full screen background image

Thohir predsjednik, Morattiju počasno mjesto

Inter je od danas i službeno po svim mjerama u većinskom vlasništvu International Sport Capitala…

Erick Thohir, Rosan Roeslani i Handy Soetedjo predvodnici su grupacije, a otkupljeno je 70% dionica koje su do sada bile u vlasništvu obitelji Moratti. Od danas bivši predsjednik ostaje, sa registriranim imenom Internazionale Holding, na 29,5% udjela, dok manji dioničari imaju 0,5% udjela u vlasništvu milanskog kluba.

Svi podaci bili su poznati od prije mjesec dana kada je stavljen potpis na kupoprodajni ugovor. Bilo je nejasno samo hoće li Massimo Moratti prihvatiti inicijativu Ericka Thohira da i dalje bude predsjednik kluba. Danas je dao konačan odgovor, a kojeg je dao naslutiti u izjavama posljednjih dana. Ne. Obrazloženje je jasno: “Hvala Ericku na inicijativi kako prema meni tako i prema mom sinu, ali mi nismo takvi, ne radimo na taj način. Ne bi bilo u redu donositi odluke za nekog drugog, znajući da odgovornost ne snosimo mi već netko tko zaista upravlja klubom.” Međutim, Moratti je prihvatio ulogu počasnog predsjednika Intera: “Tako ću ipak ostati blizu momčadi.”

Tim činom Massimo Moratti se je samoisključio i iz Upravog odbora koji od danas umjesto 14 ima osam članova: Erick Thohir (predsjednik), Rosan Roeslani, Handy Soetedjo, Thomas Shreve i Hioe Isenta sa strane ISC-a, te Angelomario Moratti (potpredsjednik), Rinaldo Ghelfi i Alberto Manzonetto sa strane obitelji Moratti.

Press konferencija koja je usljedila nakon sastanka Upravog odbora bila je puna veselih tonova i pohvala. Moratti je objasnio razloge prodaje kluba, ali i priznao kako je emotivno to bila iznimno teška odluka: “Naravno da sam prepun emocija, ali srećom ovo je potrajalo, pa sam se imao vremena pripremiti. Inter je fantastičan, nema jednake emocije. Mi Morattiji smo tu za Thohira. Iz tog ljudskog, emotivnog razloga mi je teško, jer ova avantura nije počela prije 18 godina, već davno prije. Sada sam običan navijač, a znamo da se svaki navijač Intera pomalo osjeća dušom kluba. Tako i ja. Sada ću se moći slobodnije izražavati na stadionu i otvoreno govoriti što mislim o sucu utakmice. No ekonomski znam da ostavljam Inter u pravim rukama. Nema dvojbe kako će ovo biti uspješna priča.”

Erick Thohir zahvalio je mnogima: Bogu, Roeslaniju, Soetedju, njihovim obiteljima i svim navijačima Intera u svijetu. Posebno obitelji Moratti: “Ono što je napravila obitelj Moratti je nevjerovatno. Mi želimo tako nastaviti i Inter napraviti održivim u svakom smislu: kompetitivnom, ali i financijskom. Imamo bazu koja je stvorena dovođenjem Mazzarrija prije tri mjeseca i za dvije-tri godine želimo biti prvenstveno zdrav klub, a zatim biti među 10 najboljih klubova svijeta. To je cilj. Veliki Facchetti je rekao: ‘Tajna svakog uspjeha je u vlastitoj uvjerenosti’. Tako razmišljamo nas trojica koji navijamo za Inter još od 80-tih od kada se Serie A prati u Indoneziji. Ta regija je veliki potencijal odakle želimo privući još više navijača u ovu obitelj. Kina, Indija, SAD, to su tržišta na kojima moramo pojačati strast za Interom. Danas je poseban dan za mene. Dan kada sam ispunio san i zato sam se na početku prvo zahvalio Bogu, koji mi je ovo dopustio. Nas trojica smo tu, jer smo odlični biznismeni, ali bez Morattija nećemo, jer obitelj Moratti zna kako se vodi nogometni klub. Svi ćemo zajedno raditi kako bi Inter bio među 10 klubova svijeta, a ujedno financijski zdrav. Chi non salta rossonero e!”
Odgovori