full screen background image

Bonolis: Ovo nije Inter

Pitat ćemo se, zašto je bitno što kaže Paolo Bonolis? On je samo jedan od brojnih javnih ličnosti talijanskog etera koji navija za Inter. Ipak, najbolji showman u Italiji malo se razlikuje od drugih: nije diplomat, priča bez dlake na jeziku…

Bonolis je lani bio predmet medijskog prepucavanja jer je jedini hrabro izašao u javnost izjavom: “Sve je bilo namješteno da Milan igra Ligu prvaka, Fiorentina je doslovno pokradena”.

Danas je dao intervju www.fcinternews.it, a prenosimo ga jer smatramo da odražava razmišljanje velike većine Interovih navijača.

Možeš li analizirati situaciju iz navijačkog kuta?

Mazzarri radi odličan posao, ali ja na terenu vidim igrače koji bi u nekoj velikoj momčadi svi do jednog bili na klupi. Možda Handanović, Palacio, Alvarez i Cambiasso vrijede Intera. Drugi nisu za Inter. Nedostaju nam krila, nedostaju jaki bekovi, treba nam jaki branič. Treba nam inteligentan igrač u sredini. Pad je po meni počeo odlaskom Thiaga Motte. Tu ulogu može imati Kovačić, ali teško je bilo kome napredovati u ovakvom ozračju, a kamoli 19-godišnjaku. Nadalje, ako momak igra stalno samo 15-20 minuta ne daje mu se mogućnost niti da griješi, a to je ključno za talente: u njegovom slučaju ako pogriješi više nema vremena za ispravak. Interu trebaju igrači koji znaju voditi igru, a danas su tu samo trkači kao što je Cambiasso koji je stavljen za režisera.

Dakle, misliš da je problem u momčadi?

Apsolutno. Moram reći, Jonathan i Nagatomo se trude, daju doprinos, ali osrednje su klase, ne mogu riješiti utakmicu. Isto je i s Alvarezom: sjajna tehnika, dobar igrač, ali protivnik ga može bez problema ograničiti. A nazad smo negledljivi. Ranocchia ne zna ništa osim slati duge lopte, protiv Lazia sam bio na utakmici i poslao ih je četiri, sve krivo. A Guarin: ako puca to ide na parking, dok mu je svako dodavanje prejako za suigrača. Čitam da dovodimo D’Ambrosija: dobar bek bez dvojbe, ali to nije ono što će nam promijeniti sudbinu.

Govori se i o potrošenim veteranima?

Čujem da na kraju sezone odlaze Zanetti, Milito, Chivu i Samuel, ostaje možda jedino Cambiasso. Možda ružno zvuči, ali godine idu: ne igraš prezimenom, već nogama. Nisam bezobrazan, vrijedi za svakoga. Gledao sam Tottija protiv Juventusa, nije to više to. Posebno je izraženo ako takvi igrači igraju u veznom redu gdje moraš stalno trčati po 60-70 metara. U Rimu je Cuchu to igrao sjajno, presjekao je puno lopti, ali u godinama slavlja do sebe je imao mlade Zanettija, Stankovića, Vieiru i Thiaga Mottu. Danas su svi samo trkači. Natrag nam trebaju dvojica stamenih braniča. Jer ako je od svih Rolando taj koji “najmanje griješi” onda… To nije normalno. Ranocchia je jako dobar branič, ali toliko je propao da je to nevjerovatno. Juan jako dobro brani, ali kada krene s loptom postaje opasan za nas.

Puno se imena vrti, koga bi ti doveo?

Lamelu. Povučen je, a mislim da bi s Mazzarrijem napredovao i bio idealan za njegov nogomet. Kad bi onda na ljeto doveli Lavezzija imali bismo već par važnih igrača. No u nogometu se sve vrti oko veznog reda i tu moraš imati ljude koji znaju s loptom. Evo, recimo Taider u klubu kojemu je cilj igrati Ligu prvaka ne može biti u početnom sastavu. Odlična zamjena, ali nikako starter. Isto mislim i za Guarina koji igra na polušpici. Treba mu 15 minuta da se okrene. Kovačić je puno inteligentniji, puno discipliniraniji. I neka radi greške. Sjetimo se Pirla, postao je netko tek sa 25 godina: ako Mateo ne bude igrao ni tada nećemo saznati miriše li il’ smrdi. I na Olimpicu je odigrao tri-četiri odlične lopte dok su drugi bili letargični i spori. Kovačić griješi jer uvijek pokušava odigrati nešto što će izbaciti cijelu protivničku obranu, a to nikada nije banalno. Trebamo takve igrače. Ne možeš se uvijek nadati pobjedi radi protivničke pogreške. I Lazio je napravio tri gluposti otraga, ali mi nismo imali nikoga da to iskoristi. Danas je Inter na poziciji koju zaslužuje. Čak štoviše, možda je prema viđenom ovo i previše.

