full screen background image

Mourinho: Nikad slučaj kao Adriano

Uoči utakmice 30. kola Serie A između Udinesea i Intera na stadionu Friuli u nedjelju u 19 sati mikrofonima u Appiano Gentileu vratio se Jose Mourinho.

Kakav Inter možemo očekivati sutra?

Imam pozitivan osjećaj. Nismo trenirali sa svim igračima, ali većina je ipak bila tu. U toj grupi postoji nukleus igrača koji će igrati sutra, a imali su 15 dana mira u kojem su radili kvalitetno s maksimalnom koncentracijom. Izgubili smo Maicona, ali smo zato vratili sve centralne braniče i ja se zahvaljujem i divim medicinskom osoblju što su ih uspjeli vratiti. Poneki sigurno nisu na vrhuncu forme, mislim na Stankovića, Zanettija i Julio Cesara koji su u srijedu igrali za reprezentacije. To su sitni problemi, a mislim da smo spremni za Udinese i da je to prava utakmica u ovom trenutku. Znamo da će biti teško i da moramo dati maksimum kako bismo pobijedili. No to je baš ono što nam u ovom trenutku treba, utakmica za koju unaprijed znamo da će biti jako teška. Njima nedostaje Di Natale, nama također neki važni igrači. Oni imaju Kup UEFA, četvrtfinale do kojeg im je jako stalo. Ne znam hoće li to utjecati na njihov nastup ili ne, ali oni su kod kuće dobili Juventus i Romu. Momčad Marina je sjajna. Mi moramo samo znati kontrolirati sedam bodova viška i naše emocije u igri. S druge strane, računica je jasna.

Želite stići sa sedam bodova viška u izravni dvoboj s Juventusom?

O utakmici s Juventusom ne mislim. Moramo ići dalje bez razmišljanja. Mi se trebamo prvo pobrinuti da ostvarimo željeni rezultat u utakmicama s Udineseom i Palermom. Tada nam protiv Juventusa igraju dva od tri ishoda. Ja mislim da su oni uistinu uvjereni da mogu do scudetta. Tako treba i biti. Da sam na njihovom mjestu i ja bih vjerovao. Dok god postoji matematička mogućnost treba vjerovati, sanjati i slijediti taj san. Oni vjeruju, ali mene to ne plaši.

Kakva je Vaša, te pozicija Intera u odnosu na Adriana?

Ne trebamo o tome pričati. Svi znamo da situacija nije lagana. Ne radi se o igraču koji je odgodio dolazak za jedan dan ili zakasnio na zrakoplov. Ovo nije šala niti njegova želja da zakomplicira stvari, već nešto puno više i to moramo poštovati. Nisam ni kritičan ni ljut, samo jako tužan. Ne želim o tome pričati, bolje je sačekati da vidimo kraj ove priče. Mi svakako možemo bez njega, jer ostali napadači nam daju razlog da se ne brinemo.

Smeta li vam što u ovom trenutku neki agenti pričaju o Interu?

Ne. To je današnji nogomet. Prijelazni rok se otvara u siječnju i na ljeto, ali u stvarnosti on traje stalno. No medijima je to potrebno, a agenti od toga žive. Ja se ne brinem ni o onima za koje pišu da stižu niti za one za koje kažu da odlaze. Samo se brinem za njihovu koncentraciju i želju da rade za nas do kraja sezone.

Danas izgledate vrlo tužni?

Jesam, zbog situacije s Adrianom.

Jeste li se čuli s njim?

Ne.

Stanković, Zanetti i Julio Cesar će biti preumorni za nedjelju?

Ne, Julio cesar je branio sjajno za Brazil i vratio se s nevjerovatnim moralom. Ima sezonu iz snova, ali sigurno je i malo umoran. Stanković je igrao u nedjelju cijelu utkamicu, u srijedu samo poluvrijeme. On je odmoran i spreman. Problemi s leđima su prošlost. Zanetti se vratio nakon teške u takmice u La Pazu, ali je već u nevjerovatnoj formi, kao da nije igrao. On je zaista fenomen. Njegova moć obnavljanja snage uistinu nije ljudska.

Samuel još nije top?

Ne, Samule je dobro. Nije igrao protiv Reggine, jer je imao kartone, a s reprezentacijom nije korišten zbog odluke izbornika, ne zbog drugih razloga.

Nakon nastupa u emisiji Chiambretti Nights jeli bolje to ili press konferencija?

Klupa je najbolja od svega.

Jeste li se ikad susreli s ovako teškom situacijom kao s Adrianom, koja seže van travnjaka?

Priznajem da ne. Kažnjavao sam minorno igrače: to su bili slučajevi kašnjenja na trening i slične sitnice koje se događaju svugdje. Ovo pak ide van terena i jako je teško.

Vjerujete li da je u ovom trenutku Adrianu bolje da se vrati u Brazil?

Ne znam. Mislim da je najbolje poštovati slučaj i ne pričati previše. Svima nam je situacija poznata. Imao je sjajne i loše trenutke. Ja sam uvijek isticao one kada je bio odličan i bio važan za naše uspjehe. Bio je ključan za Inter i zato sada trebamo poštovati nastalu situaciju. Mislim da ne zaslužuje kritiku, jer to nije način da mu se pomogne.

Kako nadoknaditi gubitak Maicona?

Maicon se ne može nadoknaditi. Maicon je Maicon. No imamo mi još dosta opcija. Možemo sa Santonom desno i Maxwellom lijevo, možemo sa Zanettijem i Santonom, možemo s Chivuom lijevo, tako da se ne brinem. Zanetti donosi puno iskustva na tu poziciju desnog beka, ali njegova pozicija ovisi o sistemu kojim igramo. U 4-3-3 on je sigurno desni bek, dok u 4-4-2 mora igrati u srednjem redu. No ne postoje nikakvi sukobi njega i Maicona, jer Zanetti je mentalno iznimno stabilan čovjek koji se s lakoćom prilagođava svakoj situaciji i poziciji na terenu.

Navodno stižu sulude ponude za neke Interove igrače?

Svi znamo koliko su važni ti igrači. Klubovi ne puštaju takve igrače osim ako ne stigne neka suluda ponuda. Takva treba biti i naša pozicija. Ako netko želi da klub dva put razmisli onda im je bolje poslati strašnu ponudu. Ja se ne zabrinjavam glasinama o transferima. Postoje glasine o ponudama Ibrahimoviću i Macionu, ali ja ne znam jesu li istinite. Mogu samo reći da jedan trener uvijek želi najbolje igrače, ali trener nije glavna ličnost u klubu. Struktura je bitnija, odnosno ključna. Klub odlučuje. Što se Maxwella tiče čini se da njegov agent zna više od Intera. Da Maxwellu isitče ugovor onda bi njegove izjave kako sigurno odlazi mogle bit realne. Ovako, s ugovorom u kojem ne postoje nikakve klauzule Raiola ne može ništa tvrditi, jer Inter će imati zadnju riječ.

Preveo i uredio: nraguz
Odgovori