full screen background image

Stramaccioni: Mentalitet dolazi s vremenom

Uoči utakmice 10. kola Serie A između Intera i Sampdorije press konferenciju danas je održao Andrea Stramaccioni…

Dolazi Sampdoria koja je malo usporila. Što očekuješ?

Samp je dobro krenula, ali onda je stala u rezultatima, ne toliko u igri. Pratio sam ih i par puta nisu zaslužili ostati bez bodova. Ne smijemo se uhvatiti u zamku, jer željeti će bodove na San Siru. Bit će teško, jer imaju napadačke karakteristike koje nama ne odgovaraju.

Kako je Cassano i kako ćeš paziti na Ranocchiu?

Antonio se nije dobro osjećao nakon Bologne, ali to su prolazne stvari i sada je dobro, da kucnem u drvo. Ranocchia nema fizičkih problema, ali kao i Guarinu mu prijeti isključujući žuti karton. No ja vidim samo Inter – Samp, neću kalkulirati za Torino.

Jeli moguć povratak obrani s četvoricom?

Kada obrana s trojicom igra protiv dva raširena napadača moraju se dodavati dva beka ili jedan od trojice centralnih mora na stranu. Mi smo do sada uvijek birali ovo drugo kako bismo ostavili slobodu bokovima da misle na napad. To je jedna interpretacija kao protiv Catanije kada je Juan praktički igrao lijevog beka.

Guarin je trebao biti nositelj igre, u čemu mora napredovati?

Već sam rekao i uvjeren sam da je on vezni igrač s najviše potencijala. Računam na njega kao i cijeli klub. Nemam puno iskustva, ali imam dovoljno da znam da se ne može biti u top formi cijelu sezonu. Možda Fredy par zadnjih puta nije odigrao na nivou Guarina, ali isto tako nikada nije bio ispod dovoljnog. Ne može se uvijek biti najbolji, pogotovo vezni igrač.

Može li se ne misliti na Juventus, uz sve polemike?

Da, ja mogu. Mi smo talijanska momčad s najviše nastupa i moram paziti na svaki detalj. Svaka je utakmica ključna, jer da bi Torino bio direktan ogled za prvo mjesto moramo pobijediti Sampdoriju. Zato mislim samo na Samp.

Kada će se vratiti Wesley Sneijder?

Nadam se da će nakon Juventusa započeti povratak na teren, a onda će doktor odlučiti kada može igrati.

Ne misliš li da je rizik da se jedan branič širi na beka?

Od kada igramo s trojicom primili smo gol od Romula na postavljenu obranu jer je on bio odličan u ubacivanju, a Catania je najveću priliku stvorila na isti način, ubacivanjem Almirona. Dakle, dužnost veznog reda. Bio sam ljut nakon gola Bologne, jer to je bila kolektivna greška, ali niti jedan gol nije pogreška obrane. Sampdoria odlično zna razvući tri braniča, vidjeli smo to protiv Napolija i zato treba dobro proučiti protivnika.

Postoje trenuci kada treba napraviti kvalitativan napredak, jeli ovo taj trenutak?

Iskreno, mi kada izađemo na teren, posebno na San Siru, pokušavamo dati maksimum od samog početka. Nekad uspijevamo, nekad ne. Mentalitet se dobiva s vremenom. Nije dovoljno četiri ili pet pobjeda u nizu, jer dogoditi će nam se poraz i tada se moramo pokazati. Prvenstvo je izjednačeno, vidi se to s dna tablice gdje je dovoljna jedna pobjeda da se bude u sredini. Znam da ćemo igrati neriješeno, nadam se što kasnije, ali potrebna je mirnoća da bi se napredovalo.

Što misliš o svemu što se događalo u Cataniji?

Ja imam drugačiji pogled od svih. Do ovog nesretnog slučaja suci iza gola su se pokazali dobrom stvari. Ja imam romantičan pogled, nogomet je lijep jer ga prosuđuje ljudsko oko. Ono što mora razgaliti polemiku je kada se greške ponavljaju namjerno, ali to u našem prvenstvu sada ne vidim. Gledam i sportove gdje gledaju sekunde, gdje se sat zaustavlja… Nogomet je lijep jer ga sude oni koji su na terenu. U Cataniji su bez sumnje počinjene velike greške, ali uvjeren sam da su slučajne, bez zle namjere.

Koja je tajna ovakvog Cambiassa?

