full screen background image

Velika trešnja… a o nogometu drugi put

Znam, znam… sigurno su mnogi sad pomislili: “Što je ovo sad?! Pa neće valjda razglabat o voću!”
A ja, kad pomislim o čemu pišem, vjerujte mi volio bih da ovo bude o suncu, proljeću i voću. Ali neće, ne može!
Voćku iz naslova mi Dubrovčani zovemo “kriješva”, dok pojam trešnja u mome kraju označava nešto puno opasnije – Potres!
Pamti moj Grad nekoliko takvih epizoda u svojoj dugoj povijesti. Najpoznatija je ona iz 1667 kad je veliki dio grada porušen, a dobar dio stanovnika izginuo. Bio je to početak kraja jedne od najvećih mediteranskih trgovačkih sila onoga vremena. U novije vrijeme dobro nas je pogodio onaj 1979, a još nam je svima ovdje živo sjećanje na 1996 kad je stradao gradić Ston pedesetak kilometara zapadno od Dubrovnika, a i sam se Grad također dobro protresao.
Bilo bi lijepo da, kad već pišem o katastrofama, sad mogu pisati isključivo o onima koje su se dogodile davno i čije posljedice danas malo tko osjeća. Međutim ovih se dana u talijanskoj pokrajini Abruzzo dogodio snažan potres koji je desetke tisuća ljudi ostavio bez krova nad glavom, te stotine obitelji zavio u crno. Izvještaji o novim žrtvama i dalje pristižu, dok tlo nastavlja podrhtavati. Europa se ujedinila u naporima da pomogne stanovništvu u potresom pogođenom području.
Ujedinili su se i talijanski nogometni klubovi u pokušaju senzibilizacije javnosti i prikupljanju sredstava koja će biti iskorištena za pomoć najugroženijima. Tako su iz Intera priopćili da je otvoren poseban račun na koji bilo tko može uplatiti proizvoljni novčani znos i pozvali sve klubske navijačke udruge da pomognu svojim donacijama. Također je pod okriljem kluba otvoren i koordinacijski centar u koji se mogu prijaviti svi volonteri koji su voljni pomoći u normalizaciji stanja na terenu.
Iz AC Milana su najavili doniranje jednog dijela zarade koja je ostvarena prilikom priprema.
Roma se udružila s lokalnim radiom, te kroz radijski program prodaje robu sa svojim logom od čega će zaradu proslijediti onima kojima je pomoć najpotrebnija.
Napoli, Catania, Siena, Atalanta, Chievo i Sampdoria odlučili su se u korist ugroženih obitelji odreći svega prihoda od prodaje ulaznica na njihovoj slijedećoj utakmici.
Uprave Udinesea i Fiorentine također su obećale pomoći.
Sve ove zasebne klubske inicijative pokazuju da nogomet nije samo igra koja nas dijeli na navijače ovog, ili onog kluba, nego je također i način kroz koji se, kad treba, može pomoći.
Uz svo dužno poštovanje žrtvama i njihovim obiteljima nakon nekog vremena će se o ovoj velikoj nesreći početi govoriti u prošlom vremenu, a talijanska, europska i svaka druga javnost cijelu će stvar nesvijesno gurnuti u drugi plan. Nije to ništa neobično, tako je to u životu. Zato treba reagirati odmah!
Bilo bi lijepo kad bi i mi kao dio milijunske populacije Interovih navijača, ako već jesmo daleko od (epi)centra događanja, barem upotrijebili onaj broj računa s naše matične stranice, te preko predsjednika Inter Cluba Rijeka, regionalnih povjerenika, ili na neki treći način uspjeli odvojiti malo od svoga i poslati njima. Bog zna da je tim ljudima svaka pomoć dobrodošla i oni će je znati cijeniti u svojim srcima, a to je jedino mjesto koje se istinski računa.
2 thoughts on “Velika trešnja… a o nogometu drugi put

  1. fanatico

    Bravo Dexter! Krasan tekst i jako dobra ideja. Najbolje bi bilo da šaljemo svoje novčane priloge na jedan TR od naših članova i onda taj iznos uplatimo u ime Inter cluba Rijeka na žiro račun Intera u Milano a onda će oni prosljediti gdje treba. Kao što i sam kažeš treba reagirati što prije. Svatko neka pošalje neki minimum koji ga neće opteretiti a jako će dobro doći onima kojima je potrebno. Nikad se ne zna kad zlo može pokucati na čija vrata. Najosetljiviji su ono koji su ga osjetili. U konkretnom slučaju (potres) Dubrovčani jako dobro znaju što je to i zato samo trebamo pratiti svoje srce i dati svoj skromni doprinos.

  2. nercco

    svaka cast na ovome,odlicno.. rado bih da se ukljucim malim doprinosom, pa bih volio da znam kako, postoji li nekakav racun, gdje bi se moglo uplatiti,pa da vi to preko ovog naseg kluba proslijedite.. veliki pozz za sve interiste.. nercco

Odgovori