full screen background image

Stramaccioni: Inter je velik, samo prolazi kroz težak period

Trener Intera Andrea Stramaccioni održao je prvu press konferenciju u 2013. godini uoči susreta 20. kola Serie A između Intera i Pescare…

Puno se pričalo o ozljeđenima, ali vraćaju se mnogi?

Vratili su nam se Obi i Coutinho, ali nisu spremni za početnu postavu.

Ocjena prvog dijela?

Počeli smo s poteškoćama, ali nakon petog kola smo dobili identitet s trojicom u obrani nakon čega smo nanizali pobjede. Potom je stigao pad, rezultatski više nego išta drugo. Ja vjerujem da je Inter velik i da samo prolazi kroz negativan period, a ne da smo prosječni klub koji je imao sjajan početak. Moj Inter će biti tu do kraja.

Zašto toliko ozljeda?

To je teško predvidjeti i objasniti. Medicinsko osoblje radi sjajan posao, jer sada svi treniraju. No za sutra nisam želio riskirati da neki obnove ozljede.

Kako je Milito?

Imao je problem pred Udine i iako nije bilo komplikacija ne želim nikoga riskirati čim osjećaju bol. Sutra je dostupan, nije 100%, ali je tu.

Gargano?

Pozvan je, do sutra ću riskirati kada doktor Combi procijeni koliki je rizik.

Korak ste od vodećih, koji je vaš cilj?

Cilj je uvijek isti, plasirati se u Ligu prvaka, to ponavljamo od početka godine.  Kao trener nadam se da ću se nastaviti razvijati. Bez obzira na greške vjerujem da je Inter iz kolovoza stari predak današnjem. Žao nam je prosutih bodova, ali i Udinama sam imao dojam da smo do isključenja imali pravi mentalitet. Ovaj je tjedan bio dosta produktivan i sutra ćemo vidjeti jeli ono što smo radili prava stvar. Prvi korak? Ono što sam rekao momcima ostaje među nama. Osim sreće i želje nedostajala nam je konkretnost pred golom u Rimu, protiv Genoe i u Udinama. To je dio igre i vratit ćemo realizaciju, radimo na tome, ali bez želje i malo sreće ne možemo nikamo.

Što vas je naučila pobjeda Pescare u Firenzi?

Nakon nekoliko utakmica prilagodbe novi trener radi vrlo dobre stvari. Prepoznao je kvalitetu svojih igrača i prema tome posložio momčad i igru. Ne možeš slučajno dobiti Cataniju i Fiorentinu. Mi moramo igrati svoju igru svjesni da momčadi na San Siro dolaze igrati bunker.

Inter ima veliku razliku u rasponu godina, kako rukovoditi takvu grupu igrača?

To je pitanje s tečaja trenera u Covercianu. Ja sam imao sreću upoznati ih u travnju i to mi je puno pomoglo, jer sam do ljeta shvatio kojim igračima treba posebna pažnja. Početi sezonu s 4-5 “senatora” i pridodati im mlađe snage bila je i ideja predsjednika, a srećom imam sjajne suradnike koji dobro određuju tko treba raditi po kakvom programu. Zato nemam objašnjenja na ozljede, jer su se one gotovo sve događale za vrijeme utakmica. Da su se događale na treninzima vjerovatno bismo ih znali objasniti.

Kritizirali ste suca iz Udina dok je predsjednik Moratti rekao kako je bio dobar?

Nemojte vaditi riječi iz konteksta. Ja sam rekao da mi se uživo činio jedanaesterac na Palaciju, a ako mi on kaže da je bio ometan to je za mene jedanaesterac. Slažem se da je sudac bio dobar, ali u tom slučaju i dalje mislim da je pogriješio. Čestitke Udineseu.

Što očekujete u slučaju Sneijder?

Otišao ili ostao, želim da se to riješi. Sve znate i vi i sada čekamo da vidimo kako će se završiti.

