full screen background image

Stramaccioni: Obrana s trojicom idealna je za ravnotežu ekipe

Trener Intera Andrea Stramaccioni već je treći put u sedam dana održao press konferenciju uoči utakmice. Ovaj put slijedi dvoboj 5. kola Serie A između Chievo Verone i Intera…

Kakav Chievo očekujete sutra?

Jednako ranjen kao mi. Organizirani su u svim utakmicama što sam pogledao i držali su Juventus do 20 minuta pred kraj. To dokazuje njihovu solidnost. Di Carlo je pripremljen, gostovanje je tradicionalno neugodno.

Sutra igra obrana s trojicom i da li se Cassano i Sneijder međusobno isključuju?

Analizu sam napravio prije Siene, nakon 26 dana rada uoči Rome, kada sam imao svih na raspolaganju. Treba nam više ravnoteže, pogotovo jer u konstrukciji igre sudjeluje sedam igrača što nas onda čini previše ranjivima. Čak i da smo pobijedili Sienu mijenjao bih sve.

Nedostaje li ti nešto?

Krenuli smo s jednom idejom na početku, ali smo je putem morali mijenjati prilagodivši se prijelaznom roku. Ja sam presretan pojačanjima i sigurno ne tučem glavom o zid nakon jednog poraza, isto kao što ne ludujem zbog jedne pobjede. Rekao sam da od bekova tražim brzinu, i to od Nagatoma, Pereire, Jonathana i Zanettija, nisam mislio na bivše igrače.

Jeli ovo najteži trenutak od kada si tu?

Možda gledajući izvana. Ponavljam, nisam utučen jednim porazom niti sam euforičan jednom pobjedom, to je možda prednost, a možda i mana. Stvorili smo osam prilika i da smo zabili jednu danas bi pričali o fenomenima. Inter je ostvario užasan rezultat, zaslužujemo kritike i ja preuzimam odgovornost. Ali ne mijenjam kurs broda nakon drugog vala. Na kraju se podvlači crta… Lani sam na poluvremenu gubio 6:1 od Tottenhama i svi su me slali u neku stvar, bio sam već na izlaznim vratima. Treneru je bitno raditi na onome što je dobro i ispravljati ono što ne valja.

Koji igrači daju više garancije u obrani s trojicom?

Svi petoro mogu igrati u paru ili kao trojka. Imamo igrače koji su u ovom sistemu pisali povijest. Samuel je osvojio Scudetto s Romom u crti s Aldairom i Zagom, Ranocchia je također igrao, a Chivu je dominirao s Ajaxom. Daju mi puno opcija.

Vođenje utakmice sa Sienom nije bilo bezgrešno?

Možda ste u pravu, ali izgubili smo tek nakon drugog gola. Prvi smo primili na postavljenu obranu, problem je bila ravnoteža. U utakmicama s Romom, Rubinom i Sienom sam uvidio zajednički nazivnik. Ostavljamo enorman prostor kada napadamo. Treba nam ravnoteža da bismo mogli kontinuirano napadati, a ne riskirati previše. Prava momčad igra 0:0 sa Sienom kada sve ide loše. Ali ne gubi utakmicu. Siena je očito znala da će nas uhvatiti na loše postavljanje i na tome moramo raditi. Moram prenjeti ovu poruku, znaju to predsjednik i igrači. Ambijent je miran.

Cambiasso kasni s formom?

Odgovoriti ću jednom primjedbom. Trener se mora prilagoditi svakom igraču. Ako od Cambiassa i Gargana tražim nešto što nije u njihovom dometu stavljam ih u nezgodan položaj. Gargano je lovio Rosinu, a to je nije njegova karakteristika. Vidjeli ste kako je igrao u Pescari kada je bio gdje treba. Isto je s Cambiassom i to je moja pogreška. Pogledajte samo Milita, izvana izgleda kao da loptu nije taknuo, a u stvari je stalno okružen trima igračima.

Problem ravnoteže izbacuju kojeg napadača? I jesu li Cassano i Sneijder nekompatibilni?

Ne, između njih dvoje nema nekompatibilnosti. Cassano je u prvom poluvremenu poslao Sneijdera samog na vratara i da je Wes zabio pisali bi ste od tandemu Cassano – Sneijder kao krilima koja nose Inter. Na meni je da odlučim kada će igrati zajedno. Moram misliti i na fizičku spremu, jer ne znam hoću li imati Palacia čak i za Fiorentinu, a Cassano igra maksimalno.

Kako se priprema sutrašnja utakmica?

Moramo sami sebi dati znak. Počeli smo bez kontinuiteta, uz pozitivan trend, ali s greškama na kojima radimo. Sada moramo pokazati da se taj rad isplati. Naravno, nemamo čarobni štapić, ali postoji put napretka i ja vjerujem u rad. Ne želimo više onako gubiti utakmice.

Koliko mogu Mudingayi i Obi?

Nisu još 100%. Joel dolazi nakon duge ozljede, Mudingayi kraće, ali nemaju minute u nogama. No nama su bitni zbog svojih karakteristika. U suprotnom ih ne bih nizi zvao.

S trojicom u obrani možemo opet vidjeti Jonathana, a imaš sjajne vanjske u Pereiri i Nagatomu?

To je riješenje za budućnost na kojem radimo, ali još ne sutra.

Misliš li da je gostovanje psihički lakše pripremiti?

Da postoji različit pristup utakmicama rekao bih da. Ali mi svaki put igramo na pobjedu. S Torinom smo najmanje riskirali, ali moramo se popraviti u prepuštanju prilika za lake pogotke. U svim smo utakmicama dosta stvorili, ali protivniku pružili nekoliko prilika za lagano poentiranje. Sutra moramo pokazati napredak na tom planu.

Što se dogodilo da ova momčad više ne zna preokrenuti rezultat?

U četvrtak smo reagirali, a protiv Siene se nismo predali. Utakmice su različite, tražili smo gol, ali smo za onakvu Sienu bili preofanzivni. Jedino što sam uočio i ja i momčad u svim tim utakmicama, rekao sam i ranije, je da previše prostora ostavljamo protivniku. Inače, jedna prilika protivnika ne bi trebala srušiti cijelu utakmicu. Ja sam imao sreću da sam u svim kategorijama trenirao momčadi koje su morale pobjeđivati, ali uvijek uz čvrstu obranu. Ako uspijemo zatvoriti taj krug bit će dobro, jer konstrukcija je naš kredo. Ponavljam, i da smo pobijedili Sienu jednako bih razmišljao.

Kako je Ranocchia?

Dobro, hvala (smijeh). Dobio je dva udarca u isto mjesto. Problem je što ljevaci, a to ne kažem ja nego veći stručnjaci od mene puno teže koriste desnu nogu nego što dešnjaci koriste lijevu. No ja imam tri iznimno kvalitetna ljevaka kao Samuel, Chivu i Juan. S tri centralna braniča ljevaka biti ćemo izuzetak.
One thought on “Stramaccioni: Obrana s trojicom idealna je za ravnotežu ekipe

Odgovori