full screen background image

U sjećanje na Weisza

U srpnju 1930. Milano i Inter slave. Odnosno, slave Milano i Ambrosiana (fašistički režim je već promijenio ime Internazionaleu). To je bilo prvo jedinstveno talijansko prvenstvo ikada odigrano, a osvojio ga je baš Inter sa Arpadom Weiszom na klupi, mađarskim židovom. Inovatorom nogometa, prvim čovjekom koji je proučavao metode treniranja i taktike, čovjekom koji je upoznao svijet putujući Južnom Amerikom. To je bio Interov treći osvojeni scudetto. Weisz se brzo zaljubio u Milano i Italiju, gdje je živio 6 godina sa svojom ženom Elenom i dvoje djece, Robertom i Clarom. Upravo je Weisz bio taj koji je otkrio tada mladog Meazzu, a ovaj mu se odužio brojnim golovima.

Osvojio je Weisz još dva scudetta s Bolognom, nakon čega se 1938. svjetla u njegovom životu naglo gase. Rasni zakoni ga prisiljavaju da otputuje, prvo u Pariz, a potom u Dodrecht. Njegov život je postao borba za sigurnost koju mu Italija više nije mogla pružiti, ali gdje god je došao pratio je nogometna zbivanja te je tako preuzeo Dodrecht FC. Teren u Dodrechtu nije ni približno kao onaj u Milanu, Goldoni ili Arena, ali poslužio je sve dok ime Weisz nije progutala povijest.

Tragična priča o smrti ove obitelji u logoru Auschwitz (Elena, Roberto i Clara odmah po dolasku u plinskim komorama, a Arpad 1944. od tuberkuloze, izgladnjivanja i očaja), svijetu nije bila poznata ni mnogo godina kasnije. Ipak mi je nikada nećemo zaboraviti, pa će i večerašnja kup utakmica između Intera i Bologne proći u znaku sjećanja na obitelj Weisz.

27.01.2012. na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, Comune di Milano i Internazionale, digli su spomen-ploču sjećanja. Danas će igrači na teren izaći s majicama oslikanim fotografijom Arpada Weisza i sloganom “NE razismu”. Kako ga nikada nebi zaboravili i za svjetliju budućnost: Weisz je revolucionizirao nogomet svojim idejama, a danas sjećanje na njega to može ponoviti.

izvor: inter.it
Odgovori