full screen background image

Gazzetta: Kovačić je pametan, maštovit i karizmatičan. To je igrač koji će pokrenuti Inter!

“Inter je pronašao veznjaka koji će ga pokrenuti” , zaključila je Gazzetta dello Sport dan nakon što se Mateo Kovačić u Europskoj ligi predstavio lucidnom igrom i asistencijom protiv Cluja, te po prvi put zaradio ovacije San Sira.

Trebalo je, dakle, 15 dana da “ragazzino”, kako ga u svojim izvještajima nazivaju talijanski novinari, u punom svjetlu pokaže svrhu i isplativost jednog od 10 najvećih transfera proteklog prijelaznog roka. Premda je nakon poraza od Siene ugledni kolumnist Alfredo Pedulla upozorio trenera Stramaccionija da Kovačiću ne daje previše odgovornosti u igri, 37-godišnji se stručnjak opet odlučio za metodu glavom kroz zid – i profitirao.

Nije loše za prvi start

Osim “satelitske” asistencije za dvostrukog strijelca Rodriga Palacija s točno polovice igrališta, kojoj je prethodilo fino štopanje prsima, Kovačić se u 88 minuta na travnjaku prezentirao i s pokretanjem dugačke akcije za prvi gol, dva dalekometna pokušaja te raskošnim organizacijskim sposobnostima u središtu Interove formacije (4-3-1-2). Gazzetta dello Sport podsjetila je da je zbog ozljede gležnja zamalo propustio utakmicu.
“Dečko se oporavio i postao nositelj igre. Pokazao je tehniku i karakter, u prvom poluvremenu bio je posvuda i tražio loptu. Često je dodavao iz prve, a kada bi se odlučio za prodor, rijetko je gubio loptu. Inter je stvarno pronašao igrača koji može pokrenuti vezni red i druge motore, Guarína i Cassana. Nije loše za prvi start od prve minute”, piše Gazzetta.

Za partiju protiv kluba u kojem igra Saša Bjelanović (ušao u 84. minuti), Kovačić je od Il Giornalea zaradio sedmicu. Jedino je Palacio (7.5) bolje ocijenjeni igrač od njega i Cassana. Milanski dnevnik divi se kako Hrvat s 18 godina “ima karaktera napretek”.

“Njegova se igra svodi na jedan ili dva dodira. Suparnika razoružava jednostavnošću. Ovo su vrlo obećavajuće premijere. Pokraj Gargana i Cambiassa, koji baš i nisu djeca, Kovačić je preuzeo ključeve veznog reda. Predstavu je zatvorio lansiranjem lopte za drugi gol”, opisuje Giornale.

Kovačić je najspominjaniji čovjek u izvještaju rimske La Repubblice. I njezin ga je reporter ocijenio sedmicom, uz opasku da je izgledao kao da oduvijek igra u Interu.
Duga pauza za Milita

“On ovoj momčadi daje red, dinamiku i balans. Prava je utjeha za navijače koji će se morati pomiriti s ozljedom Milita (ligamenti koljena, čeka ga nekoliko mjeseci pauze, nap. p.). Dječak je preuzimao svu odgovornost u veznom redu i pozivao suigrače da se usredotoče na igru. U nastavku je ostao bez daha, no to je očito igrač koji će Interu donijeti ravnotežu”, hvali hrvatskog playmakera Repubblica.
Sjajna investicija

Uz podnaslov “Dobar debi za Kovačića”, Corriere della Serra najviše se razmahala atributima.

“Prvi put je zaigrao u prvoj postavi i oduševio. Kovačić je brz, pametan, odlučan, posjeduje veliku taktičku inteligenciju i rijetko gubi loptu. Kvalitetan je, maštovit i karizmatičan. U drugom poluvremenu je malo pao jer još uvijek nije u pravoj formi, ali svejedno je na kraju majstorski pronašao Palacija”, piše izvjestitelj Alessandro Boci.

U bujici komplimenata Mateo će najviše pozornosti pridati trenerovima. Andrea Stramaccioni nakon utakmice je potvrdio da je Kovačić učinio sve što se od njega tražilo i pohvalio njegovu organizaciju igre i kretanje. Skepticima je poentirao – “sada vam je valjda jasno da će se naša investicija isplatiti”.

Izvor: Jutarnji list
Odgovori