full screen background image

Moratti: U budućnosti velikih klubova vidim multinacionalne korporacije

La Gazzetta dello Sport izračunala je kako je Inter za vrijeme predsjedanja Massima Morattija izgubio 1.326.000.000,00 EUR (milijardu i 326 milijuna Eura!).

Glavni sponzor Pirelli je sve do 2007. krpao deficit sa po 100 milijuna Eura godišnje, a ostatak je išao iz džepa predsjednika Morattija (poznato je da su gubici dosezali i 200 milijuna godišnje). Godine 2002. Pirelli je imao 19,5% udjela u dionicama kluba, da bi zbog gubitaka taj postotak 2007. pao na svega 1,6%. Tijekom tog razdoblja svoje su dionice prodali i Interbanca i obitelj Giuliani, pa obitelj Moratti danas drži čak 98,2%. To će se promijeniti 29. listopada kada kineski konzorcij službeno “uđe” u Inter sa 55 milijuna Eura, čime će zakrpati veliki dio ovogodišnjeg minusa i zagospodariti udjelom od 15% u klubu. Službeno je pak kako je minus ovogodišnjeg budžeta 80 milijuna Eura (malo manje nego lani), a ne 47 mil. kako se nagovještavalo. Ušteda na plaćama igrača je pogodak za bilancu, ali neigranje u Ligi prvaka definitivno je uzelo svoj danak.

Od tu dolazi nova politika ulaganja u mlade pogone što je postao primjer u svijetu (direktor mladih uzrasta Samaden je nedavno održao predavanje programa Interove škole predstavnicima škola 78 svjetskih klubova), te mladog trenera koji zarađuje “svega” milijun Eura godišnje. Predsjednik Moratti dao je intervju Rai-ju gdje je naglasio kako je “prošlo vrijeme krivih procjena.” Daleko i potpuno drugačije od onog na što je nogometni svijet navikao od Interovog vlasnika, ali apsolutno ne znači nešto lošije, dapače.

Prenosimo cijeli intervju za RAI:

Kako komentirate uspjehe mladih pogona kluba?

Jako je bitno za budućnost kluba. Ostvarili su sjajne rezultate (svaka generacija prvak Italije!), ali važnije od toga je da ima vrlo zanimljivih igrača. To znači da smo dobro radili i izgradili nešto što će biti od koristi klubu.

Andrea Stramaccioni je Vaša oklada. Nedavno ste ga usporedili s Mourinhom, mislite li to uistinu?

Usporedbu sam napravio zbog predanosti poslu. Trenerima se u ovakvim klubovima zbog publiciteta i popularnosti nije lako potpuno posvetiti i koncentrirati na posao, a on to radi vrlo prirodno. A kada bi ostvario iste rezultate… (smijeh).

Slučaj Conte je pri kraju. Treba li po Vama reforma u sportskom pravosuđu?

Nećemo stvarati polemike, jer svak je uvjeren da je u pravu. A onda se traži da sve krene ispočetka. Mislim da je sportsko pravosuđe trenutno do grla u poslu. Svaki dan vidimo da se susreću sa iznimno ozbiljnim problemima. Mislim da je teško negativno ocijeniti sportsko pravosuđe.

Nakon Juventusa prelazimo na Milan. Berlusconi traži Vašeg ljubimca Guardiolu?

Ja svoga već imam (smijeh).

Odlučili ste razveseljavati mlade koji nemaju puno diljem svijeta putem Inter Campusa. Odnedavno ste zbog toga proglašeni Ambasadorom dobre volje pri UN-u. Treba li nogometu vratiti upravo takve vrijednosti, koje je izgubio?

To je socijalna tema, ali ja vjerujem da mi bogatiji imamo obavezu raditi nešto takvo. A nogomet je najlakši način da se nekoga usreći. Nogomet mora vratiti prave vrijednosti, ali ne ovim putem, jer tada bi se ograničili samo na one koji rade ovakve stvari. Moraju se vratiti prave vrijednosti ne samo nogometu, već i čitavom društvu, a da nisu lažne u smislu da se vi prezentirate kao dobročinitelj, a ostali ne.

Među vrijednostima u nogometu ostali su “stupovi”. Biste li dopustili da Javier Zanetti napusti Inter kao Del Piero Juventus?

Nisam u Juventusu i ne znam razloge. Zanetti je fantastičan momak, a vjerujem da je i Del Piero. Ima već zapisanu budućnost koju je sam želio, u smislu da si je svojim postupcima kreirao mjesto u rukovodstvu kluba. Jedino što prvo mora prestati igrati (smijeh).

Priča se o Kinezima više zbog stadiona nego samog kluba. Hoće li Inter u budućnosti, nadamo se jako dalekoj, preći u ruke nekog drugog Morattija?

Ne bi bilo loše ni da bude što prije (smijeh). Mladi su uvijek bolji u svemu. No ja vjerujem da nas nogometna evolucija vodi do velikih korporacija kao vlasnika klubova. Od kada sam kupio Inter to vidim tako. Vidim da klubove vode velike multinacionalne kompanije. Vidjet ćemo u stvarnosti kako to ide…

Iskreno, vjerujete li u naslov?

Vjerujem i moram vjerovati jer tako će vjerovati i igrači.
3 thoughts on “Moratti: U budućnosti velikih klubova vidim multinacionalne korporacije

  1. in2terista1

    a kako bi drugačije moga vidit budućnost nego ovako,u gotovo svakoj jakoj ekipi danas su puste multinacionalne kompanije koji drže većinski udio,kako god ovo sa kinezima mi se sviđa i u roku od 5 godina ja osobno očekujen novi stadion i onaj dobri stari Grande Inter

Odgovori