Veliki su izostanci u veznom redu, ali i u obrani?

Kada smo završavali ljetni prijelazni rok imali smo na umu jedan način igre, a na kraju igramo drugačije. Možemo dovesti još nekoga, ali moramo biti pametni, bez da diramo investiciju u igrača koji je važan za momčad. Ukoliko ne bude prodaje mislim da nećemo ništa raditi u siječnju. Pregovaramo s dosta vrhunskih igrača (top player) za ljeto, ali sada ništa. Promjena sistema uz prava pojačanja može dovesti do usavršavanja momčadi. Prijelazni rok služi za dizanje vrijednosti momčadi i to kanimo napraviti na ljeto.

Može li Duncan biti alternativa za drugi dio sezone?

Nije imao sreće, jer se nakon Verone u Kupu, kada je trebao dobiti još prilike ozljedio. Vrlo nam je bitan, ali još nije igrač za Inter. On je ’93. godište i po mom mišljenju bi trebao naći jedan klub u Seriji B koji se bori za vrh kako bi igrao stalno i na visokoj razini. Ako ode u neki klub Serie A imat će iste probleme kao ovdje.

Nagatomo je pozvan bez obzira što ne može igrati?

Da, tražio je to. Bio je čak u Udinama bez da je bio pozvan. Osjeća se dijelom ekipe. Nadam se da će biti spreman za Rim.

Interu bi dobro došli Saponara ili Bellomo?

Saponaru smo pratili, ali više nema smisla o njemu pričati (Milan), a pratimo dosta talenata u Seriji B i vidjet ćemo koga ćemo uzeti.

U rujnu se pričalo o igri koja će se stvarati oko Sneijdera. Što sad, mijenjati ime tog igrača ili cijeli program igre?

Moje poštovanje prema Wesu nije tajno i igrao je stalno sve do ozljede. Međutim, od 31. kolovoza Inter se radikalno promijenio. Nije se mijenjao projekt, već taktički identitet momčadi. Tražimo zamjenu, ali nije je lako naći za takvu klasu. Tko ga ima trebao bi ga nastojati zadržati, stoga nas do 31. siječnja čeka velik posao.

Kako objašnjavaš veći pritisak u napadu?

Pali smo ukupno i to se odrazilo naravno i na napad. Rekao sam da se sreća ne može trenirati, a promašili smo toliko čistih prilika. Možemo razgovarati o manjku želje, cinizma, ali činjenica je da smo promašili nevjerovatne stvari i radi toga gubili bodove.

U utakmicama u kojima ste imali alternativu okretali ste rezultat. Jeli to slučajno?

Dok nisu zaredale ozljede bili smo drugi, jer vrijednost individualaca kreira vrijednost grupe. Što manje igrača imaš, imaš manje kvalitete. No meni se sviđa raditi s onim što mi je na raspolaganju. Sada ih imamo gotovo sve i vrijeme je da i rezultati već od sutra to počnu pokazivati.

Ako ostane Sneijder kako bi se vratio u atmosferu nakon svega?

Čekamo prvo do 31. siječnja da vidimo kako će se završiti.

Momčad se pojačala, ali bodovi su isti kao lani?

Počeli smo loše, dvama porazima u četiri utakmice, ali radikalnom odlukom smatram da sam promijenio trend i donio si puno samopouzdanja u ono što radim, tj. da možemo igrati s bilo kim. Nažalost, naše karakteristike najbolje funkcioniraju u otvorenim utakmicama, s po kvaliteti ravnopravnim protivnikom. S onim tko nam se zatvori u ovakvom sustavu imamo puno problema. Radimo puno na tome, mislimo da smo ovaj tjedan našli rješenje i sada moramo vidjeti što će reći teren. Sigurno je da nisam zadovoljan dosadašnjim brojem bodova.
2 thoughts on “Stramaccioni: Inter je velik, samo prolazi kroz težak period

Odgovori