full screen background image

Stramaccioni: Na predstavljanju nisam vrata znao otvoriti

Od kada je sjeo na klupu Intera Andrea Stramaccioni prvi je put, rimskom Corriere dello Sportu dao “slobodniji” intervju…

Istina je, Mourinho mi pomaže voditi Inter. Prati me, gleda nas i šalje mi SMS-ove. Iznimno su vrijedni i slijedim svaki njegov savjet. Ali moj uzor je Luciano Spalletti, dok se čujem i sa velikim prijateljem Montellom. U klubu mi pomaže Kapetan Zanetti. On je presudan za moj rad.

Poziv na klupu?

Bilo je to nešto nevjerovatno. Predsjednik Moratti me pozvao u ured gdje smo dva sata pričali o prvoj momčadi. Nakon ta dva sata mi je rekao da ću je trenirati. No jedna je stvar igrati devet utakmica usred sezone, a druga početi od početka. Ipak, nije me strah, zbog ovih devet utakmica puno bolje poznajem stanje. Jesam li mogao prije trenirati Inter? Vjerovatno me nisu bili dovoljno upoznali, nije se stvorio osjećaj na temelju rada i rezultata. U ožujku me predsjednik “vagao”, došao je sa sinom u London umjesto da ide u Torino gledati Juve – Inter. To što sam gdje jesam mogu zahvaliti Robertu Samadenu (dir. mladih uzrasta), Pieru Ausiliju i povijesnom skautu mladih uzrasta Pierluigiju Casiraghiju (iako istog imena i prezimena ne radi se o bivšem igraču Lazija i Juventusa).

Kako je završilo s Romom?

U siječnju 2010. Inter me tražio i želio je da budem dio trgovine s Burdissom, ali nisu me pustili. Predsjednica Sensi mi je rekla da sam budućnost Rome. U ugovoru sam imao klauzulu da odlučim unutar sedam dana ukoliko ne dobijem željenu poziciju (želja su bili juniori Rome). Roma je odlučila zadržati Alberta De Rossija. Njegov je rad bio promatran, ali ja sam imao potrebu za napretkom. Nemam što za prigovoriti, ali nisam mogao ostati u kadetima. Stvorio se tipični rimski duel, a te je odnose poslije teško popraviti. Ne sramim se reći da me strašno zaboljelo kada sam napuštao Romu. Ponekad izgubiš onu čarobnu sliku o nečemu koju imaš od kada si dijete. Sada sam potpuno prihvatio Inter. U Rimu sam imao sjajan odnos sa Contijem, Tottijem, Vitom Scalom i doktoricom Mazzoleni.

A Montella?

Veliki prijatelj. On me pratio na prvom sastanku u travnju 2010. s Interom i te smo večeri zajedno gledali Inter – Barcelona. Pravi prijatelj na kojeg uvijek mogu računati.

Prvi kontakt sa svlačionicom Intera?

Kada sam prvi put ulazio totalno sam se izgubio, toliko da sam otvarao vrata s krive strane. A onda sam vidio Maicona, Sneijdera, Julia Cesara, Milita i Pazzinija… Pomislio sam: “majko moja”. Ni prvak Italije Juventus nema takve igrače, koji su pisali povijest nogometa. Priznajem, u tom mi je trenutku došlo slabo.

Kakav je odnos s Pazzinijem?

Naš dijalog je stalan, direktan i pun poštovanja. Može reći da ne znam ništa o nogometu, i ja sam od krvi i mesa. Zahvaljujem mu se jer nikada nije radio problem, a usput je odlučio derby.

Koji sustav preferiraš?

Najbolji sustav da se pokrije cijeli teren je 4-3-3. Interpretacija u sredini terena može varirati. Nisam netko tko se slijepo drži sustava, već ideje nogometa. U Rimu smo recimo sat vremena igrali ofanzivno bez obzira što nismo imali Sneijdera. S njim igraš na jedan način, bez njega sasvim drugačije.

SMS-ovi Mourinha?

Kada sam vidio prvi SMS s potpisom “Jose Mourinho” mislio sam da me netko zeza. Onda sam otišao kod našeg team managera Andree Buttija i on mi je rekao da to jest njegov broj i da mu je on dao moj broj. Drago mi je komunicirati s najboljim svjetskim trenerom. Čim je vidio kako igra moj Inter rekao mi je da samo tako nastavim i da se ne dam uvjetovati. Pokušao sam dati podstreh Interu. Mislim da sam uspio, ali trebam se još puno poboljšati.

Budućnost, koliko treba da se Inter opet bori za naslov?

Kada se zoveš Inter moraš se uvijek boriti za naslov. Kažem to bez imalo diplomacije i bez obzira što smo završili 20 bodova iza Juvea. Ja treniram ljude naviknute na trofeje. Nije slučajno da smo tjedan nakon mog dolaska pričali o trećem mjestu.

Pojačanja ili revolucija?

Mislim da trebamo pojačanja i preko njih možemo napraviti revoluciju. Revolucija polazi od preciznih ideja koje već imamo.

Znači da morate raditi u prijelaznom roku?

Za to će se pobrinuti predsjednik Moratti. Ima jasne ideje koga dovesti. Doći će više velikih igrača i onda krećemo od nule. Biti će ovo nulta godina za nas.

Najviše se priča o Lavezziju i Lucasu?

Obojica su super i nadam se da će doći.

Zarate odlazi?

Jako mi se sviđa, ali cijena koju traži Lazio van je tržišne.

Bi li volio trenirati Balotellija?

Ne poznajem ga, ali ovdje ga svi smatraju dobrim momkom. Budućnost je talijanskog nogometa, ali radi greškice koje neću komentirati.

Koja je razlika između juniora i Serie A?

Između prolazi Grand Canyon. Jako malo igrača može preskočiti tu razliku. Potrebno je neko prvenstvo između kako bi mladi vidjeli koje stvari moraju raditi i s kolikim intenzitetom.

Što misliš o Guarinu?

Odličan igrač koji raste iz dana u dan i sve se više prilagođava. Ima kvalitetu i snagu. Ne zaboravimo da se vratio nakon duge ozljede.
2 thoughts on “Stramaccioni: Na predstavljanju nisam vrata znao otvoriti

Odgovori