full screen background image

Thohir nakon sjednice Upravnog odbora

Danas je predsjednik Intera Erick Thohir održao svoju prvu sjednicu Upravnog odbora (ne računajući naravno inauguracijsku). Inter.it donosi razgovor s predsjednikom nakon sjednice, a mi ga prenosimo u cijelosti…

O budućnosti kluba i momčadi
Već sam nekoliko puta rekao kako je važno korektno se susresti s managementom ne zato što osjećaš da netko radi dobro ili ne, već se baziraš na produktivnosti i rezultatima. U isto vrijeme rade se procjene, analizira se struktura koja će vrijediti za budućnost Intera. Primjerice konsolidirali smo sportski dio i stavili ga pod jedan krov, prvu momčad, mlade i skaute. Prva momčad više neće biti odvojena od mladog pogona i sve zajedno će voditi Piero Ausilio. Ista je stvar s komercijalnim dijelom: prodaja ulaznica, sklapanje sponzorskih ugovora i ostali izvori prihoda su pod Giorgiom Riccijem. Michael Williamson, koji je CFO (chief financial officer – glavni financijski direktor) vodi pravni, financijski i kadrovski odjel. Još uvijek tražimo osobe koje bi nam pomogle da se natječemo s ostalim klubovima, primjerice direktora komunikacija. Imamo glavnog direktora Marca Fassonea i imati ćemo još ljudi. U isto vrijeme testirati ćemo cijelo rukovodstvo: želimo se natjecati sa svima u svijetu. Bila je ovo pozitivna sjednica ne samo iz financijskog aspekta, već i sportskog, jer navijači žele vidjeti rezultate.

U siječanjskom prijelaznom roku smo uzeli Danila D’Ambrosija, najboljeg koji se nudio na tržištu za bočne pozicije, jer Nagatomo i Jonathan nisu dovoljni. Svi ste vidjeli zašto smo uzeli Hernanesa. Do nedavno je Inter imao opciju napadanja samo po stranama, sada može i kroz sredinu. Imali smo premalo napadača, Icardi i Milito tek su se oporavili i Botta može biti važna alternativa. Sada smo na mjestu, ali u lipnju ćemo vidjeti što moramo učiniti kako bismo ciljali više pozicije. Želimo dovesti još igrača, ali uz procjenu aktualne momčadi.

Što se tiče Upravnog odbora ima promjena: Grant Ferguson dolazi na mjesto Roeslanija. Ferguson je Škot, ima iskustva, bio je direktor i CFO jedne od najvećih komunikacijskih tvrtki na jugoistoku Azije. S njime možemo naučiti o svijetu komunikacije. Kao što znate imamo web stranicu i klupsku televiziju za koje moramo utvrditi strategije. Zato je njegov ulaz jako bitan. Michael Williamson će u ožujku preseliti u Milano, trebao je u veljači, ali kasnimo jer smo mu morali naći zamjenu u SAD-u. Napredujemo.

O kapetanu Zanettiju i glasinama o odlasku u Chelsea
Sastao sam se s njim prije dva mjeseca, odluka je njegova. Želimo shvatiti što želi, jer on je Interova legenda i moramo to poštovati. Ili želi nastaviti igrati ili zauzeti mjesto u rukovodstvu Intera. Od toga će polaziti razgovor u sljedećim mjesecima. Najvažnije je, kao što je Zanetti rekao, da je momčad jedinstvena u sljedećim mjesecima i zato i ja kažem da moramo biti jedno i kada stvari idu dobro i kada idu loše. Stoga je vrlo važno razmijeniti mišljenja sa Zanettijem.

O Pieru Ausiliju
Očekujem da radi usko surađujući s ostala tri klupska odjela kako bi pomogao klubu u kojem je dugo godina. Odlično je dati mu priliku. Ne tražimo zamjenu za Brancu, Ausilio će direktno odgovarati Upravnom odboru.

O Fredyju Guarinu
Nakon kapetana Zanettija susreo sam se Guarinom. Razgovarali smo, jer ponekad se dogodi da dugo s nekim ne kontaktiraš. Pozitivno je što je koncentriran na momčad i to jako cijenimo. Rekao sam mu da se slobodno obrati ako u budućnosti bude bilo kakvih situacija. Na kraju krajeva, obitelj smo i možemo razgovarati o toliko toga. Mislim da zajedničkom igrom Hernanesa i Guarina Inter puno dobija jer Guarin može slobodnije igrati na svom mjestu.

O stadionu
Imamo tri primarna cilja: financijski ozdraviti klub, što bolje proći kroz tranzicijski period i otvoriti se na više tržišta. Nakon toga ćemo pričati o stadionu, ove godine, ali ne odmah. To pak ne znači kako ne razmišljamo o tome. Ako pitanje opet ispliva razgovarati ćemo.

O pripremi utakmice u Milanu sutra
Ako se trenira na San Siru kasno je vraćati se u Appiano Gentile. Ponekad je u životu potrebno promijeniti ritam kako bi se zabavili, zato sam jučer medijima rekao da ih pustimo da se zabavljaju dok ide dobro. Ako ih uoči utakmice odvedemo u milanski hotel mogu biti koncentrirani, a management može procijeniti jeli to dobar ili loš potez, jer svi želimo dobar rezultat, to je bit svega. U svakoj odluci ima pozitivnih i negativnih stvari, ali važno ih je donositi. Ja sam za odluku koju smo donjeli, a vidjeti ćemo hoće li onda još više ujediniti i koncentrirati momčad za utakmicu s Cagliarijem.

O Vidiću
Kao što znate imamo igrače kojima ističu ugovori; nemamo Chivua, jednog od najboljih zbog ozljeda. Čvrsto vjerujem kako moramo imati mješavinu mladosti i iskustva kako bismo izgradili momčad. Nema garancije da će onaj kome ističe ugovor isti obnoviti, sve ovisi o pregovorima. S Vidićem bismo još više uravnotežili momčad, ima karakter, kapetan je Manchester Uniteda. Ako se uspijemo dogovoriti, a moramo pričekati još nekoliko dana, onda bi to bila dodatna vrijednost budućoj momčadi, uključujući i povratnike s posudbi. Moramo ih zajedno prosuditi kako bi našli idealan balans mladih i starijih koji mogu igrati zajedno. Dakle, što se tiče Vidića moramo pričekati kako bismo objavili, ne želimo stvoriti probleme s drugim klubovima. Moramo poštovati odnose klubova dok se pregovori ne završe.

O obnavljanju ugovora
O tome smo također razgovarali na sjednici: tko od aktualnih igrača može biti u momčadi budućnosti. Razgovarati ćemo s Palaciom, Alvarezom i Guarinom jer želimo da ostanu s nama, ali to su pregovori: ponekad uspiju, a ponekad ne.

Klupske strategije
Ovako razmišljamo: sve odluke se donose kolektivno, kada gradimo momčad moramo uzeti sportski, financijski i komercijalni aspekt u obzir. Ako završimo s Vidićem to može pomoći brandu na azijskom tržištu gdje je jako popularan. Serie A se mora oporaviti, jer u Aziji je sada Premier liga broj jedan. Zato razmatramo ovu priliku da ojačamo momčad ne samo na sportskom planu već i da pojačamo vrijednost kluba. Istovremeno se nadamo da Serie A može biti vođa, da se i druge njene momčadi otvore tržištima, jer na kraju krajeva postoji i natjecanje između raznih liga, ne samo između klubova.
2 thoughts on “Thohir nakon sjednice Upravnog odbora

Odgovori