full screen background image

Thohir: Model sporta u SAD-u je taj koji moramo slijediti

Predsjednik Intera Erick Thohir jučer je gostovao u popularnoj emisiji Fabia Fazzija “Che tempo che fa” na RAI 3…

Gospodine Thohir, Vi ste predsjednik Intera. Svim navijačima koji se pitaju ‘Koga će dovesti’ što odgovarate?

Prije svega vam hvala na pozivu, čast mi je biti ovdje. Puno je glasina o igračima, ali najvažnije je da stvorimo sistem, jer ne možemo donositi odluke o pojačanjima sami. Trebamo s trenerom i sa stručnim stožerom razgovarati o potrebama momčadi kako bi ekipa razveselila navijače. Ne mogu dovoditi nekoga samo zato što se meni sviđa, već samo ako je koristan momčadi. To je najvažnije, jer bitno je vidjeti da momčad igra dobro.

Jeste li oduvijek bili navijač Intera?

Kada smo bili djeca željeli smo igrati u Serie A, jednoj od najljepših stvari koje postoje u nogometu. Moji partneri i ja smo počeli navijati za Inter u 80-ima, u doba tri velika Nijemca: Matthausa, Brehmea i Klinsmanna. Stalno smo pratili Inter putem TV-a ili novina. Sada imamo konkurenciju u Premier Leagueu i Bundesligi, ali ako svi želimo raditi nešto bolje onda mislim da možemo biti najbolje prvenstvo na svijetu. Italija je na kraju krajeva jedna od najljepših zemalja svijeta.

Što ste rekli momcima?

Susreo sam se s njima s trenerom; vidjeti uživo te zvijezde koje sam gledao na TV-u i mene je iznenadilo. A morao sam im, kao predsjednik, dati do znanja kako moraju davati sve od sebe na svakoj utakmici. Ono što pobjeđuje je srce, ako tako igraš dobit ćeš svaku utakmicu.

Hoće li Mazzarri imati podršku?

Ja vjerujem kako ako želiš uspjeh u životu moraš raditi zajednički, imati jasan cilj i naporno raditi. U Mazzarriju vidim sve to i zahvaljujem se Morattiju što ga je odabrao. Za sljedeće tri sezone imamo sve na mjestu. 2016. će finale Lige prvaka biti u Milanu i Inter mora biti spreman. Ne znam možemo li je osvojiti, ali uz pažljivu pripremu brzo ćemo se vratiti u LP.

Znate li što Vas čeka kad su u pitanju ulaganja?

Da (smijeh…). Ako se pogleda šest-sedam godina unatrag promijenili smo model. U Engleskoj su tri-četiri kluba u vlasništvu Amerikanaca. Ja nisam Amerikanac, ali dobro poznajem SAD zbog ljubavi prema košarci. Tu sam shvatio kako oni od sporta rade industriju: imaju dugoročne planove, znaju kako se proširiti i biti jaki. Ako Inter ne bude slijedio taj model neće biti kompetitivan u budućnosti. Prvo moramo biti jaki, a navijač mora gledati uzbudljive utakmice. Ako nemamo dobar biznis plan onda nema povrata uloženog. A to je ključno da bi klub bio održiv.

Jeli Vas Moratti zamolio da nešto ne dirate u Interu?

Prvi put smo se sreli prije šest mjeseci. Oduvijek sam njegov navijač, pa je situacija bila neobična. Ali govorio sam mu odmah otvorena srca. Odmah sam mu rekao da ga ne dolazim zamijeniti, već stvoriti duh održivosti kluba. Rekao sam mu da ono što je od Intera napravio u 18 godina ja nikada ne bih mogao i da ćemo ako budemo radili zajedno biti strašno jaki. U budućnosti će ostati samo 10 klubova i želim da Inter bude jedan od njih.

Hoće li tih 10 imati svoje prvenstvo?

Konkurencija je ogromna, pogledajte Real Madrid. Inter je napravio fantastične stvari, ali imao je problema posljednjih godina. Nije bajna situacija, ali s Morattijem ćemo napraviti još jači Inter.

Hoćete li kupiti kuću u Milanu? Gdje ćete živjeti?

Preuzeo sam odgovornost u Interu, želim imati strast da uspijem. Neću biti tu svaku utakmicu, ali gledati ću na TV-u, kao navijač na daljinu. Buditi ću se u 2:45 kako bih gledao Inter, to je dio moje odgovornosti. A vratiti ću se 28. studenog do 2. prosinca s obitelji.

Možete li promijeniti termine Interovih utakmica sada kada je Vaš?

Ne, nije moj: Inter je od navijača, te od grupe koja rukovodi njime, nije samo moj. A Serie A odlučuje o terminima.

U Milanu postoji još jedan klub čiji je predsjednik biznismen u svijetu medija, kao Vi?

Da, ali ja se neću kandidirati u Indoneziji (smijeh). Moje aktivnosti dolaze iz strasti, samo zbog toga sam u sportu.

Zašto Vam se brat zove Garibaldi?

Moj otac mu ga je dao, uvjeren da će mu donjeti sreću. A moje dolazi od Vikinga. 2001. kada sam kupio Republiku (indonezijska dnevna novina) rekao sam bratu da mi se sviđa posao medija, nisam to napravio radi moći. A ocu sam rekao da mi je dao univerzalno ime, pa je tako lako ići i u SAD i u Italiju i bilo gdje.

Jesu li Ventola i Fresi zaista Vaši najdraži interisti?

Da sam rekao Ronaldo ili Figo svi znaju tko su i imaju bezbroj navijača. Ali ja se sjećam i Ventole i Fresija, Intera koji tada nije imao puno sreće, da tako kažemo. A Ventolu ne volim samo zbog njegove supruge (Indonežanka).

Kada očekujete prvi Scudetto?

Neka Bog odluči.

Zašto niste kuplili Alitaliju?

Nije dio moga poslovanja, ali svakako ću probati uspostaviti nove veze između Italije i Indonezije.

Znate li za Sampdoriju, moj klub?

Da, igrali su jednom u Indoneziji, sjećam se Attilija Lombarda.
3 thoughts on “Thohir: Model sporta u SAD-u je taj koji moramo slijediti

  1. fanatico

    Morat ćemo se naviknuti Nikola. Prvi nastupi su sasvim zadovoljavajući, nema velikih riječi i obećanja, pogotovo oko transfera. Prvo konsolidacija i stabilnost kluba te promocija i marketing (u čemu smo debelo zaostajali za moćnim klubovima) a onda zdravim novcem pametno ulagati. Svim srcem pozdravljam tu strategiju i nadam se da će uspjeti. Sretno nam svima!

  2. Alen

    “Ne mogu dovoditi nekoga samo zato što se meni sviđa, već samo ako je koristan momčadi”..ovim rijecima je mene “kupio”..nadam se da ce to i ispostovat..ja mislim da nema nista losije za klub kad se igraci kupuju bez misljenja trenera..taj model je pokazo se kao vrlo porazan u Milanu zadnjih godina,kad je cika galijani i bersluskoni dovodio igrace,te u realu gdje samo marketinski igraci se dovodili do dolaska Murinja..a bgm da je i Morati vise postovo trenere,prije, danas bi imali puno vise titula..Znaci trener da bude glavni,ko god on bio,a mislim da Walter moze bit dugorocno rjesenje..I da nogira Brancu, za npr Orialia i mislim da cemo bit svi presretni..Hvala Velikom MORATIU za ljubav,strast koju nam je davao sve ove godine..Dobrodošo “Tole” 😀

Odgovori