Što očekuješ od Thohira?

Nadam se da ima želju napraviti nešto bitno. Mogu razumjeti da ne može trošiti odmah, da prvo želi prodavati. Jer u siječnju se rijetki mogu plasirati negdje. Liga prvaka je daleko: trebalo bi shvatiti odmah koga dovesti kao pravo pojačanje, ali me toga strah.

Čega?

Da se prijelaznim rokom bave osobe koje ne vide dobro.

Misliš na Brancu i Ausilija?

Naravno. Ništa ne rade. U godinama kada su dovodili prave igrače imali su Morattija koji im je davao neograničen budžet. A u takvim uvjetima bih i ja radio čuda. A ktome smo bili u vrhu u Italiji dok su danas drugi klubovi privlačniji od nas. Moraš biti kirurški precizan, bez greške. Treba nam šest-sedam pojačanja, od čega tri vrhunska. Primjerice, Nainggolan nam je trebao kao kruh, a ode u Romu. To su stvari koje moraš odraditi, jer ako ih ne odradiš sada morati ćeš kasnije. Nisu to komplicirane stvari. Ako kupiš i potrošiš 30 milijuna sada ne moraš ih trošiti u lipnju. A tako možda dođeš do Lige prvaka koja ti garantira veću dobit. Ali ako se štedi i u siječnju, uz dužno poštovanje, dovedeš Schelotta onda nemaš nikakve šanse. D’Ambrosio OK, ali nije dovoljno. Protiv Lazija sam s tribine čitao Mazzarriju s usana što govori pomoćniku Frustalupiju: “Jeli ovo moguće” i “što to rade?” Dragi Walter, moguće je jer oni bolje ne mogu. Ne znaju.

Uz sve to sudačke odluke ne idu u prilog?

Istina. Ali ako želiš ostvariti rezultate i počneš se na to vaditi postaje komplicirano. Inter ima ime i povijest koja mu dopušta da izađe na teren i tolerira dvije ili tri sudačke pogreške svaku utakmicu. Sve moraš sam izboriti, jer ako čekaš da ti netko nešto pokloni… Stoga na stranu suđenje, Inter je loš. Tu ne mislim na trenera koji radi odličan posao s obzirom na kadar s kojim raspolaže. Slaže ih kako može, ali dovoljan je minimalan pad koncentracije ili malo jači protivnik da većina igrača jednostavno nestane. Nestaju jer više od toga ne znaju i tu ne možeš ništa.

Koje rješenje vidiš?

Ako Inter želi pobjeđivati mora se potrošiti novac. No to vrijedi za svaki klub: za Chelsea, za Arsenal. Moraš trošiti, ali na prave stvari. Dosta je više “Pereira”. Prije dvije godine s Morattijem sam pričao o Borja Valeru koji je ispao iz lige s Villarealom i mogao se kupiti za vrlo nisku cijenu. Završio je u Fiorentini. To su igrači koji mijenjaju vezni red, koji od sto lopti pogriješe dva puta. Stvarnost je jednostavna: ako Inter misli kupovati nakon što prvo nešto proda neće ništa uspjeti, jer igrače koji su sada u momčadi nitko ne želi. Jedino je rješenje da se Thohir pomiri sa tim i počne ulagati. Drugo ne preostaje: velika imena koja imamo su stara i ne možeš ih više prodati. Druga je opcija uzeti jeftine, mlade talente i moliti se Bogu da si pogodio. No ako mu firma zarađuje 13 milijardi dolara kao što pričaju onda bi mogao početi pravim korakom i uložiti u bar jednog vrhunskog igrača… U suprotnom ne razumijem zašto je kupio klub: da bi ga gledao na televiziji i pitao se “jeli ovo moje?”.
8 thoughts on “Bonolis: Ovo nije Inter

  1. Dexter

    Vidim da nisam jedini koji tvrdi da je Thiago Motta bio jedan od naših ključnih igrača i da je sve počelo nepovratno ići u neku stvar njegovom prodajom. Inače, što se tiče intervjua, baš kako kaže Fanatico, za okačit na zid.

Odgovori