full screen background image

Inter Campus predstavljen UN-u

Sinoć je u New Yorku bilo iznimno svečano. Reći će neki “najvažniji dan u 15-godišnjoj povijesti Inter Campusa”…

FC Internazionale jedini je klub u svijetu koji djeluje na potpuno neprofitnom projektu. Iz tog razloga su predsjednik Massimo Moratti, predsjednica Inter Campusa Carlotta Moratti, ambasador Intera Luis Figo, ambasador Inter Campusa Francesco Toldo, predstavnik momčadi Intera Ivan Cordoba i talijanski veleposlanik pri UN-u Cesare Maria Ragaglini pozvani u New York, u glavnu zgradu Ujedinjenih Naroda kako bi cijelom svijetu predstavili hvale vrijedan projekt.

U glavnoj sali su ih dočekali predsjednik Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić, izaslanik glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona za sport Wilfried Lemke i “starosjedioc” New Yorka Youri Djorkaeff koji je rijetko kada bio toliko ponosan što je nosio crno-plavi dres. Upravo je Francuz najavio: “a sada moj predsjednik, Massimo Moratti.”

“Priča je počela prije 15 godina u jednoj faveli Rio de Janeira. Nismo mogli zatvoriti oči pred mogućnošću da toj djeci podarimo osmijeh, da im omogućimo da se i oni osjećaju vitalnim dijelom ovog svijeta. Bili smo i na Kosovu u sred rata, vidjeli djecu koja dolaze iz obitelji koje žive u užasnim uvjetima i nismo im mogli ne pomoći. Taj smo osjećaj imali gdje god smo išli i nakon toga. Danas, nakon toliko godina nalazimo se u 25 zemalja sa istom strašću i željom da svaki put budemo još bolji i da osjetimo da smo pomogli cijeloj zajednici u kojoj smo se našli, obiteljima i zasigurno zvijezdama ovog našeg projekta: djeci koja dolaze iz različitih kultura, imaju različitu boju kože, govore drugim jezicima, ali svi imaju iste osjećaje. Inter im postaje prijatelj. Prijatelj koji im omogućava da se osjećaju hrabrima i daje im slobodu da se izraze. Kada završe djela i riječi ostaju u našim srcima njihove oči, svjetlost njihovih osmijeha. Sretni što se igraju zajedno, što nose isti dres. Radimo u teškim uvjetima, ponekad izolirani zbog objektivnih opasnosti, ali povjerenje koje imamo od uključenih obitelji čine nam posao kudikamo lakšim” – rekao je Moratti izmamivši standing ovation cijele dvorane.

U posebnoj dvorani još su se ranije izmjenjivali uvaženi gosti koji su dijelili svoja iskustva…

Na podiju se kratko zadržao ambasador Ragaglini koji je izrazio ponos što je jedan talijanski klub jedini u svijetu koji ima ovakav projekt, te je izrazio želju da više klubova slijedi Inter. Na kraju je priznao, uz smijeh čitave sale, da je i sam veliki interista.

Izaslanik glavnog tajnika Lemke prisjetio se kako je jednom u Angoli sreo jednu skromnu, ali vrlo odlučnu djevojku koja ga je oduševila, ali za koju je tek kasnije saznao da je kćer predsjednika Morattija, Carlotta. Izrazio je želju da i njegova djeca imaju stav kao Carlotta. Nastavio je prisjećajući se utakmica svog Werdera i Intera.

Zamjenica direktora UNICEF-a Rao Gupta pričala je kako je bila jedina djevojka u Indiji koja je igrala nogomet, dok se na kraju Carlotta Moratti koja je predsjednica Inter Campusa od 2010. zahvalila svome ocu koji je unatoč njenom i trudu mnogih srce i duša Inter Campusa.

U sklopu ove prezentacije koja je prethodila Morattijevom obraćanju u glavnoj dvorani još je predstavljen i novi Inter Campus. Afef Jnifen vodi projekt u Tunisu.
Odgovori