 -ih, ali pojačani sredinom 80-ih zloglasnom neo – fašističkom (neki bi rekli nacisti) skupinom Skins Inter, Curva Nord je dobila više moći. Skins Inter je jedna od najekstremnijih i najstrašnijih grupa koja je ikad postojala u talijanskom navijačkom svijetu. Do danas mnogi Ultrasi odbijaju govoriti o toj skupini iako je 20 godina od kako su ugašeni. Prisutnost Skins Intera u Curva Nord, i slično ekstremne skupine Briate Gialloblu u Veroni, napravilli su prijateljstvo između navijača još jačim i obje te grupe navijača ne samo da su se sastajale kada je bilo vrijeme za fudbal, već obje skupine su bile aktivne i u talijanskom skinhead pokretu koji je bio jak u početku 90-ih.

Kao što je napisano ranije, između političkih razloga navijači su također imali i sportske razloge da postanu prijatelji. 1973. godine Verona je tim koji je zaustavio Milan da dođe do Scudetta u sezoni 1972/1973, kada su ih pobjedili u posljednjoj utakmici. Isti scenarij je se dogodio po drugi put kada je Verona pobijedila Arrigo Sacchijev legendarni Milan u posljednjoj utakmici sezone 1989/1990, što je rezultiralo da Napoli sa Maradonom osvoji titulu. 1990-1991. prijateljstvo je bilo vrlo jako između klubova. UEFA kup utakmica koja je trebala biti igrana na neutralnom stadionu je odigrana na Bentegodiju u Veroni. Inter je pobijedio 3:1 a mnogi navijači Verone koji su bili su prisutni u Curvi Nord dali su podršku za svoje prijatelje. To je bila i noć u kojoj Inter započeo svoj put do osvajanja UEFA kupa kasnije te godine, čarobna noć za obje skupine navijača.

Do kraja 90-ih stvari su se počele mijenjati. Skins Inter je bio raspušten. Mnogi članovi su bili pod dugim zabranama i skupina je gotovo nestala. Nekoliko preostalih članova Skinsa pridružilo se drugim skupinama u Curvi, ali sa malom političkom podrškom Skins Inter nije bio ni blizu moćan kao prije. Članovi Skinsa kojima su bio zabranjen ulazak na stadion uglavnom su otišli da bi bili aktivniji u političkom svijetu. Desni ekstremizam u Curvi Nord i neo – fašizam postajali su slabiji. I prijatelji Brigate Gialloblu su također ugašeni iako je politika ekstremno desnog krila ostala u mnogim skupinama, vođe tih skupina su bile promjenjene. Novi vođe Veroninih navijača nisu željeli da budu prijatelji sa Interistima, jedan od razloga bio je taj što je Inter imao previše crnih igrača u svom timu. Odnos između dvije skupine navijača postajao je sve napetiji.

Tijekom utakmice u sezoni 2001/2002. navijači Verone su počeli rasistički vrijeđati neke igrače Intera. Vođe Curve Nord nisu trpili to, kao ni činjenicu da mala ekipa kao Verona koji bi trebala biti ponosna što je prijatelj sa tako velikim klubom kao što je Inter nije cijenila prijateljstvo. Interisti su htjeli pokazati Veroni ko je šef. Iako mnogi Veronini navijači su bili protiv razbijanja prijateljstva s Interom, ništa se nije moglo učiniti da se zaustavi nasilna borba između navijača. U 2002. dva Veronina navijača su probodena. Kako se Inter i Verona nisu više sastajali u Seriji A, situacija je bila mirna neko vrijeme. Ali kad su se Italija i Škotska sastali na San Siru, dvije skupine navijača su se pronašle nekako i počela je borba unutar stadiona pred očima prestrašenih promatrača.

Kao što je spominjano na početku teksta, u Decembru (prosincu) je bilo nereda u blizini stadiona kada su dvije ekipe sastale u Kupu. Sada je se Verona ponovo vratila u Seriju A te su iznenadili mnoge zbog broja bodova koji imaju. Suparništvo između navijača je još uvijek tu a utakmica u subotu naveče je utakmica visokog rizika s mogućnošću nereda i tučnjave. Policija u Veroni bi morala biti spremni na to. Kada je Partizan gostovao u Milanu mjere sigurnosti su bile na visokom nivou i ništa se nije dogodilo. Pitanje je da li će mjere sigurnosti biti na istoj razini kada u subotu Inter bude gostovao u Veroni!? Jedno je sigurno, to će biti potrebno.

Preuzeto sa: Inter Tifosi Balcanico
Odgovori