full screen background image

Mao: Inter ne smije biti vezan za ljubav jedne obitelji

La Gazzetta dello Sport za svog je sugovornika prvog dana Nove godine izabrala potpredsjednika Intera Angelomarija Morattija. Vrlo znakovit intervju prenosimo u cijelosti…

Čega se sjećate iz dana kada vam je otac rekao: “Razmišljam prodati Inter”?

Nije to bio jedan trenutak, isto kao što nije bio 1995. kada se obitelj vratila u klub. Znate li kada mi je otac rekao “ako je prodaja najbolje rješenje moramo o tome razmisliti”? Mislim da je bila 1996., samo godinu dana nakon što je kupio klub. Njegova filozofija nikada se nije mijenjala: uvijek otvorena vrata, nikada osjećaj da je potpuni vlasnik Intera. Samo odgovornost, nikada posjed.

Jedinstven model: previše odgovornosti, sada na daljinu?

Jedinstven model u smislu povezanosti između nas i momčadi: to se od novih vlasnika ne može očekivati. Previše odgovornosti? Ista kao ona za koju je moj otac držao da sva ulaganja bez mogućnosti povrata, kako financijskog tako i ugleda nije više aktualno i moguće. Dapače, postalo je opasno za klub.

Što ste Vi rekli ocu kada ste shvatili da je odluka o prodaji donesena?

Bio sam previše umiješan u samu odluku da bih mogao osjetiti udarac u srce: osim osobnog žala uvijek je bila bitna dobrobit Intera. Mogli smo i sami izabrati drugačiji model rukovođenja klubom bez da ga prodajemo, ali to bi značilo da moramo promijeniti vlastitu prirodu: činjenica da smo toliki interisti, zagriženi navijači ne bi nam dopustila da napravimo potrebne promjene. Stoga mislim da je moj otac osim ogromne ljubavi pokazao i veliku inteligenciju.

Ispričajte nam o posjetu Thohirovom hotelu 25. srpnja motorom kada ste “spasili” dogovor koji je bio na rubu propasti?

Nije to bilo spašavanje, već razjašnjavanje: bitno, ali ne presudno. Ključni trenuci za dogovor bili su neki drugi: prvi susret licem u lice u Parizu kada smo shvatili da je to pravi put i da smo odabrali prave osobe, a drugi je osobni kada sam putovao od Milana do Imbersaga sam u automobilu s Thohirom i kada smo razgovarali o viziji Intera i shvatili da mislimo puno sličnije nego smo mogli zamisliti.

Što vam navijači govore kada vas sreću danas?

Navijači uvijek nastoje da govore ono što misle da će vam se svidjeti: “Inter će zauvijek biti Morattijev” najčešće je što mi kažu. No važno je baš da ne bude tako, da Inter bude neovisan o jednom ulagaču, da bude neovisan. Naravno, da ne izgubi svoju prirodu, ali da istovremeno ne bude vezana isključivo za ljubav jedne obitelji.

Što se ljubavi tiče, možda Vama ne govore, ali navijači misle kako je Thohir tu samo zbog biznisa?

Talijanski nogomet nije samo u padu, već u dubokoj krizi: pad je toliki da je teško pronaći nekoga tko se želi kladiti na svijet koji ne nudi garancije. Držati se starih modela je neodgovorno: vrijedi za vlasnike, medije i navijače. Naći novi, efikasan model jedini je pravi put. To donosi rizike i odricanja: posebno jer se moraš suočiti sa novim vremenom, sasvim drugačijim od onog na kojeg smo dosad navikli.

Jeli vjerovatnije da Morattiji za dvije godine napuste potpuno klub ili da ga ponovno otkupe, kako stoji u klauzuli?

Najlakše mi je zamisliti da nastavimo raditi zajedno i da se projekt koji imamo počne realizirati. No nije nezamislivo ni da potpuno izađemo iz Intera, iako Thohir i njegovi od nas traže baš suprotno. Stoga unatoč svim dionicama, ugovorima, klauzulama i vetoima trenutno osjećamo sintoniju i osjećaj odgovornosti. Teško je da može biti drugačije u ovom trenutku: u Interu se još osjeća prisutnost moje obitelji.

Jeli postojala mogućnost da Moratti bude predsjednik, Vi ako već ne Vaš otac?

Pitali su nas obojicu, ali od početka je odgovor bio ne. Željeli smo da imaju još veću odgovornost ulaganja u Inter.

Koja je bit potpredsjedničke uloge?

Razne: želja svih da iznutra živimo ovo partnerstvo, davanje kontinuiteta tradiciji kluba i obitelji, ali ponajviše jer dijelimo ideju za budućnost i potreba da radimo zajedno. Kako sada stvari u Interu stoje teško bismo mogli jedni bez drugih.

No može li se imati ista ideja uz tako različite filozofske pozadine?

Razlika je samo u doživljenom: dodatna vrijednost Thohira upravo je ta što on dolazi van naše povijesti tako da sve može puno bolje vidjeti i živjeti.

To znači da će se klub revolucionalizirati?

Za sve ima vremena, a nitko tko radi u Interu neće biti unaprijed osuđivan, već isključivo prema svojim rezultatima.

Koja je Vaša ideja što se tiče stadiona?

Već 10 godina radimo na tome i imamo spremne studije, ali sada je vrijeme kada moramo čekati. Za početak moramo urediti San Siro, ali ja ostajem pri težnji za vlastitim domom. Smatram da navijač mora doći na stadion i osjećati se kao da je došao vlastitoj kući, a za Inter ne vjerujem da to može biti obnovljeni San Siro. Ne može se puno napraviti sa San Sirom. I tu se slažemo s Thohirom iako to nije apsolutni prioritet. Sve će doći u svoje vrijeme.

Kako biste opisali Thohira s par riječi?

Četiri su pridjeva: entuzijazam, skromnost, poštovanje i rad. Jako se trudi da shvati, posebno ono u što se ne razumije puno: daje baš sve od sebe da bi popunio praznine. Njegovu filozofiju u potpunosti podržavamo: širiti se poštujući povijest.

Što Vam najčešće kaže, jeli istina da Vas naziva bratom?

We work together, radimo zajedno je najčešće što mi kaže. Ponekad me naziva bratom, ponekad oslovljava s gospodine. Što je rekao nakon derbyja? Bio je toliko sretan, nije trebao ništa govoriti.

Što Vam se sviđa kod Mazzarrija?

Ono što nas je uvjerilo da novi ciklus započnemo s njime: potpuno je usredotočen na ono što radi. Čak i previše, ponekad bi se trebao opustiti. Jeste li ikada vidjeli koliko i kako puši nakon utakmica?

S obzirom na rekonstrukciju momčadi Mazzarri je od vlasništva tražio samo da se jasno očituju u vezi ciljeva?

U odnosu na prijašnje godine cilj je biti kompetitivan, ali bez da se razmišlja o naslovu. Govoriti stalno o nultoj godini može navoditi na krivi trag: ciljati najviše je ono što moramo kako bismo motivirali momčad, a siguran sam da Mazzarri to radi. Isto tako obvezujuće je biti jasan prema navijačima: očekujemo povratak našim standardima, ali uz nešto dulji period i drugačijim projektima. Da bi mogli biti strpljivi treba komunicirati iskreno: to je ono što traži Mazzarri.

Kladite li se na Inter u Ligi prvaka i zašto?

Možemo do toga, Inter mora letjeti visoko. Bitno je da nam je to cilj, i to realan cilj. No ako ne uspijemo nikome se zbog toga neće suditi.

Gdje vidite Guarina na kraju siječnja?

Reći ću vam isto što bi vam rekao moj otac ili Thohir: za to pitajte ljude koje vode prijelazni rok, a vrijedi i za Lavezzija, Lamelu i sve one o kojima se ovih dana priča. Guarina vidim kao potencijalno velikog igrača, ali koji mora shvatiti odgovornost. Mora biti onakav kao protiv Napolija i u derbyju.

Za Inter budućnosti jeli važniji Guarin ili špica koja treba Mazzarriju?

Bitno je da momčad slijedi trenera i da trener ima povjerenje u igrače koji su mu na raspolaganju. Na tim temeljima ćemo donositi odluke u prijelaznom roku.

Pozitivno i negativno iz prvog dijela sezone?

Sretan sam što je Alvarez počeo demonstrirati svoj potencijal. Sviđaju mi se talenti, a on je nastavljao davati sve od sebe u ne tako prijateljskom ozračju. Za popraviti je tablica, onih četiri-pet bodova o kojima je i Mazzarri pričao.

Jeste li ponosni što ste Vi inspirirali dovođenje Alvareza?

To je legenda. Nikada nisam sugerirao, niti davao ključna mišljenja za dovođenje bilo koga: nikada si to ne bih dopustio.
Odgovori