full screen background image

Stramaccioni: Moja je odluka da Sneijder ne igra

Uoči utakmice 14. kola Serie A između Parme i Intera Andrea Stramaccioni održao je redovitu press konferenciju…

Ide se u Parmu?

Brzo sam shvatio da je Parma težak teren, tamo sam doživio prvi poraz u Seriji A. Ono što radi Donadoni pod povećalom je. Mi međutim moramo vratiti ono što nas je dovelo do prvih pozicija.

Što se mijenja za tebe u odnosu sa Sneijderom?

Pričao sam i pričam s njim i predsjednikom svaki dan, poznam situaciju. A ona je jednostavnija nego se misli: Inter je ovog ljeta odlučio slijediti sasvim novu financijsku politiku, što ste svi mogli vidjeti u prijelaznom roku. Unutar toga je i ova ideja koju se mora poštovati i sada se mora vidjeti što o tome misli igrač. Ja imam enormno poštovanje prema Wesleyu kao igraču i čovjeku, imam ga prema svima. Ali morate uzeti u obzir moju poziciju, a trener odlučuje da li nekoga koristiti ili ne. Ja vidim kako se diše u Pinetini. To je moja procjena i nadam se da možemo sjesti za stol i riješiti situaciju. Stoga idem u Parmu s onima koje trenutno smatram najboljima i biram ne koristiti Sneijdera.

Jeste li usredotočeni na Parmu nakon kaosa poslije Cagliarija?

Da, koncentrirani smo samo na nogomet. Želimo pričati na terenu. Nismo imali sreće sa suđenjem u posljednje vrijeme, ali siguran sam da će na Tardiniju pobijediti onaj tko bude bolje igrao. Želim zahvaliti našim odvjetnicima Capelliniju i Raffaelliju na mojoj suspenziji. Capellini je uostalom potpisao moj ugovor (smijeh). S Cagliarijem sam zaslužio isključenje, ali nisam zaslužio suspenziju jer nisam nikoga uvrijedio. Nije to moj način. Pravedno je da budem na klupi u Parmi.

Kako je Guarin i kako procijeniti momčad s manje ravnoteže?

Da, u posljednjim utakmicama smo previše dopuštali protivnicima. S neigranjem Gargana krucijalno je da Guarin bude spreman. Nedostaje nam pet igrača u veznom redu, svakome bi to stvorilo problem i zato je bitno da Guarin može. Stoga Parmi ne smijemo dopustiti previše želimo li dobar rezultat.

Inter se činio manje uravnoteženim?

Inter uvijek želi pobijediti i zato igramo ofanzivno. U posljednje dvije utakmice nismo vidjeli pravi Inter, s karakteristikama koje su ga dovele do prvih pozicija. Nisam uspio dati energiju i snagu veznom redu bez da nešto oduzimam Cagliariju za zaslužen rezultat.

Kako vidiš trolist?

Analiziram sve na bazi kolektiva. Držao sam trojicu zahvaljujući potpori Guarina ili Mudingayija, sada je drugačije. Ravnoteža ne ovisi o trojcu naprijed. Rezultate ne bih pripisivao tome jesmo li igrali sa tri naprijed ili ne, jer kada nemamo alternativu u veznom redu normalno je da se mučimo.

Misliš li da treba uvesti tehnologiju?

Ljepota nogometa je u tome što ga procjenjuje ljudsko oko. S tehnologijom bi se temeljno sve promijenilo.

Branca je u slučaju Sneijder naglašavao “mirnoću”?

Sutra želim borbenost, istu onakvu koja nas je dovela do vrha tablice, u Parmi ne želim mirnoću. Na treninzima, s druge strane, da.

Cassano nije pomilovan?

Kada su me zaustavljali ispred klupe nisam vidio tko je, ali Cassano mi je priznao da je on. Ozbiljan je to gubitak za nas, ja sam mogao pomoći i iz vana, ali Cassano… U svakom slučaju poštujemo odluku.

Imaš li ideju o sustavu?

Imam alternativu, ali neću vam reći. Ne želim riskirati i čitati utakmicu će biti presudno. Imali smo vremena za rad na alternativnoj taktici. Naravno, ako Guarin ne bude mogao sve pada u vodu. No doktor Combi je dao pozitivne znakove i vjerujem da će stisnuti zube.

Kako si reagirao na suspenziju?

Prije svega moja reakcija na prekršaj je bila iskrena i spontana, bez da je nekoga uvrijedila. Bilo je ispravno udaljiti me. Moji kolege? Ne pričam o drugima.

Kojim rješenjima ćeš pokriti izostanke?

Tko god je igrao bio je dobar. No sada nedostaju svi iz istog odjela terena, ali to nije opravdanje. Moram naći rješenje.

Hoćeš gledati Milan – Juventus?

Mislimo samo na naš rezultat.

Kako se razvija situacija Alvara Pereire?

Iskreno, ne sjećam se nekoga tko je došao iz drugačijeg okruženja da se tako dobro prilagođavao. Uložili smo u najbolje što je tržište nudilo, Alvaro i Nagatomo su budućnost Intera na lijevoj strani. Yuto može igrati i desno iako se nadam da će Zanetti igrati još dugo. A tu je i Jonathan. Sve u svemu sam zadovoljan i ponovno bih kupio Pereiru. Dajte mu vremena.

Nagatomo se sjajno razvija?

Ostavio sam ga u Milanu jer je bio umoran za Kazan. Može još puno bolje, ali naučio je bareški i sada je kompletniji igrač (smijeh). Samo neka ovako nastavi, jako se popravio jedan na jedan i u obrani. Cijenim ga i mislim da može još dosta bolje. S Baresijem intenzivno radi na lijevoj nozi kako bi bio još opasniji. Skroman momak zbog kojeg smo jako sretni što je s nama.

S trojcem ste previše van ravnoteže, vraća li se “provincijski” Inter?

S trojicom se rastežemo, a onda branimo s istim brojem ili manje igrača. Moramo biti ofanzivni, ali u isto vrijeme u ravnoteži. Provincijski ako mislite na poštovanje prema protivniku, onda da. Ne smijemo više toliko dopuštati u obrani, a istovremeno moramo ostati opasni naprijed.

Kako komentirate bijes Morattija nakon kaosa sa suđenjem?

Ljepota Intera je što smo svi kao jedno: od predsjednika, preko rukovodstva, trenera, igrača pa sve do navijača. Morattijeve riječi odraz su mišljenja svih nas. Danas sam se čuo s njim, sasvim je miran.

U nedjelju se dogodila prva “cassanata”?

Vjerujem Antoniju, protestirao je bez pretjerivanja. Nikakva cassanata, za mene je to znak privrženosti dresu. Više sam nego zadovoljan Antoniom, ide s nama u Parmu bez obzira što ne može igrati. To vam govori sve o njemu.

Jesu li izgubljeni bodovi posljedica suđenja?

U nogometu “ako” i “ali” nikada ne smiju utjecati. Inter je igrao dobro i sigurno da su negativne presude utjecale na bodovno stanje, to je objektivno. No i mi smo u nečemu griješili, a drugo ostavljam drugima da komentiraju. U Parmi moramo ispraviti naše greške.

Nastavlja se uvođenje mladih?

Procjenjujemo naš pogon, zavidi nam cijela Europa. Moratti me na početku sezone zamolio da procjenim sve mlade, a svakome od njih treba određeno vrijeme. Bitno ih je procijeniti.
2 thoughts on “Stramaccioni: Moja je odluka da Sneijder ne igra

Odgovori