full screen background image

Ruben Sosa: U Interu me dočekuju prvo kao čovjeka

Svakog četvrtka na Inter Channelu ide emisija “Prima Serata” gdje voditelj Edoardo Caldara ugošćuje nekog iz Intera. Redom su to sadašnji igrači koji pričaju o sebi, sezoni itd, itd. No ovaj četvrtak Caldarin gost bio je sjajni Interov strijelac s početka i iz sredine 90-tih… Ruben Sosa. Urugvajac je u Interu proveo tri sezone zabivši 22 gola u prvoj, 17 u drugoj i 5 u trećoj…

Bagnoli je govorio: O nogometu ne zna ništa, ali zabija uvijek?

Da sam tada imao loptu kao danas zabijao bih po 40 golova u sezoni. Ja sam šutirao iz daleka. Slobodnjak na rubu šesnaesterca mi je bio kao penal. Sa 14-15 godina sam naučio pucati slobodnjake, vježbali smo gađanje grede na treninzima. Moja je filozofija bila: gađam vratara, lopta skreće i ulazi u gol. Dobar udarac je prirodna nadarenost, ali treba i vježbati… sve dok vas noga ne zaboli. I ne treba se bojati opucati, najlošije je da će lopta otići na tribinu. Ali nitko neće umrijeti.

Koliki je pritisak na vrhunske igrače?

Ako znaš igrati nogomet, ako ga voliš, ako treniraš i profesionalac si onda pritisak ne postoji. Pritisak imaju oni koji svaki dan rade i jedva skupljaju da prehrane obitelj. Nogomet sam uvijek doživljavao kao veselje i to mi je puno pomoglo. Kada dođem u Inter uvijek nađem otvorena vrata. Otvorena čovjeku, a ne bivšem igraču i to mi se strašno sviđa. Nogomet sam uvijek igrao za navijače, osjećao sam se jedan od njih na terenu, željeo sam vidjeti kako tribine lude.

Odnos s navijačima bio je zaista poseban?

Drago mi je osjetiti afekt ljudi. Istina je, kada sam bio igrač išao sam na sve događaje i zabave navijača. Posjetio sam baš svaki Inter Club koji me je zvao na večeru ili bilo kakav događaj. Navijači su bili moji vitamini, išao sam na teren igrati za njih. Igrač mora ostaviti trag, ne samo na terenu. Posjećivao sam navijače čak i sa suprugom i kćerkicama, lijepo je bilo osjećati se dijelom velike obitelji. Još i danas skupljam plodove onog što sam tada posijao.

Jedan navijač se sjeća da je gledao prvu Interovu utakmicu s pet godina i ti si bio tamo. Drugi bi želio ponovno čuti pjesmu San Sira kao tada…

… Nema tog novca na svijetu koji može platiti to skandiranje. Sada još više mogu uživati u onome što sam napravio na terenu. Inter mi je dao puno i želim uzvratiti. Radimo na zajedničkom projektu. Ja sam u Uruguaju dio stručnog stožera Nacionala, treniram napadače jer ipak ponešto o tome znam… a imam i vlastitu nogometnu školu. Djeci i momcima stalno ponavljam: “Kada gledate snimke nemojte gledati mene, gledajte tribine kako slave nakon gola. To je bit nogometa.” A najboljima dodam: “Ako postaneš igrač idi u Inter, jer to je najveći klub na svijetu.”

Što misliš o sadašnjem Interu?

Pobijedili smo u Udinama – kažem mi, jer sam uistinu navijač Intera bez obzira na sve klubove u kojima sam igrao. Čak i u Uruguaju ne propuštam gledati Inter, jer danas se to može uživo, a ne kao u moje doba kada su snimke stizale dva tjedna kasnije. Dakle, pobijedili smo u Udinama i moramo vjerovati u treće mjesto. Inter me impresionirao jer je stalno tražio gol i jako dobro igrao.

Što misliš o Stramaccioniju?

Dobar momak, vidim interistu u smislu da je stigao iz Primavere i već poznaje klub i ambijent. Inteligentan je na terenu i u izjavama. Trebamo ga potvrditi jer uvjeren je u ono što radi. Pogledao sam par treninga, zaista su odlični, intenzivni i interaktivni.

Forlan?

Razgovarao sam s njim ovih dana. Ima dva problema. Prvi je taj da puno mijenja pozicije, a niti jedna nije njegova. Navikao je igrati iza prve špice, a uz to je promijenio stil nogometa s obzirom da se u Italiji igra sasvim drugačije nego u Španjolskoj. Drugo je to što nije imao vremena za prilagodbu. Kasno je stigao, nije se pripremao s klubom, a onda je odmah zadobio ozljedu koja ga je udaljila na dulje vrijeme. No Forlan je igračina i dokazati će to navijačima Intera. Uvijek je zabijao, a kad netko to radi ne gubi tako lako naviku.

Alvarez?

Krasan je gol zabio u Udinama. Da se mene pita ja bih mu rekao da se pusti. Još uvijek je nekako pod kočnicom, a ima klasu, kvalitetu, sjajnu ljevicu. Onaj tko igra u Interu mora imati samopouzdanje, ne smije biti ukočen, mora se opustiti i slobodno pokazati što zna.

Koga bi ti savjetovao kao pojačanje?

Inter ima strašne napadače, ima projekt i sigurno nisam u poziciji da savjetujem predsjednika. No kada bi se mene pitalo uzeo bih mog sunarodnjaka, ali to je sasvim slučajno… Mislim da Liverpoolovog Suareza. Luis je sjajan napadač i mislim da će mijenjati klub. Ako ne bude Inter bit će Real ili Barcelona.
One thought on “Ruben Sosa: U Interu me dočekuju prvo kao čovjeka

Odgovori