Esteban radi odlično, oboje smo zadovoljni. Mnogi rade dobro kao on. Ne smijemo se opuštati, imam osjećaj da je momčad mentalno prisutna i u vrućim trenucima. Nakon gola u Bologni nismo se zatvorili, već smo krenuli po novi gol i taj znak u gostima mi se jako svidio.

Slučaj u Cataniji je više zabrinjavajuć za talijanski nogomet ili za onoga tko igra protiv Juventusa?

Vidio sam puno grešaka na početku ovog prvenstva. Ne vidim tendenciju pro-Juventus.

Tko je najbolji Interov polušpic?

Imam ih puno (smijeh)… Sa Sneijderom i Coutinhom van pogona imam Palacija, Cassana i Milita, te Alvareza. Livaja bi mogao biti iako ga još ne vidim od prve minute u utakmicama kao sutrašnja. Mi smo drugačiji od Napolija i Juventusa koji ne mijenjaju svoj sustav zahvaljujući ciljanom prijelaznom roku i savršenom za trenutnu situaciju. Mi sa osnovnom strukturom možemo mijenjati po tri-četiri igrača. Malo pomalo idemo prema tipičnom Interu koji danas još ne postoji. Prije Bologne sam rekao da imamo pozitivan trend i da je mijenjanje naša prednost.

Pobjedom sutra teško možete održati niski profil?

Nizak profil ne priliči interistima. Navijači moraju dobiti profil koji žele, vidjeti ih u Bologni je bilo prekrasno. Ja pričam o sebi i igračima. Netko mi je prije Bologne rekao da se boji opuštanja, a ja sam bio uvjeren da neće biti problema. Treninzi, utakmice i odnos s igračima mi daju odlične povratne informacije. Nikada nisam vidio takvu želju. Uvjeren sam da ćemo zadržati nizak profil bez obzira što su mnogi igrači ovdje navikli na potpuno suprotno.

Palacio je odličan, teško ga je ostaviti na klupi.

Rodrigo jako dobar, Milito fantastičan. Tu je i Alvarez koji čini razliku kada dobije priliku. To govori da igrači žele i da je Inter gladan rezultata.

Što nedostaje Alvarezu da bi igrao u prvih 11?

Gledajući potencijal, ništa. Nije imao sreću što nije iskoristio prilike koje je dobivao. Ja mu moram ukazati povjerenje prije, a ne nakon što zabije tri gola. Računam na njega, kao što sam računao na Philippea. Alvarezu vjerovatno treba jedan potez, jedan gol. Tako talentirani igrači moraju imati balans srca, glave i predstave. Ako je siguran u sebe radi sve s lakoćom. Svi vjerujemo u Alvareza, nedostaje samo trenutak kako bi ga zavoljeli navijači koji nisu nikada vidjeli pravog Ricarda, onog s treninga.

Riskirat ćeš s Ranocchiom?

Moram odlučiti, s tom dvojbom ću leći večeras.

Rekli su da si u Bologni stavio osmoricu u obranu, jer su se dvojica zaboravila…

Nisu dobro vidjeli, branili smo se s devetoricom i jednim napadačem koji se vraćao na Pazienzu. Utakmice se i tako dobivaju.

Prevladava li znatiželja ili pritisak?

Nismo mislili da ćemo biti tako daleko toliko brzo. No još je rano za bilo kakve analize.

Kako je Obi i koliko će nedostajati Juan?

Joel je imao laganu ozljedu, ništa posebno. On je Swarowsky, moramo ga paziti jer je prevažan za nas. Juan je važan, ali ne ovisimo o nikome, pa se nadam ni o njemu.

Njegov izostanak može dovesti do promjene taktike?

Da, ali neću reći kako ćemo igrati sutra. Samp te primorava da se prilagodiš, moraš im zaustaviti bokove.

Suci odlučuju utakmice jednako kao igrači ili se na kraju sve vrati?

Ovo je moje prvo prvenstvo i nadam se da se na kraju sve vrati. Prerano je da bi se odredio trend, bilo je grešaka u korist i protiv svih. Još nitko nije dobio očitu beneficiju.

Što bi mislio da si bio na mjestu Marana u nedjelju?

Zar ovo nije konferencija Inter – Samp? Sigurno je razočaran, Catania je povela i onda se dogodio previd. A izvrsno su ograničili vodeći Juventus.

Paolillo se jučer oprostio na sastanku dioničara, osoba za koju si vezan?

Za mene je on ključna figura. On me želio u Interu i toliko se puta sastao sa rukovodstvom Rome da bi me doveo. Riješio mi je probleme prilagodbe i zauvijek sam mu zahvalan.
Odgovori