full screen background image

Stramaccioni: Moja presuda je ono što napravim od sada do kraja sezone

Sutra se na Giuseppe Meazzi igra uzvratna utakmica osmine finala Europske lige između Intera i Tottenhama. Tom je prigodom trener nerazzurra Andrea Stramaccioni održao press konferenciju…

S kojim se poteškoćama susrećeš s obzirom da moraš misliti i na sastav u Genovi?

Mislim da moramo razmišljati samo o ovoj utakmici, i potruditi se s obzirom na rezultat iz prve utakmice. Ne želimo omalovažiti utakmicu, ali znamo kakva nam je situacija u ovom natjecanju. Želimo najbolje, a nogomet je čudan. Stoga ćemo vidjeti kako će krenuti utakmica.

Sutrašnji je rezultat važan psihološki, ali u nedjelju je ipak važniji.

Znamo kolika je važnost preostalih utakmica u prvenstvu, ali glavom smo samo u sutrašnjoj utakmici. Želimo igrati što bolje, a od petka se okrećemo prvenstvu. Moramo ispasti dobri pred svojim navijačima, ali za prolaz nam treba i sreća.

Vidite li sličnosti s lanjskim Interom koji se također mučio?

Sada ima još 10 utakmica, lani kada sam došao bilo ih je devet. Svi u svlačionici isto mislimo i ne slažemo se s Chivuom, no to zna i on. Znamo svi da igramo loše, to ne možemo poreći. Na meni je da vratim momčadi sigurnost koja je nestala. Prvo poluvrijeme protiv Bologne bilo je najgore do sada, jer smo bili ustrašeni i ukočeni. Moramo se vratiti tamo gdje smo bili kada smo bili na bod od vodećeg, s istim sastavom i istim trenerom. Potreban je trenutak da se sve sruši, a puno vremena da se izgradi. Chivu je kao pravi čovjek bio iskren i svima poslao poruku. Trener je prvi koji priznaje da mu se ne sviđa ono što vidi, kriv je, ne skriva se iza toga, ali je isti onaj koji je bio na bod od vodećeg. Takav sam, optimist.

Rezultat Milana pokazuje da utakmice traju 180 minuta, na čemu ste radili?

Na raspored snaga, da osposobimo one koji su i dosad dali puno ove sezone. Taktički znamo koja su ograničenja Tottenhama i vidjet ćemo na terenu hoćemo li uspjeti.

Kako vratiti mirnoću?

Trener ne smije izgubiti lucidnost, mora stalno misliti na teren. Sam sam od toga profitirao kad sam došao. Dovoljno sam pametan da kada stvari ne idu dobro ne smiješ od toga bježati. Bio bih zabrinut da ne vidi želju za okretanjem situacije kod igrača. U nedjelju u drugom dijelu smo se odkočili i nadam se da se možemo fokusirati na preostale utakmice. Meni će biti suđeno po onome što napravim od sada pa do kraja. Predsjednik je ljut, ali i mi smo.

Imaš li osjećaj da ti je nedjelja posljednja prilika?

Iskreno ne, mislim kako će mi se suditi na kraju sezone. Ali predsjednik se možda odluči dati mi otkaz nakon Sampdorije. No od njega osjećam potporu i povjerenje. Stalno je bio 100% uz mene, ali on je predsjednik i njegova je zadnja.

Čini se da nešto nedostaje fizički?

Ako se ne promijeni raspored utakmica u Europskoj ligi se troši više energije nego u Ligi prvaka. Sve utakmice igrane četvrtkom jako utječu na nedjelju. Mi uz to imamo i problema s listom za Europu i to skupo plaćamo u prvenstvu. A na sve to imamo gomilu ozljeda. Kada bih ponovno igrao Europsku ligu promijenio bih način sastavljanja momčadi. I druge momčadi imaju ove probleme. A nadam se da ćemo zaigrati Ligu prvaka.

U inicijalnom projektu su bili predviđeni ovakvi problemi?

Nije problem osmisliti i pokrenuti projekt, već ga održavati i braniti kada stvari ne idu dobro. Teško nam je što nemamo kontinuitet u ovom periodu ali i u samim utakmicama. Cilj ostaje treće mjesto, važno je i kako ćemo doći do njega. Pokazali smo da imamo kvalitet, ali to više ne možemo potvrditi. To nas ljuti i moramo pronaći sigurnost unutar sebe, jer i drugi imaju problema. Ovo izjednačeno prvenstvo ti brani da gubiš bodove, ali te u isto vrijeme održava u utrci. Ocjene novinara se mijenjaju iz utakmice u utakmicu i bit će još 10 različitih mišljenja.

Jeli tvoja budućnost vezana za sutra ili za treće mjesto?

Gleda se rezultat na kraju sezone, a predsjednik odlučuje. Nikad se ne predajem, koncentriran sam na davanje svega od sebe i ono malo znanja što imam na terenu. Ne slušam druge, a bit će vremena za ocjene.

Idu li svi u klubu prema istom cilju?

Moj prvi sugovornik je predsjednik, zanimaju me samo njegovi naputci. A normalno je da sa svima svakodnevno komuniciram, ali oslanjam se na predsjednika i na momčad. Moja je dužnost biti trener, a Inter je pun profesionalaca koji rade svoj posao.

Ide li Nagatomo s reprezentacijom?

Pozvan je, ali kao ne bude dobro i ne igra za nas neće ni za Japan.

Kaješ li se što si prije godinu dana uzeo ovaj posao?

Apsolutno ne, a normalno je da ima pozitivnih i negativnih perioda. Griješio sam, kritike su zaslužene, ali dao sam sve što znam. Nisam se zanosio kada su govorili da sam odličan, a ne ubijam se ni sada kada govore da sam užasan.

Zašto protiv Bologne nisu igrali Kuzmanović i Rocchi s obzirom da nisu na listi za Europu?

Kuzmanović je imao problem s mišićem i kada sam mijenjao Stankovića odlučio sam se za Kovačića. Cambiasso je ušao jer može biti opasan prema naprijed. Rocchi bi nam pomogao u finalnom pritisku, ali već sam ubacio Cassana, a s Cambiassom sam potrošio sve zamjene.

Misliš li da se nešto može promijeniti do kraja sezone i da možeš ostati na klupi Intera?

Uvjeren sam u svoj rad i profesionalnost momčadi. Da je prvenstvo završilo u nedjelju završili bismo nezadovoljavajućom pozicijom. No ostaje 10 utakmica i vjerujem u momčad. Trebamo zasukati rukave, spustiti glave i raditi.

Ako okrenete rezultat sutra što ćeš reći?

Naši se pozitivni rezultati gube u vremenu, jer nemamo kontinuitet. Platio bih za rezultat sutra, ali onda i za nastavak takvih rezultata u prvenstvu, a ne da sutra okrenemo i nastavimo s oscilacijama. Sutra će biti teško, zasada stoji rezultat iz prve utakmice. No siguran sam da ćemo poslati pozitivnu poruku sutra i ponovno početi skupljati bodove u Genovi.
2 thoughts on “Stramaccioni: Moja presuda je ono što napravim od sada do kraja sezone

  1. stefke25

    e moj strama… mjenjas taktike ko ja carape, igraci stalno igraju van svojih pozicija, vadis se na umor zbog europe lige a sta je sa juventusom koji igra ligu prvaka? Inter je klub koji treba iskusnog trenera, gazdu u svlacionici a ne pocetnika koji se uci na pogreskama. Uci se u sieni a ne u Interu…

Odgovori