full screen background image

Stramaccioni: Bitna je ideja

Trener Intera Andrea Stramaccioni održao je press konferenciju uoči susreta 36. kola Serie A između Parme i Intera…

Najmlađi ste u Seriji A?

Ponosan sam na to, ali bitno je kako se radi. Meni znači to da je Inter u ovih šest utakmica puno napredovao. Tražimo ravnotežu, a rezultati svakako pomažu i meni i igračima.

Protiv Cesene sjajna igra?

Meni je bitna ideja. Inter uvijek mora gospodariti utakmicom ili barem probati. Trebat će vremena da se naviknu na taj mentalitet, ali sve sam zadovoljniji.

Odlično je bilo protiv Udinesea i Cesene?

Da, to su naše najbolje utakmice. Želimo kontrolirati utakmice i zato su nam potrebna najmanje dva igrača poteza iza napadača. Bilo je bitno ostvariti ove rezultate, jer način rada se promijenio. Inter protiv Cesene se približio onom što želimo – odlična na malom prostoru bez da gubi ravnotežu otraga. Da smo prije zabili utakmica bi bila još ljepša. Približavamo se onom što želimo, ide nam dobro, ali treba još vremena za promjenu mentaliteta jednoj ovako velikoj organizaciji.

Kako rukovoditi duelom Pazzini – Milito?

Vrlo bitni igrači, ali koji se ne nadopunjuju, bar ne od prve minute. Giampaolo je igrao dobro, ali za predstavu napadača odlučuje jeli zabio ili ne. Diego je bolji na malom prostoru i čini se više prilagođen igri kojoj težimo. Teško ćete ih vidjeti zajedno od početka.

Osjećate li da ste usrećili Morattija?

Ja sam nastojim dati sve što znam na terenu i to prenjeti igračima. Jesam li zadovoljio Morattija ne znam, ali znam da su momci sjajno odgovorili na preuranjene osude.

Kada budete sastavljali momčad hoćete li misliti na derby?

Da i ne. Ne postoji odmaranje igrača, jer svaka nam je utakmica presudna. No moramo procijeniti stanje svakog igrača pogotovo kada se igra svako par dana. Ja šaljem onog tko je najbolji u tom trenutku.

Jesu li svi ovi komplimenti rizik?

Ja znam da moram ostati isti, ono tko jesam. Lagao bih kada bih rekao da mi komplimenti ne gode pogotovo od ljudi koji su jako dugo u nogometu.

Može li možda Interov novi nogomet brzo postati predvidiv?

Ponavljam, moje se procjene temelje i na igri protivnika. Ideja je napadački nogomet, ali deset metara može promijeniti tijek jedne utakmice. Igrač kao Sneijder zato recimo funkcionira uz dva krila ili uz još jednog polušpica. To samo mijenja finalnu interpretaciju, ali ideja igre ostaje ista. Kada postoji ideja ona se razvija.

Priča se o prodaji, ali gdje naći bolje od onog što ima Inter?

Predstave Lucia, Sneijdera i Maicona dokaz su da nisu gotovi. Ciljeve određuju predsjednik i sportski direktor u suradnji s trenerom i mogu me ne zanimati. Ja želim samo što više bodova. Tek nakon prvenstva mogu početi razmišljati o tome, sada gledam samo ono što imam.

Osjećate li da ste napravili korak naprijed prema potvrdi?

Ne znam, ja sam zadovoljan našim radom. Postoje karakteristike u nogometu koje ne možeš trenirati i one dolaze iz srca. Inter je pokazao da to ima, a navijači na San Siru su me dirnuli. Svi smo ujedinjeni prema cilju, od predsjednika do svakog navijača.

Kako su Samuel, Julio Cesar i Zanetti?

Čekamo posljednji trening. Julio je u nedjelju probao do zadnjeg trenutka, ali fizičko zdravlje je ipak bitnije. Od trojice najspremniji je Walter, ali propustio je kontinuitet treninga i treba biti oprezan. U ovom trenutku imam sreću dokazati kako imamo puno sjajnih igrača, ali nikog nezamjenivog. Stoga mirno čekamo.

Može li Parma naglasiti karakteristike Intera koje smo vidjeli i u Udinama?

U Udinama smo probali kontrolirati utakmicu, a patili smo samo u nastavku kada smo već imali 1:3. Trebala nam je mirnoća i ta ju je utakmica donjela. Parma ima slične karakteristike, ali drugačije glumce. Imaju igrače koji mogu nauditi bilo kome, posebno Giovinco. Uz to imaju vrlo čvrstu obranu. Biti će teško, ali uz lijep ambijent i puno naših navijača koji će nas nositi.

Jeli Inter favorit za treće mjesto?

Činjenica je da je naš raspored najteži. Nisam obećao treće mjesto, ali sve ćemo napraviti da ga osvojimo. Igrat ćemo i prihvatiti presudu terena nakon što s njega izađemo mrtvi.

Forlan osjeća posljedice negativnog perioda. Hoće li dobiti šansu u ovom finalu sezone?

Diego je bitan. S Cesenom je bio na klupi, znači da me uvjerio. U ovom trenutku preferiram druge, ali on nije utučen, trenira s velikim zalaganjem.

Ocjena Guarina?

Nov je i potrebno je vrijeme za prilagodbu. Njegov brzi napredak potvrđuje koliko je zanimljiv igrač. On je koktel kvalitete i kvantitete, rijedak slučaj. No ta mašinerija ima potrebu malo duljeg zagrijavanja i to sada shvaćamo. U posljednje dvije utakmice je bio vrlo zadovoljavajuć.
Odgovori