full screen background image

Inter D2D – 09.01.2014.

S obzirom da je jučer igrana utakmica nema naravno puno ostalih vijesti iz i oko Intera, ali izašao je jedan statistički podatak i jedan kuriozitet…

INTER 107. KLUB SVIJETA

Završila je 2013. godina, povlače se mnogobrojne crte, pa tako i one nogometne. Da je bila crna za Inter to znamo, a sada to potvrđuju i statistički podaci. Naime, IFFHS – svjetski institut nogometne povijesti i statistike objavio je podatke za proteklu godinu.
Sjetimo se samo koliko smo ponosni bili kada je naš Inter 2010. sa pet od šest mogućih trofeja u vitrini te godine predvodio klupski nogometni svijet… Danas… Danas je Inter na 107. mjestu.
Prvo mjesto pripada Bayernu, koji je u 2013. napravio isto što i Inter tri godine prije. Evo tablice prvih 10:
1 – Bayern
2 – Real Madrid
3 – Chelsea
4 – Atletico Madrid
5 – Barcelona
6 – Paris Saint Germain
7 – Basel
8 – Atletico Mineiro
8 – Tottenham Hotspur
10 – Benfica

Nema niti jednog talijanskog kluba u prvih 10, a najbolji je Juventus koji drži 19. poziciju. Odmah iza njih je Lazio na 20. mjestu, dok Milan, Fiorentina, Napoli i Roma drže redom 35., 38., 46. i 100. mjesto.

PLATINI I ANCELOTTI NISU BILI JEDINI

Predsjednik Intera od 1968. do 1984. Ivanoe Fraizzoli bio je poznat po svojoj štedljivosti. Svi znaju kako je sportski direktor u njegovo vrijeme Sandro Mazzola bio sve riješio i dogovorio s Platinijem, trebalo je samo potpisati ugovor. Fraizzoliju je cijena bila previsoka i transfer je stopiran. Iskoristio je to Trapattonijev Juventus, a ostalo je povijest.
Iako ne takva nogometna veličina, isto se dogodilo i s Carlom Ancelottijem. Veliki navijač Intera i nogometni talenat Ancelotti je čak igrao prijateljsku utakmicu u crno-plavom dresu, ali Fraizzoli je još jednom smatrao kako je njegov angažman preskup. Potpisao je za Romu, tamo ušao u legendu osvojivši Scudetto, a kasnije je i u Sacchijevom Milanu bio nezamjenjiv.
Ono što pak nije bilo poznato je da je još jedan velikan, sigurno i veći igrač nego Platini bio blizu igranja u dresu Intera. Naravno, taj put nije kriv predsjednik, jer događaj je iz 1966. kada je klub vodio Angelo Moratti. Radi se o velikom Eusebiju koji je preminuo prije pet dana. Eusebio je jednom prilikom rekao Guerin Sportivu: “Znate li da sam 1966. bio igrač Intera? Potpisao sam ugovor s Italom Allodijem (tadašnji sportski direktor) i bili smo u Milanu. U kolovozu sam trebao početi igrati u Seriji A. Bio sam u Pinetini i tražio sam dom u Milanu.” Međutim, baš tog ljeta Nogometni savez Portugala odlučio je zatvoriti nogometne granice i Eusebio je bio primoran ostati u Lisabonu.
Gledajući iz ovog aspekta, to je prava šteta, jer Inter je u sezoni 1966/67. izgubio prvenstvo u zadnjem kolu, ispao u polufinalu Kupa Italije, te izgubio finale Kupa prvaka od Celtica. Da je Eusebio igrao vjerovatno bi tripletta iz 2010. bila druga u našoj povijesti. Isto tako, moglo bi se špekulirati jeli najveći igrač koji je ikada igrao za Inter Ronaldo ili Eusebio.
8 thoughts on “Inter D2D – 09.01.2014.

  1. fanatico

    Znao sam da je Angelo htio dovesti i Pelea i Eusebia ali nogometni savezi Brazila i Portugala to nisu dozvolili, no nisam ovo znao da je sve već bilo potpisano sa Eusebiom.

    Reply
  2. J.Zanetti4

    ja neću pljuvati po Thohiru ukoliko ne dovede kvalitetne igrace sada… Ne mora on odmah u prvoj sezoni izboriti Ligu prvaka… ali definitivno cu ga pljuvati ukoliko za narednu sezonu ne povuce prave poteze i ukoliko Inter ne krene uzlaznom putanjom!!!!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *