full screen background image

Moratti skroz otvorio dušu i priznao javnu tajnu: Najviše sam volio Recobu

Počasni predsjenik Intera Massimo Moratti za Rainews 24 otvoreno je progovorio o svojih gotovo 19 godina na kormilu kluba…

Ljubavna priča Morattijevih i Intera?

Počela je prije više od 50 godina sa mojim ocem. Odnosno još prije, od moje majke koja je prva u obitelji navijala za Inter, odvela oca na jedan Lazio – Inter gdje se i otac zaljubio u crno-plavo. Meni nije preostalo ništa drugo nego da nastavim tom linijom. Kasnije su nas pritiskali da se vratimo u klub, pa sam zato započeo avanturu.

Kako se danas osjećate?

Mislim da sam napravio pravi potez. Morate misliti da ste nezamjenjivi dok radite određeni posao, jer samo tako možete paziti na svaki detalj, iako znate da u stvarnosti niste nezamjenjivi. Upravo zato trebate znati procijeniti kada predati nešto u ruke onoga tko ima isti vaš entuzijazam i snagu, a ktome i vremena se mijenjaju, prirodno je da ciklusi počinju i završavaju.

Kada je nastala ideja da se rastanete od velike ljubavi?

Nakon triplette, a sada se konkretizirala. Iskoristili smo priliku preko osobe koja se sama prezentirala. Bilo je zanimljivo u početku, a kasnije preraslo u nešto konkretno.

Kakav je Thohir?

Vrlo aktivan, radnik, pažljiv. Ostavio je sjajan prvi dojam. Kada smo se drugi put sreli još jači i tako svakim susretom sve više. Stoga je sigurno kvalitetna osoba, jer u suprotnom ne bi ostavljao takav dojam. Pazi na sve, a uz to je jako simpatičan i sjajan komunikator što je jako bitno u nogometu. Mislim da smo imali sreće.

Kojeg ste igrača najviše voljeli?

Otkriti ću vam javno, iako mislim da svi znate da je to Recoba. Iz razloga što je imao puno više vještine nego je pokazivao pa te uvijek mogao iznenaditi. Imao si dojam kako će svaki trenutak izmisliti nešto posebno. Bio je odličan igrač i odlična osoba. Sigurno igrač koji mi je najviše budio maštu.

Ronaldo?

Kada je došao kod mene doma nakon pet minuta znao je kako se svi ukućani zovu. U početku je bio tih, a nakon pet minuta naučio je sve što se događa u mom domu. Bilo mi je jasno zašto tako brzo zna što napraviti s loptom i kako se kretati po terenu.

Mancini?

Sve je krenulo od kada mi je poslao dres Intera s ogromnim Scudettom i rekao mi: “Ako dođem moramo početi skroz ispočetka.” To me se dojmilo, a na kraju je imao pravo. Ima karakter koji je ponekad nerazumljiv i težak, ali dio je osobnosti koja je svakako pobjednička.

Mourinho?

Poseban, budan, spreman, veliki radnik. Njegova tajna je rad. A sposoban je biti karakter, imati posebnu komunikaciju, biti duhovit. Sve je to proračunato kako bi ostvario uspjeh. Ne kažem da ne zna biti spontan, bez daljnjega, ali većina je izmišljena kao njegov rad za klub.

Najteži i najljepši trenutak?

Najteži svakako ova prodaja, jer moraš biti odgovoran i dobro paziti kome ostavljaš klub. To mora biti ne na tvojoj razini, već na razini očekivanja navijača. A to je puno teže nego ući u klub, što se može okarakterizirati kao ludost i zato preko toga pređeš a da i ne osjetiš u što se upuštaš. Najljepši svakako osvajanje Lige prvaka nakon više domaćih titula. No sve to uz veliku sreću donosi i odgovornost za budućnost kluba.

Optuživali su vas da imate previše stranaca?

Eto, na kraju je i predsjednik stranac, možda smo pretjerali. Šalu na stranu, ali ja nikada nisam vidio razliku između talijanskog ili stranog igrača. Nikad se nisam limitirao na to koliko Talijana moram imati u momčadi. Za mene je Zanetti bio Talijan, Ronaldo bio Talijan, jer svi su igrali za Inter, budili maštu i radili sve kako bi podigli razinu talijanske momčadi s talijanskom publikom. To mi stoga nikada nije smetalo, a i dalje ne razumijem takve kritike. Možda je i to dobar razlog da sam otišao.

Kako vidite današnji nogomet, u kojem će se u Romi udružiti Amerikanci i Kinezi?

Svakako ne mogu negativno suditi, jer sam upravo napravio isto. Ako stranci vide nešto u našem nogometu smatram da to može biti samo pozitivno. Imamo naše karakteristike, rukovođenje klubovima koje je dobro. Ali potrebno se otvoriti u komunikaciji, jer to se sada traži. Komunikacija je postala tako brza da si ne možemo priuštiti da ostanemo u svom teritoriju.

Kako je obitelj doživjela prodaju?

Iste osobe, a ponajviše supruga, koje su se bojale kada sam kupovao klub sada tuguju jer misle da smo mogli nastaviti i još puno toga napraviti. A postoji i privrženost s osobama koje rade u klubu, pa je i zato teško odvojiti se od nečega zbog čega do jučer nisi mogao spavati. I sada odjednom reći ‘briga me, to me se više ne tiče’. Sinovi su shvatili situaciju. Dosta su trajali pregovori, pa su imali vremena naviknuti se i prihvatiti to što se događa i kakva bi trebala biti budućnost.

Što sada?

Ako emotivno živiš sve što radiš, onda sam siguran da ću pronaći nešto emotivno što će mi ispunjati život.
4 thoughts on “Moratti skroz otvorio dušu i priznao javnu tajnu: Najviše sam volio Recobu

  1. nraguz

    I Moratti potvrđuje što Mourinho stalno govori sam za sebe, da je van reflektora sasvim drugačija osoba. Teško je vjerovati da netko može toliko dugo biti nešto što nije… Ne možemo znati, ali svaka čast Mou ako je stvarno tako. Oscar za životno djelo trebao bi biti spreman.

Odgovori