full screen background image

Inter D2D – 17.02.2014., Rođen Inter Forever

Od jučer u Interu imamo novi pojam. Stvoren je Inter Forever. Što je to najbolje je objasnio voditelj tog projekta Francesco Toldo…

TOLDO: IDEJA FACCHETTIJEVA, PROJEKT MORATTIJEV, BLAGOSLOV THOHIROV

Franceso Toldo za inter.it objasnio je što je to Inter Forever…

Kako je nastao Inter Forever?

Ideja se rodila iz jednog mog razgovora s Giacintom Facchettijem dok je on bio predsjednik Intera. On mi je rekao kako bi volio da postoji projekt koji bi mogao ujediniti bivše igrače Intera sa klubom. Ljubomorno sam čuvao u sebi taj razgovor da bih ga dvije godine kasnije ispričao Massimu Morattiju. On mi je rekao da razvijem projekt. Nakon sjajnog iskustva u ulozi ambasadora Inter Campusa uz što ću ostati zauvijek vezan došlo je vrijeme da započnemo ovaj projekt zajedno sa suradnicima.

Tko je trenutno unutar projekta?

Svi bivši igrači Intera koji će postati resurs za klub: za Inter Clubove, za komercijalni dio, za humanitaran rad, za komunikaciju. Organizirati ćemo druženja s omladinskim pogonom kluba kako bi veliki prvaci prenjeli iskustva i pozitivne vrijednosti na mlade. Nadalje, igrati ćemo utakmice sa ostalim klubovima u svijetu koji imaju isti projekt, ali i sa lokalnim klubovima bliskim Interu. Cilj je podržati humanitarne organizacije; duh koji oduvijek razlikuje ovaj klub od drugih.

Nisu svi znali da je projekt rođen prije toliko godina, jer službeni je blagoslov dobio upravo 1. prosinca od predsjednika Thohira kada je na svom debiju na San Siru pozvao sve bivše igrače da budu gosti Intera.

Prije nego odgovorim želim se vratiti malo natrag kako bih napomenuo nešto što je važno, a nisam rekao. Želim se zahvaliti Albertu Rovattiju, voditelju omladinskog pogona za vrijeme predsjednika Ernesta Pellegrinija, koji je povremeno okupljao igrače iz 70-tih i 80-tih. Da se vratim pitanju planirali smo ove godine pojedine igrače zvati na svaku utakmicu, ali predsjednik je svojim aktom na utakmici sa Sampdoriom odlučio pokazati da apsolutno podržava projekt. Dojmila nas je pažnja koju je posvetio čak i onima koji su samo jednom nastupili za Inter. Svakome je poklonio dres s imenom i brojem koji su nosili kada su bili igrači. Pokazao je veliko poštovanje prema povijesti kluba.

Inter Forever će uskoro sudjelovati u vanterenskim aktivnostima. Možeš li nam otkriti program?

Danas, 17. veljače dolaze nam Bergomi, Ferri, Ze Maria, Centofanti i Beccalossi. Obići ćemo dućan Brooks Brothers, a onda će biti druženje s navijačima u Solo Interu u centru grada. U ponedjeljak, 24. veljače igramo utakmicu u Appiano Gentileu protiv tvrtke Oknoplast, jednog od glavnih sponzora kluba. Novac od ulaznica ćemo donirati za liječenje jednog djeteta. U subotu 31. svibnja igramo protiv Azzurissima, legendi talijanske reprezentacije i protiv legendi Barcelone. Biti će to malonogometni turnir, trokut turnir u dvorani Facchetti u Treviglu baš u čast bivšeg predsjednika crno-plavih. A onda će početkom lipnja biti jedno veliko iznenađenje. Obilježavamo 50 godina od prvog naslova europskog prvaka, ali ne mogu vam još ništa otkriti.

Ti si aktivni primjer onog što vjerovatno svi koji su nosili Interov dres osjećaju, ali želio si se službeno vezati uz tu emociju. Što osjećaš kada nosiš interizam po svijetu?

Želja mi je vratiti Interu bar dio onoga što je Inter dao meni. Uvijek je bio velikodušan. Jako sam ponosan što doprinosim raspršivanju ideje onoga što je Inter. Naš je klub sastavljen od važnih vrijednosti. Interista je osoba koja se izdvaja po svojoj eleganciji, moralnom integritetu, osjećaju pripadnosti, po svom strpljenju, te veselju pomiješanom s patnjom. Čak i poznate osobe koje navijaju za Inter uvijek se ističu svojim obrazovanjem i ponašanjem u onome što rade. Želim ovaj razgovor završiti frazom iz knjige “Ora sei una stella” (Sada si zvijezda) koja po meni najbolje opisuje što znači biti interista: “Po stilu i elegantnosti srca prepoznaju se interisti. Mi smo Giacinto Facchetti”. Sve to i jedna ljepota bez granica…

INTER FOREVER KRENUO IZ CENTRA MILANA

Kao što je Toldo naznačio u svom intervjuu Giuseppe Bergomi, Riccardo Ferri, Evaristo Beccalossi, Ze Maria i Felice Centofanti pokrenuli su prvu akciju Inter Forevera u službenoj trgovini Intera u centru Milana “Solo Inter”. Akteri druženja s navijačima ostavili su poneku izjavu…

Riccardo Ferri je naglasio važnost pobjede u Firenzi naglasivši važnost uloge igrača kao Walter Samuel. Isto je tako odobrio kvalitetu naprijed u vidu Hernanesa, Guarina, Palacija, Milita, ali i Icardija. Za Ranocchiju je rekao kako misli da je njegov pad psihički, a ne tehničko-fizički. Kaže da sada mora pokazati koliko je snažan i kroz treninge pokazati da može igrati. Odlazak bi prema Ferriju značio nespremnost Ranocchije da se nosi s današnjim nogometom i dokaz da ipak nije veliki igrač.

Bergomiju je prvo napomenuto kako nije u milosti navijača Juventusa. Legendarni Zio je uzvratiouz smijeh: “Mene nitko ne voli, interisti se bune da sam previše kritičan prema Interu kao komentator. No da bih ozbiljno obavljao posao kao komentator ili sukomentator moram biti nepristran.” Potom je također pohvalio Mazzarrijevu igru u Firenzi, te kao i Ferri istakao veličinu Samuela. Osudio je aktivnost nogometaša na društvenim mrežama, jer “nemaju emocija. Na njima ljudi govore stvari koje licem u lice s nekim nemaju hrabrosti izreći.” Unatoč tome, kaže kako Icardi može biti nasljednik Milita. Pobornik je Kovačića koga hvali u smislu “ljudi, pa on je ’94. godište. Ja treniram dječake rođene ’95 i ’96 i oni igraju u kadetima ili juniorima. Kovačić već dvije godine igra na najvišem nivou. Mora ga se pustiti da sazrije i naći mu pravu poziciju. Nakon toga mora igrati. Ove je sezone šteta što Inter igra samo jedno natjecanje, jer bi u suprotnom mogao igrati puno više.”
Odgovori