full screen background image

Dvoje interista među najvećim 10-tkama svih vremena

FIFA je izabrala 11 najvećih desetki u povijesti nogometa. U izabranom društvu našla su se dva igrača koja su u dijelu svojih veličanstvenih karijera noslila dres Intera, Lothar Matthaus i Roberto Baggio. Službena stranica inter.it ovako je počastila svoje čarobnjake s 10 na leđima…

Desetka: delicija za navijače, ponekad neshvaćen ali uvijek voljen s divljenjem. Genij. Dodir lopte kao korak tanga, lopta koja je sada tu, a kasnije tko zna. Nije važno razdoblje: on, fantazista oduvijek za ruku uhvati cijeli stadion kada treba zajedno držati dah, kada je gol malen, protivnik povampiren, a lopta teška kao stijena.
Desetka se rađa i gotovo, nema međuputeva, malo odabranih ima puno pravo nositi taj broj na leđima, dupla znamenka koja duplo teži svakome.
Takvih igrača Inter je imao puno. Svatko ih na svoj način nosi u srcu, zbog dodavanja, zbog gola, zbog duge lopte koja ih je ostavila otvorenih usta. Dvojica su ušli u 11 fantastičnih.

Lothar Matthaus, četiri sezone, jedan Scudetto, jedan Kup UEFA i jedan talijanski Superkup, 153 nastupa i 53 gola u crno-plavom dresu od čega jedan na San Siru protiv Napolija koji nam je tog svibanjskog dana poklonio 13. naslov prvaka Italije. Tko bi ga zaboravio.

Roberto Baggio, jedan od simbola talijanskog nogometa: u Interu dvije godine čiste klase, 59 nastupa i 17 golova, uključujući dva bisera protiv Real Madrida kada je slaveći stavio ruku na uho kako bi bolje čuo urlik poludjele “Meazze”.

Njih dvoje, unikatni i neponovljivi, zajedno s Maradonom i Peleom, Platinijem i Puscasom, s Messijem koji je još jedini aktivan. Imena koja sama po sebi sve govore, odabrani od FIFA-e za tablicu najvećih desetki svih vremena.

Takve tablice uvijek donose diskusiju, ali u ovom slučaju pravi put je tišina i divljenje. Oni su brojevi 10: nikad ih se ne dovodi u pitanje, o njima se beskonačno razmišlja.

200393-500 200394-500
4 thoughts on “Dvoje interista među najvećim 10-tkama svih vremena

 1. irasic

  Evo kompletne ljestvice:
  1. Pele
  2. Diego Maradona
  3. Zinedine Zidane
  4. Ferenc Puskas
  5. Michel Platini
  6. Roberto Rivelino
  7. Lionel Messi
  8. Lothar Matthäus
  9. Roberto Baggio
  10. Gheorghe Hagi
  11. Mario Kempes

Odgovori